Διαψευστήκαν οι υποσχέσεις της ΕΕ για ειρήνη και ασφάλεια στη γειτονιά μας
Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε διαδικασία αναθεώρησης της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, η οποία από το 2004 που εκπονήθηκε διέπει τις σχέσεις της ΕΕ με δεκαέξι κράτη στα ανατολικά και νότια σύνορά της. Σήμερα ουδείς αμφισβητεί ότι οι υποσχέσεις της ΕΕ για περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα στη γειτονιά της έχουν διαψευσθεί παταγωδώς. Οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, στην Ουκρανία, στη Λιβύη και στο Μεσανατολικό έχουν επαληθεύσει τις εκτιμήσεις και τις προειδοποιήσεις που εδώ και αρκετά χρόνια εξέφραζε το ΑΚΕΛ και το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα.
Η αδυσώπητη αλήθεια είναι ότι η ΕΕ έχει βάψει τα χέρια της με το αίμα των λαών της γειτονιάς μας, γιατί μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδόθηκε σε αποσταθεροποιήσεις κυβερνήσεων, επεμβάσεις στο εσωτερικό κυρίαρχων κρατών, ενίσχυση ακραίων φανατικών μέχρι και φιλοφασιστικών ομάδων, εμπόριο όπλων με αυταρχικά καθεστώτα, εκβιαστική επιβολή ιδιωτικοποιήσεων και φιλελευθεροποιήσεων στα γειτονικά της κράτη μέσα από διάφορες Συμφωνίες Ελεύθερων Συναλλαγών. Μερίδιο ευθύνης σε αυτά έχει βέβαια και η κυβέρνηση Αναστασιάδη που μέσα σε δυόμιση μόλις χρόνια πρόλαβε να ευθυγραμμιστεί πλήρως σε όλες τις επιλογές του ευρωατλαντικού μπλοκ.
Σήμερα, η ΕΕ και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις ομολογούν την αποτυχία της ΕΠΓ, όχι όμως για να αλλάξουν την ουσία και τον προσανατολισμό της. Αντίθετα, επιδιώκουν να εντείνουν περαιτέρω τον επεμβατισμό, το μιλιταρισμό και την πολιτική των επιλεκτικών ευαισθησιών σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επαναχάραξη των συνόρων στη Μέση Ανατολή και η γεωπολιτική περικύκλωση της Ρωσίας συνεχίζουν να αποτελούν κοινή στρατηγική για την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. μια στρατηγική που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η προσπάθεια να απομονωθεί η Ρωσία εκφράζεται και στην προσπάθεια ορισμένων κρατών-μελών να αφαιρέσουν κονδύλια της ΕΠΓ που διατίθενται σήμερα για τη Νότια Διάσταση της και να διοχετευθούν για την υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για μια θέση με την οποία ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε και ορθώς διαφωνεί και η κυβέρνηση.
Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς το ΑΚΕΛ διεκδικεί θεμελιακές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική γειτονίας της Ευρώπης, με αποστρατιωτικοποίηση της εξωτερικής δράση της ΕΕ, αποσύνδεση από το ΝΑΤΟ και διάλυση του ΝΑΤΟ. Ζητούμε τερματισμό του οικονομικού πολέμου και της επιθετικότητας σε βάρος της Ρωσίας. Ζητούμε εγκατάλειψη της πολιτικής για εξαγωγή κι επιβολή του νεοφιλελευθερισμού στις γειτονικές χώρες. Προτείνουμε μια πολιτική ειρήνης, αλληλεγγύης και ισότιμης συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, χωρίς επεμβατισμούς και επιβολές, η οποία να βασίζεται στο σεβασμό της κυριαρχίας τους, στο διεθνές δίκαιο, στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέσεις αρχών πάνω στα ανοιχτά διεθνή προβλήματα της γειτονιάς μας.
16/06/2015