Δημόσιοι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας
Το ΑΚΕΛ από θέση αρχής είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση Δημόσιων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΟΚΩ). Η ιδιωτικοποίηση ΔΟΚΩ που έχουν στρατηγική σημασία για μια χώρα όπως είναι η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, το Νερό, τα Λιμάνια, τα Αεροδρόμια και άλλοι στρατηγικοί τομείς, λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Αυτοί οι τομείς είναι νευραλγικής σημασίας για την πολιτεία, την οικονομία και την κοινωνία. Είναι απαραίτητοι εκτός των άλλων για την ασφάλεια μιας χώρας και την επάρκεια στην παροχή υπηρεσιών. Χρειάζεται να υπόκεινται σε κοινωνικό έλεγχο και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς. Τα κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα υπονομεύουν τον στρατηγικό χαρακτήρα και καθιστούν το κράτος και την κοινωνία δέσμιους και εξαρτώμενους σε ιδιώτες. Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο στην περίπτωση της Κύπρου, λόγω της γεωγραφικής θέσης και του μεγέθους της χώρας, αλλά και λόγω του ότι είμαστε ημικατεχόμενη χώρα.
Με τις ιδιωτικοποιήσεις, οι μεγάλες επενδύσεις που έγιναν από το κράτος και ο πλούτος που παράχθηκε παραχωρείται σε εξευτελιστικές τιμές στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Έχει αποδειχτεί από τη διεθνή εμπειρία ότι εκεί που γίνονται ιδιωτικοποιήσεις μακροπρόθεσμα υπονομεύεται το συμφέρον της κοινωνίας συνολικά, αυξάνονται οι τιμές για τους καταναλωτές και απορρυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις.
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις της, από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας στόχευσε σε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις εκμεταλλευόμενη την κρίση, το Μνημόνιο και την υποστήριξη της Τρόικα.
Το ΑΚΕΛ έθεσε ως πολιτική προτεραιότητα την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων. Σε συνεργασία με την ΠΕΟ και την καθοριστική συμμετοχή των εργαζομένων, έγινε κατορθωτό να κτιστούν ισχυρά μέτωπα αντίστασης τα οποία βρήκαν υποστήριξη εξελικτικά από την κοινωνία. Σε συνδυασμό δε με τη σταθερή και σθεναρή στάση του ΑΚΕΛ στη Βουλή, εμποδίστηκε μέχρι σήμερα το ξεπούλημα των πλέον σημαντικών Οργανισμών, της CYTA και της ΑΗΚ.
Παρά τη μεγάλη προσπάθεια δεν αποφεύχθηκε η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Λεμεσού. Αυτό που έγινε με το λιμάνι Λεμεσού είναι απόδειξη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν εξυπηρετούν το δημόσιο όφελος. Η ιδιωτικοποίηση μείωσε τα έσοδα του κράτους, έφερε ζημιές στους εμπορευόμενους και την οικονομία, υπερχρεώσεις και αβεβαιότητα και έθεσε υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της Αρχής Λιμένων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη, το έχει κάνει ξεκάθαρο για τη CYTA.
Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει:
- Να υποστηρίζει τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα των ΔΟΚΩ.
- Να αντιστέκεται στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
- Να απαιτεί το νοικοκύρεμα και τον εκσυγχρονισμό τους, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα ως βραχίονες ανάπτυξης και περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών του κράτους. Είναι επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού τους πλαισίου για μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία με τρόπο που θα τους επιτρέπει να αντέχουν και να είναι πρωταγωνιστές και σε περιβάλλον ανταγωνισμού.
- Να υποστηρίζει την ίδρυση ή επανίδρυση ΔΟΚΩ εκεί που κρίνει ότι εξυπηρετεί το συμφέρον του λαού.