Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Για το ενδεχόμενο άνοιγμα ενός ευρωτουρκικού διαλόγου

Για το ενδεχόμενο άνοιγμα ενός ευρωτουρκικού διαλόγου

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για το ενδεχόμενο άνοιγμα ενός ευρωτουρκικού διαλόγου

Οι διεργασίες που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου με αντικείμενο το ενδεχόμενο άνοιγμα ενός ευρωτουρκικού διαλόγου πρέπει να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση.

Χωρίς αυταπάτες για την ΕΕ και με πλήρη επίγνωση των βαθύτατων οικονομικών, εμπορικών, πολιτικών και στρατιωτικών δεσμών που συνδέουν την Τουρκία με ευρωπαϊκά κράτη, οφείλουμε να αξιοποιούμε κάθε περιθώριο που υπάρχει ώστε οι δηλώσεις αλληλεγγύης προς την Κύπρο από πλευράς ΕΕ να αποκτήσουν επιτέλους έμπρακτο αντίκρισμα.

Να υπάρξει ουσιαστική ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και ταυτόχρονα, να καθίσταται σαφές ότι ο δρόμος του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να καταστεί αμοιβαία επωφελής για όλες τις πλευρές. Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει σε προσπάθειες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι σε όλες αυτές τις διεργασίες η πρώτη προτεραιότητα για τη δική μας πλευρά πρέπει να είναι το Κυπριακό Πρόβλημα, η προσπάθεια τερματισμού της συνεχιζόμενης κατοχής και διαίρεσης της πατρίδας μας. Επιδίωξη μας πρέπει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, κάτι που θα επιτρέψει να επιλυθούν κι άλλα ζητήματα σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να μένει αδιάφορη και ανενεργή σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Θέματα όπως η εργαλειοποίηση των προσφύγων από την Τουρκία που εξυπηρετείται μέσα από τη συνδιαλλαγή ΕΕ-κυβέρνησης Ερντογάν στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, η επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Συρίας και του Ιράκ, το εκτεταμένο εμπόριο όπλων μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και Άγκυρας, το Κουρδικό, η κατάσταση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Τουρκία, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι διώξεις αντιφρονούντων είναι ζητήματα στα οποία επίσης πρέπει να τοποθετηθεί με σαφήνεια και από θέση αρχών η Κυπριακή Δημοκρατία.

02/07/2020

PREV

Ο Υπουργός Παιδείας είτε δεν κατανοεί είτε δεν αποδέχεται στοιχειώδεις αρχές για την ελευθερία έκφρασης

NEXT

Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας με θέμα την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος στους εργαζομένους στο χώρο του Πολιτισμού