Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβ. Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας.
Α. Αναφορικά με την πρόταση νόμου της Κοινοβ. Επιτροπής Εμπορίου για προστασία φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες σε επιχειρηματικές συμβάσεις:
Ως ΑΚΕΛ, θεωρούμε ως απόλυτα αναγκαία την επέκταση του «Περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις Νόμου» και σε φυσικά πρόσωπα αλλά και μικρές επιχειρήσεις που εισέρχονται σε επιχειρηματικές συμβάσεις με εμπόρους και προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων και των Αδειοδοτημένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων.
Και αυτό γιατί αναμφίβολα αν μια ρήτρα είναι καταχρηστική για ένα καταναλωτή φυσικό πρόσωπο, δεν μπορεί παρά να είναι καταχρηστική και για ένα φυσικό πρόσωπο που επιχειρεί βιοποριστικά όπως επίσης και για μια μικρή επιχείρηση όπου οι μέτοχοι είναι και το προσωπικό της.Γι’αυτό και για να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τους πολίτες από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, ως κόμμα συνυπογράφουμε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της Επιτροπής Εμπορίου, την πρόταση νόμου, η οποία ετοιμάσθηκε με τη σημαντική βοήθεια του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου κ. Παύλου Ιωάννου.
Στη σημερινή συζήτηση της πρότασης νόμου και μετά από ενδελεχή και σε βάθος μελέτη της, καταθέσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις για κάποιες αλλαγές, που κατά την άποψη μας θα βελτιώσουν και ενισχύσουν το κείμενο.
Σημειώνουμε με απογοήτευση τη γραπτή θέση του Υπ. Οικονομικών αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας, ότι διαφωνούν με την ψήφιση αυτής της πρότασης νόμου.
Είναι φανερό, ότι δυστυχώς η Κυβέρνηση το μόνο που θέλει να κάνει είναι να συνεχίσει να προστατεύει τις τράπεζες, οι οποίες ασυδοτούν σε βάρος των δανειοληπτών και όχι να βοηθήσει στο να σταματήσει η εκμετάλλευση των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές ρήτρες των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η Βουλή, θα προχωρήσει στην ψήφιση της πρότασης νόμου όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την τελική συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου και ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε θα προχωρήσει στην αναπομπή της, αν πραγματικά θέλει να προστατεύσει τους πολίτες και όχι τις τράπεζες.
Β. Αναφορικά με την πρόταση νόμου ΔΗ.ΣΥ για κατάργηση του τέλους κατανάλωσης που υπολογίζεται ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το γεωργικό τομέα:
Σημειώνουμε τη γραπτή θέση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων ότι η κατάργηση του τέλους κατανάλωσης αν κιλοβατώρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, συνιστά κρατική ενίσχυση και δε μπορεί να προχωρήσει.
Αρνητικό επίσης είναι και το Υπ. Ενέργειας, το οποίο θεωρεί ότι στο τέλος κατανάλωσης δε μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις αλλά πρέπει η επιβολή του να συνεχίσει να είναι καθολική αφού η κατάργηση για το γεωργικό τομέα θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες έχουν ήδη αποστείλει σχετικά αιτήματα στο Υπουργείο.
Εφόσον η Κυβέρνηση δε συμφωνεί με την πρόταση αυτή, ας προσπαθήσει τουλάχιστον με κάποια μέτρα να στηρίξει το γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα του, ώστε να μπορέσουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας να σταθούν στα πόδια τους και να μην εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους.
Γ. Αναφορικά με την πρόταση νόμου Ζαχαρία Κουλία για απαγόρευση εκχώρησης, εκμίσθωσης, ανταλλαγής ή αποξένωσης οποιασδήποτε ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας η οποία ανήκε κατά κυριότητα στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα:
Αναφορικά με τη πρόταση νόμου του κ. Κουλία, στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου εκφράσαμε την ανησυχία μας, ότι με την ψήφιση της όπως έχει κατατεθεί, τα οικήματα του Συνεργατισμού, δεν θα μπορούν να παραχωρηθούν στις κοινότητες αλλά και τους Δήμους που τα έχουν ζητήσει, σύμφωνα και με την απόφαση του Υ.Σ. στις 6/5/2019.
Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού από την πώληση τους από την κυβέρνηση, η οποία το έχει κάνει ήδη σε δύο περιπτώσεις με αδιαφανείς διαδικασίες, παρ’ όλες τις δημόσιες δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά δεν θα πρέπει να εμποδίσουμε την επιστροφή οικημάτων, τα οποία ανέγειρε με κόπο και ιδρώτα ο λαός μας, πίσω στις κοινότητες , στους Δήμους και στην κοινωνία ευρύτερα.
Γι’ αυτό και ως κόμμα ζητήσαμε από τον εισηγητή της πρότασης να τροποποιήσει το κείμενό της έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την παραχώρηση των οικημάτων στις Κοινότητες και στους Δήμους.
04/06/2019