Home  |  Ενημέρωση   |  Εισήγηση Χρίστου Αλέκου στο 22ο Συνέδριο ΑΚΕΛ στα πλαίσια της συζήτησης της Α’ Θεματικής Ενότητας

Εισήγηση Χρίστου Αλέκου στο 22ο Συνέδριο ΑΚΕΛ στα πλαίσια της συζήτησης της Α’ Θεματικής Ενότητας

Σ/σσες σ/φοι

Το περιεχόμενο της πρώτης θεματικής ενότητας εστιάζεται στις μορφές δράσης του Κόμματος και συγκεκριμένα σε μια σειρά από τομείς που σχετίζονται ιδιαίτερα με το οργανωτικό και το μορφωτικό μέρος, σε τοπικό, σε επαρχιακό και σε κεντρικό επίπεδο.

Στο έγγραφο των Θέσεων προς το Συνέδριο καταγράφονται μια σειρά από Κεφάλαια με ξεχωριστές θέσεις και προτάσεις συνυφασμένες με τη σημερινή πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια να οριοθετηθεί το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, καθορίζοντας την ίδια στιγμή στο που και με ποιο τρόπο επιδιώκουμε να φτάσουμε.

Είναι φανερό με μια απλή ανάγνωση του εγγράφου ότι συνειδητά επιλέξαμε και προσδώσαμε σε αυτή την ανάλυση μια αυτοκριτική διάθεση, στοιχείο άκρως απαραίτητο γιατί είναι αδύνατο να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά εάν δεν αναγνωρίσουμε πρώτα και κύρια τις αδυναμίες μας.

Είναι γεγονός ότι μέσα από τις δυσκολίες τις οποίες βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχτεί αρκετά κενά τα οποία προκαλούν εμπόδια στο Κόμμα αφού δρουν αποτρεπτικά στην προσπάθεια του να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο αποδοτικά και πιο αποτελεσματικά.

Ποια είναι αυτά τα κενά;  Στο έγγραφο αναφέρονται με σαφήνεια γι’ αυτό θα περιοριστώ και θα αναφερθώ επιγραμματικά σε αυτά που θεωρώ ως πιο σημαντικά.

Το πρώτο είναι η λειτουργία των ΚΟΒ.

Η εικόνα που παρουσιάζουν αρκετές ΚΟ δεν είναι ικανοποιητική. Αυτό επιδρά καταλυτικά στο να ατονεί χρόνο με το χρόνο  η συμμετοχή, η δράση και η παρέμβαση των κομματικών μελών. Είναι εμφανή πλέον τα αρνητικά σημάδια που παρουσιάζονται εξ υπαιτιότητας αυτής της αδυναμίας ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο. Η βελτίωση της λειτουργίας των ΚΟΒ αναπόφευκτα θα βελτιώσει τη παρουσία και το ρόλο, τοπικά, των Κομματικών μελών. Θα συμβάλει στο να καταστούν πιο ενεργά και μέσα στα πλαίσια της πολιτικής και των αποφάσεων του Κόμματος, να είναι πρωταγωνιστές: να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για την προώθηση και επίλυση τοπικών προβλημάτων, συμβάλλοντας στη λειτουργία του τοπικού συλλόγου, στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων της νεολαίας, στην ανάδειξη κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και οικολογικών ζητημάτων. Στοιχεία που καθορίζουν σε γενικές γραμμές το πρότυπο μέλους του Κόμματος.

Η ανανέωση του Κόμματος με την εγγραφή νέων μελών και την αφομοίωση τους στις ΚΟ είναι επίσης ένα ζήτημα που επιβάλλεται να συζητήσουμε διεξοδικά.. Είναι ολοφάνερο ότι ο μέσος όρος – ηλικιακά – των ΚΟΒ χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει. Και αυτό συμβαίνει γιατί ένα μεγάλο ποσοστό από τα νέα μέλη που εγγράφονται τα τελευταία είκοσι ίσως χρόνια, δεν αφομοιώνονται στις ΚΟΒ. Είναι αδιανόητο ενώ η Προοδευτική εδώ και αρκετά χρόνια να πρωτοπορεί – προς πίστη της – στις εκλογές στα διάφορα Πανεπιστήμια,  κατά τη μετάβαση μελών της στο Κόμμα ένας μεγάλος αριθμός, ακόμα και στελεχών να χάνεται.. Βεβαίως η ευθύνη ανήκει στο Κόμμα και όχι στην ΕΔΟΝ, αλλά ανεξάρτητα από αυτό θα πρέπει να λάβουμε μέτρα – στο βαθμό βεβαίως που αυτό εξαρτάται από εμάς, είτε τα αίτια είναι  πολιτικά  είτε είναι  οργανωτικά –.

Ένα άλλο επίσης σημαντικό κεφάλαιο είναι η ιδεολογικο-μορφωτική δουλειά. Είναι κοινή η διαπίστωση ότι έχει υποχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια, παρότι σε κεντρικό επίπεδο έχουν υλοποιηθεί σημαντικές αποφάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυσή της. Τέτοιες αποφάσεις είναι η δημιουργία του Ινστιτούτου Μελετών «Προμηθέας» και η ίδρυση Παγκύπριας Κομματικής Σχολής. (Ανοίγοντας παρένθεση σε ότι αφορά τη Σχολή να πω ότι στα πλαίσια των επαφών μας με τις ΚΟΒ,  αρχίσαμε να εισπράττουμε ευνοϊκά σχόλια ιδιαίτερα από νεαρά μέλη, στοιχείο ενθαρρυντικό).

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι πρακτικά, ιδιαίτερα στο επίπεδο της βάσης, δεν προσδίδεται η επιβαλλόμενη σημασία στην ιδεολογικο-μορφωτική δουλειά. Ακόμα και εκεί που αποφασίζεται να γίνει μορφωτική δουλειά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτή η απόφαση δεν συνοδεύεται με την απαραίτητη προεργασία με αποτέλεσμα να μην είναι μαζική και πετυχημένη.

Επιβάλλεται να ρίξουμε περισσότερο βάρος στη Μορφωτική δουλειά με ένα τρόπο πιο στοχοποιημένο.

Να αξιοποιηθούν καλύτερα το Ινστιτούτο Μελετών του Κόμματος, η Κομματική Σχολή και τα Βοηθητικά Γραφεία. Επιβάλλεται η δράση τους να συντονιστεί περισσότερο με το Κόμμα και τις ανάγκες του.

Στο έγγραφο των θέσεων γίνεται μια αναφορά ή εισήγηση να μελετήσουμε τη δυνατότητα έκδοσης θεωρητικού οργάνου. Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε περισσότερο τη μορφωτική δουλειά μας στην επικαιρότητα. Αυτό θα ελκύσει ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον του κομματικού συνόλου και θα την κάνει πιο ζωντανή και κατανοητή. Βασική προϋπόθεση, η επικαιροποίηση της θεματολογίας και των υλικών που υπάρχουν για τη μορφωτική δουλειά. Ήδη έχει αρχίσει μια τέτοια διαδικασία, η οποία θα πρέπει να επιταχυνθεί και να διευρυνθεί.

Σ/σσες Σ/φοι

Τα Βοηθητικά Γραφεία του Κόμματος είναι το τελευταίο σημείο στο οποίο κάμνω ιδιαίτερη αναφορά στην εισήγηση μου.

Τα Βοηθητικά Γραφεία συστάθηκαν για να βοηθούν το κόμμα να παράγει εξειδικευμένη πολιτική σε επιμέρους τομείς, να παρακολουθούν, να αξιολογούν και να παρεμβαίνουν στις εξελίξεις του τομέα τους και να διατηρούν επαφή με συγκεκριμένες ομάδες/παρατάξεις του Κόμματος.

Με μια σωστή και ουσιαστική λειτουργία των Βοηθητικών Γραφείων πετυχαίνουμε επί πλέον αυτό που συχνά πυκνά διακηρύσσουμε ως ανάγκη, την αποκέντρωση.

Συνολικά κρίνοντας, τα τελευταία χρόνια η δράση των Βοηθητικών Γραφείων ποικίλει, αφού διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στη λειτουργία και στην αποτελεσματικότητά τους. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια του Κόμματος να κάνει τη διαφορά σε ζητήματα που απασχολούν έντονα συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

:

Θα πρέπει να επιμένουμε ώστε και οι Τομείς και τα Γραφεία να συνεδριάζουν τακτικά, με συγκεκριμένη θεματολογία, να αξιολογούν το έργο τους και να προβαίνουν σε διορθωτικές αλλαγές.

Τα Γραφεία να επιδιώκουν να αξιοποιούν όσο το δυνατό περισσότερα άτομα με τεχνοκρατικές γνώσεις δημιουργώντας επιτροπές εκεί κι όπου κρίνεται αναγκαίο.

Η ανανέωση των μελών των Γραφείων να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού στο χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ δύο συνεδρίων καταγράφονται αδρανοποιήσεις μελών, ή εμφανίζονται εν δυνάμει μέλη που μπορούν να βοηθήσουν.

Σ/σσες σ/φοι

Οι αναφορές σε κενά και αδυναμίες είναι απαραίτητο να τονίζονται στα πλαίσια ενός Συνεδρίου, γιατί αυτό μας βοηθά να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα κεφάλαια και τομείς. Και μας βοηθά ιδιαίτερα εάν αυτές οι αναφορές συνοδεύονται με προτάσεις και εισηγήσεις που προβάλλονται με ένα εποικοδομητικό τρόπο.

Επί πλέον πρέπει να τονίσουμε ότι σε καμιά περίπτωση αυτές οι υποδείξεις δεν μπορούν να μηδενίσουν την τεράστια δουλειά που γίνεται, πάνω σε καθημερινή βάση από χιλιάδες μέλη και στελέχη μας τα οποία απέδειξαν και συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι στις δύσκολες για το Κόμμα περιόδους βρίσκουν τη δύναμη και το διατηρούν σε θέση που να μπορεί να ασκεί το πρωταγωνιστικό του ρόλο.

Τα όσα έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια είναι το πιο τρανό παράδειγμα. Παράδειγμα αλλά και δίδαγμα ταυτόχρονα. Ότι θα πρέπει συνεχώς να ενισχύουμε και να διατηρούμε την οργανωτικότητα του Κόμματος. Ότι θα πρέπει συνεχώς, αδιάλειπτα, να περιφρουρούμε την ενότητα του.

Είναι γεγονός ότι περάσαμε το τελευταίο διάστημα πολλές δυσκολίες.

Και ήταν αναπόφευκτο αυτές οι δυσκολίες να επιδράσουν αρνητικά,  στην οργανωτική εικόνα του Κόμματος. Αυτό φαίνεται μέσα από τη μειωμένη συμμετοχή και κύρια μέσα από τη κακή διάθεση αρκετών τοπικών στελεχών μας. Αυτή η εικόνα αντανακλάται μέσα στα δελτία των οργανωτικών μας αποτελεσμάτων στα δύο τελευταία χρόνια.

Τα στελέχη μας όμως το πάλεψαν, πραγματικά Με υπομονή, χωρίς αδημονία να αλλάξει το κλίμα από τη μια μέρα στην άλλη, προσπερνώντας τη γκρίνια και τη μεμψιμοιρία, κατάφεραν αργά αλλά σταθερά να αλλάξουν το κλίμα προς το καλύτερο.

Κρίνουμε ότι τώρα οι καιροί το απαιτούν να προχωρήσουμε κάπως πιο τολμηρά και πιο αποφασιστικά, στέλλοντας από το βήμα του 22ου Συνεδρίου μας το μήνυμα σε όλους ότι το ΑΚΕΛ είναι εδώ. Όχι απλά παρόν στο σημείο που οι συνθήκες το επιτρέπουν, αλλά ισχυρό γιατί οι περιστάσεις το απαιτούν και το επιβάλλουν ως αδήριτη ανάγκη.

Γιατί ΑΚΕΛ ισχυρό, σημαίνει ισχυρό Λαϊκό κίνημα, σημαίνει αντίσταση, σημαίνει αγώνας για ανακοπή της νεοφιλελεύθερης επίθεσης.

Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να φτάσει όσο πιο καθαρά γίνεται όχι μόνο στους ψηφοφόρους μας αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία.

PREV

Άνοιγμα του 22ου Συνεδρίου από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Νίκο Ιωάννου

NEXT

Ομιλία Πάμπη Κυρίτση, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στο 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ