Για μια καλύτερη ποιότητα ζωής
- Περιβάλλον: Για ένα νέο μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης
- Πολεοδομικός σχεδιασμός και ανάπτυξη
- Κυκλοφοριακό – Αστικές συγκοινωνίες
- Πολιτισμός και πολιτιστική ανάπτυξη
- Για τον αθλητισμό
- Αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις
- Περιβάλλον: Για ένα νέο μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης
Η Κύπρος είναι ουραγός στην ΕΕ στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας επικίνδυνης αναπτυξιακής στόχευσης για «ανάπτυξη παντός είδους και ανεξαρτήτως περιβαλλοντικού κόστους». Βασικές παράμετροι της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως ευαίσθητα οικοσυστήματα, περιοχές προστασίας της φύσης και ζώνες προστασίας των παραλιών, ο ίδιος ο θαλάσσιος χώρος, σε αρκετές περιπτώσεις τίθενται σε κίνδυνο για να προωθηθούν αναπτύξεις.
Η επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών κατά τα τελευταία 50 χρόνια, επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα, η Γη βρίσκεται στα όρια απορρύθμισης, με κίνδυνο την αυτοκαταστροφή της.
Αυτό που ονομάζεται «περιβάλλον» δηλαδή ο άμεσος, ο ευρύτερος χώρος όπου ζούμε και εργαζόμαστε, χρειάζεται προστασία και αναβάθμιση, για να συνεχίσει να μας παρέχει τα απαραίτητα για τη διαβίωσή μας.
Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για ένα μοντέλο Αειφόρου Ανάπτυξης που διαπνέεται από θεμελιώδεις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές, όπως το δικαίωμα όλων, καθώς και των μελλοντικών γενεών, να ζουν σ’ ένα υγιές περιβάλλον. Υπερασπίζεται την αρχή της προφύλαξης από κάθε πιθανή περιβαλλοντική ζημιά και επιβάρυνση, το σεβασμό στα φυσικά και ανθρωπογενή οικοσυστήματα και την ορθολογική διαχείριση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, τους οποίους θεωρεί ως συλλογικά, κοινωνικά αγαθά. Η πράσινη ανάπτυξη, έτσι όπως παρουσιάζεται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ανεπαρκής και δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορεί μεν να μειώνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση, δεν μειώνει όμως τις κοινωνικές ανισότητες και δεν αυξάνει την απασχόληση.
Σε αυτή την κρίσιμη εποχή για το είδος και τον πλανήτη μας, το ΑΚΕΛ αγωνίζεται ενάντια στις απειλές και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης προτείνοντας εφικτές λύσεις για την αναχαίτιση των φαινομένων.
Ανάμεσα στις προτεραιότητές μας ξεχωρίζουν:
- Θεσμική αναβάθμιση όλων των κρατικών περιβαλλοντικών δομών.
- Ο σεβασμός και εφαρμογή όλων των περιβαλλοντικών νομοθεσιών, περιλαμβανομένου του σεβασμού και της τήρησης των σχετικών νομοθεσιών για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο Περιβάλλον από έργα.
- Η ενιαία διαχείριση των υδάτων.
- Η απαίτηση για «Κύπρο Ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς».
- Προστασία της βιοποικιλότητας, σωστή διαχείριση των ορυκτών και υδάτινων πόρων, διαφύλαξη της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σε συνδυασμό με τη σωστή διαχείριση των εκπομπών αέριων ρύπων και των διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων.
- Ορθολογική και βιώσιμη αξιοποίηση των ΑΠΕ υπέρ της κοινωνίας, με κύριο γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Όλα τα πιο πάνω είναι απαραίτητης σημασίας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και βασική συνιστώσα της αειφόρου ανάπτυξης. Επισημαίνουμε ακόμη μια φορά ότι το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής, είναι βαθύτατα πολιτικό και ο βαθμός οργάνωσης των δυνάμεων που αντιστέκονται στην καταστροφική πορεία που ακολουθείται, αναμένεται να κρίνει το μέλλον που θα βιώσουν οι επερχόμενες γενιές. Το ΑΚΕΛ θα σταθεί πρωτοστάτης σε αυτόν τον αγώνα.
- Πολεοδομικός σχεδιασμός και ανάπτυξη
Ο προγραμματισμός και ο έλεγχος της ανάπτυξης στην Κύπρο διέπεται από τις πρόνοιες του νόμου περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας και τα Σχέδια Ανάπτυξης. Αυτά προβλέπουν κατανομή των χρήσεων γης, την πυκνότητα της ανάπτυξης, βασικά έργα υποδομής, προτάσεις και πολιτικές αναφορικά με επιθυμητές και μη αναπτύξεις.
Στην εφαρμογή της νομοθεσίας εμφανίζονται πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν στον πολυκερματισμό των αρχών αδειοδότησης και την πολυδιάσπαση των εξουσιών. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται επίσης από την απουσία ελέγχου μετά την αδειοδότηση των έργων, με τις παρανομίες να φτάνουν στα όρια της ασυδοσίας.
Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί με μια σειρά αποφάσεις της Κυβέρνησης που μοιράζουν πλουσιοπάροχα πολεοδομικά κίνητρα, με άλλοθι την ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο. Με τις συνεχείς παρατάσεις, επεκτάσεις και μονιμοποιήσεις των κινήτρων, το πολεοδομικό σύστημα έχει οδηγηθεί σε πλήρη αποδόμηση.
Ουσιαστικά καταπατούνται δημοκρατικές διαδικασίες και ευρωπαϊκές οδηγίες που διέπουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και γίνονται σοβαρές πολεοδομικές ρυθμίσεις χωρίς να ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες, επιστημονική τεκμηρίωση, οι αναγκαίες διαβουλεύσεις και η συμμετοχή των πολιτών. Χωρίς μελέτες και χωρίς σχεδιασμό φυτρώνουν πύργοι, καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, δημιουργούνται προβλήματα στις υποδομές, αυξάνεται το κυκλοφοριακό κομφούζιο και καταστρέφεται η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι η ανάπτυξη χρειάζεται ένα ισχυρό πολεοδομικό σύστημα για να καθοδηγεί, προάγει και ρυθμίζει την ανάπτυξη των πόλεων και της υπαίθρου. Αυτό το σύστημα πρέπει να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του τόπου, με σεβασμό στην ταυτότητα της Κύπρου και τους ανθρώπους της, με έμφαση στην ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τις αρχές της αειφορίας.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο το ΑΚΕΛ προτείνει:
- Τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας οικοδομικής ανάπτυξης, αδειοδότησης ελέγχου, τιτλοποίησης και μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας. Βασικό στοιχείο του συστήματος πρέπει να είναι η καθιέρωση συμμετοχικών διαδικασιών και διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων.
- Απλοποίηση τεχνικών νομοθεσιών, ενοποίηση υπηρεσιών και δημιουργία ενιαίων αρχών ανάπτυξης.
- Επιβολή του πλήρους σεβασμού στα σχέδια ανάπτυξης.
- Εκπόνηση του Σχεδίου για τη Νήσο, για να καθοριστούν σε χωρική διάσταση οι κοινωνικο-οικονομικοί στόχοι και δομές. Σε αυτό θα καθοριστούν και η θαλάσσια χωροταξία και ανάπτυξη των παράλιων περιοχών, λατομικές ζώνες, ενεργειακά κέντρα, ΑΠΕ, βαριά κτηνοτροφική και βιομηχανική ανάπτυξη, μεταφορές, περιοχές προστασίας και περιβάλλον, κατανομή κύριων χρήσεων υπηρεσιών, παιδεία, τουρισμός, πολιτισμός, αντισταθμιστική πολιτική κ.λπ.
- Εκσυγχρονισμό των Τοπικών Σχεδίων και εκπόνηση νέων με στόχο τη σταδιακή αντικατάσταση της Δήλωσης Πολιτικής.
- Κυκλοφοριακό – Αστικές Συγκοινωνίες
Μια πόλη για να είναι λειτουργική και βιώσιμη χρειάζεται ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο που να ρυθμίζει και να καθοδηγεί την ανάπτυξή της και ένα ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο, αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του σχεδιασμού.
Ο σχεδιασμός του οδικού δικτύου γίνεται με τρόπο έτσι ώστε κάθε δρόμος να διαδραματίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Δυστυχώς στον τόπο μας τα τοπικά σχέδια έχουν καταργηθεί. Ο καθένας αναπτύσσει ό,τι θέλει, όπου θέλει, με την ανοχή ή και την στήριξη των αρμόδιων αρχών. Δημιουργήθηκε έτσι ένα σκηνικό στο οποίο σε πολλές περιπτώσεις κυριαρχεί η αναρχία.
Αυτή η κατάσταση έχει μετατρέψει τον Κύπριο οδηγό, σύμφωνα με έρευνες, σε νευρικό, ανυπόμονο, απρόσεκτο και επικίνδυνο, γεγονός που διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην αύξηση των δυστυχημάτων, τα οποία έχουν καταντήσει μάστιγα.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων το ΑΚΕΛ εισηγείται:
- Να τερματιστεί η παράνομη αδειοδότηση υποστατικών που δεν προνοούνται στα σχέδια ανάπτυξης από τις τοπικές και κεντρικές αρχές.
- Να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου, ευέλικτου, αξιόπιστου και καλά σχεδιασμένου συστήματος μέσων μαζικής μεταφοράς.
- Να γίνει σαφής διαχωρισμός εμπορικών δρόμων και δρόμων πρωταρχικής σημασίας. Σε κάθε δρόμο να αποδοθεί ο συγκεκριμένος ρόλος που πρέπει να υπηρετεί και να σχεδιαστεί κατάλληλα.
- Να ολοκληρωθούν με ταχύτητα τα έργα που είναι προγραμματισμένα στο οδικό δίκτυο και να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για περιμετρικούς δρόμους, ανισόπεδους κόμβους και διαπλάτυνση δρόμων.
- Φώτα τροχαίας να αντικατασταθούν με τα «έξυπνα φώτα τροχαίας» τα οποία θα ρυθμίζουν ανάλογα τη διακίνηση των οχημάτων.
- Πολιτισμός και πολιτιστική ανάπτυξη
Η πολιτιστική δημιουργία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε κοινωνία που επιδιώκει την πνευματική ανάπτυξη, σέβεται τον εαυτό της και προσδοκά πραγματική πρόοδο.
Στην πατρίδα μας η αληθινή τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν ένα επιπλέον μεγάλο εφόδιο του λαού μας ενάντια στην κατοχή και τη διαίρεση. Ένα εφόδιο που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών όχι μόνο για τη λύση του κυπριακού, αλλά και για επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας του λαού μας.
Η κυβέρνηση απαξίωσε γενικά τον πολιτισμό, ακυρώνοντας σημαντικά έργα υποδομής, ακόμα κι αυτά που η ίδια περιέλαβε στα προεκλογικά της προγράμματα.
Το ΑΚΕΛ θέτει τον Πολιτισμό στην προτεραιότητα της πολιτικής του δράσης. Σε όλες τις εκφάνσεις της δράσης του ενυπάρχει η πολιτιστική δημιουργία. Το Κόμμα μας δίνει βήμα και λόγο, στηρίζοντας παράλληλα τα δίκαια αιτήματα των δημιουργών πολιτιστικών αξιών της Κύπρου. Κυρίως όμως καταθέτει προτάσεις για τη στήριξη και ανάδειξη της Πολιτιστικής δημιουργίας για όλες τις Τέχνες.
Ανάμεσα σε άλλα εισηγούμαστε:
- Αποφασιστική προώθηση της ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού με στόχο την εξυπηρέτηση των τεχνών και των ανθρώπων του.
- Σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό με διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην κατανομή τους. Απαιτείται ριζική αναθεώρηση των κριτηρίων για επιχορήγηση των Φορέων του Πολιτισμού, μακριά από λογικές «ανταγωνισμού» και «αγορών».
- Διατύπωση Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον Πολιτισμό με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη, προβολή και προώθηση της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς και την καταγραφή, τη διαφύλαξη και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
- Θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των Φορέων του Πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.
- Συντήρηση, αναβάθμιση και ανέγερση νέων πολιτιστικών υποδομών, οι οποίες να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών.
- Προστασία και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (υλικής και άυλης). Εντατικοποίηση των ενεργειών για την αποτελεσματική λειτουργία του Αρχείου Καταγραφής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
- Αποφασιστική προώθηση των διαδικασιών για ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου με διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του. Προώθηση ανέγερσης Μουσείου Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης.
- Προώθηση της ανέγερσης νέας Κρατικής Βιβλιοθήκης.
- Ουσιαστική στήριξη της θεατρικής δραστηριότητας, αυξάνοντας σημαντικά τα κονδύλια για το θέατρο και τη θεατρική ανάπτυξη. Αξιολόγηση και προοδευτικός εκσυγχρονισμός του προγράμματος «Θυμέλη» έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες του ελεύθερου θεάτρου και να διασφαλίζεται η αξιοκρατία και η ισοτιμία των χορηγιών.
- Διεξαγωγή μελέτης για επέκταση της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, έτσι ώστε να καταστεί μια πλήρης ορχήστρα, όπως άλλωστε λειτουργούν στις περισσότερες χώρες. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, με επιστέγασμα την απόφαση για μεταφορά του Ιδρύματος από το Υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Οικονομικών, αποτελούν αρνητική εξέλιξη.
- Δημιουργία Κέντρου Κινηματογράφου για προώθηση και προβολή της κυπριακής ταινίας, την ανάπτυξη και παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τη δημιουργία κινηματογραφικού αρχείου.
- Αναβάθμιση του Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης με στόχο τη διάσωση, αρχειοθέτηση, προβολή και ενίσχυση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.
- Εμβάθυνση της καλλιτεχνικής παιδείας. Αναβάθμιση του θεσμού των Μουσικών Σχολείων, του σχολικού θεάτρου, αλλά και άλλων πολιτιστικών δράσεων στο σχολείο. Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διεκδικούμε την αναβάθμιση και την επέκταση της Σχολής Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και τη δημιουργία Τμήματος Μουσικής σε όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια.
- Αποφασιστική στήριξη του καλλιτέχνη. Πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, οι κοινωνικές ασφαλίσεις και τα πνευματικά δικαιώματα.
- Επαναφορά του τιμητικού επιδόματος για συνταξιούχους δημιουργούς, το οποίο αποκόπηκε από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.
- Έλεγχος και λήψη αποτελεσματικών μέτρων για εφαρμογή της νομοθεσίας για εμπλουτισμό των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης.
- Ουσιαστική στήριξη της συγγραφικής δραστηριότητας και προώθηση του κυπριακού βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Εμπλουτισμός όλων των βιβλιοθηκών με έργα των Κυπρίων συγγραφέων.
- Για τον αθλητισμό
Το πλάτεμα του κοινωνικού αθλητισμού για ευκαιρίες άθλησης του κάθε πολίτη και η εξυγίανση των αθλητικών φορέων, σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν βασικούς πυλώνες του οράματός μας για τον αθλητισμό.
Στον χώρο του αθλητισμού παρουσιάζεται μια εικόνα με αντιθέσεις. Από τη μια, διεθνείς επιτυχίες των αθλητών μας και από την άλλη σοβαρά προβλήματα σε αθλητικές ομοσπονδίες. Από τη μια ευρωπαϊκές επιτυχίες των σωματείων μας και από την άλλη απαξίωση των πρωταθλημάτων από μεγάλη μερίδα των φιλάθλων. Από τη μια ο σοβαρός ρόλος του κοινωνικού αθλητισμού και των τοπικών συλλόγων, αλλά από την άλλη αυτοί, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων.
Ο αθλητισμός, ως κοινωνικό αγαθό, έχει τρωθεί εξαιτίας της εμπορευματοποίησης. Λογής-λογής σκοπιμότητες και αρνητικά φαινόμενα, τον εκτροχιάζουν από τον κοινωνικό του ρόλο. Κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, διαπλοκή, νεποτισμός, κλειστά διοικητικά κυκλώματα, χειραγώγηση θεσμών και φορέων, στημένα παιχνίδια και παράνομος τζόγος, ντόπινγκ, βία, ρατσισμός και ξενοφοβία, επιβάλουν συνεχή αγώνα για εξυγίανση. Διαπιστώνοντας ότι ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντική η επιρροή του Αθλητισμού στη νεολαία και ότι οι νέοι έχουν την τάση να απαξιώνουν αξίες που μεταφέρονται μέσω αυτού, είναι επείγουσα η ανάγκη να δράσουμε για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα που τον εκτροχιάζουν.
Βασικοί στόχοι του ΑΚΕΛ για τον αθλητισμό:
- Εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου άθλησης.
- Αναβάθμιση του επιτελικού ρόλου του ΚΟΑ και διαμόρφωση και σχεδιασμός Εθνικής Στρατηγικής.
- Σύζευξη σχολικού και σωματειακού αθλητισμού.
- Χρηστή διακυβέρνηση και εκδημοκρατικοποίηση των αθλητικών φορέων και αξιοκρατική κατανομή κονδυλίων σε όλους τους φορείς. Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στον ΚΟΑ, προς όφελος των ομοσπονδιών, σωματείων, αθλητών με χρεώσεις που να μην στραγγαλίζουν τους αθλητικούς φορείς.
- Αναβάθμιση της αθλητικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση των κυκλωμάτων και των στημένων παιγνιδιών.
- Ενίσχυση των φορέων του κοινωνικού αθλητισμού.
- Στήριξη των τοπικών συλλόγων και προώθηση αθλημάτων χαμηλού κόστους.
- Καταπολέμηση της βίας, του ντόπινγκ και της ξενοφοβίας.
- Ολοκληρωμένος σχεδιασμός αθλητικών υποδομών για ενίσχυση του κοινωνικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.
- Αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις
Το φαινόμενο της χρήσης και κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών, νόμιμων και παράνομων, αποτελεί ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα και μία από τις κυριότερες προκλήσεις της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας. Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα αίτια που γεννούν την εξάρτηση αποτυπώνονται στους δείκτες ανεργίας και υποαπασχόλησης, στην κοινωνική ανασφάλεια, στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων, στην αποξένωση και την αλλοτρίωση των ανθρώπων, στην αυξανόμενη περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού.
Γι’ αυτό τον λόγο, η Αριστερά αντικρίζει το ζήτημα της ουσιοεξάρτησης και γενικότερα των εξαρτήσεων σε συσχέτιση με τα συνολικότερα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τον εργαζόμενο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον άνεργο, το νέο επιστήμονα, τη γυναίκα, τη νεολαία, την οικογένεια, τους ΛΟΑΤΙ και τους μετανάστες.
Παρότι η Κύπρος αντιμετωπίζει μικρότερο πρόβλημα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στη χρήση παράνομων ουσιών, αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζει. Ιδιαίτερα, από τη στιγμή που η Κύπρος καταγράφει εξαιρετικά ανησυχητικά ποσοστά στην κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και στον τζόγο ανάμεσα στους ανηλίκους.
Η πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική φύση του προβλήματος καταδεικνύει ότι τόσο τα αίτια όσο και οι συνέπειες της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών είναι πολύπλευρες και επομένως χρήζουν ανάλογης πολυθεματικής, ισόρροπης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η παροχή ενός πλέγματος πολιτικών και μέτρων που να εμπερικλείουν την πρόληψη, την καταστολή, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης και την κοινωνική επανένταξη. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες η κυβέρνηση Αναστασιάδη, για κάθε ένα ευρώ που διαθέτει για πρόληψη της εξάρτησης, διαθέτει 44 ευρώ για την καταστολή της. Τόσο από ηθικής πλευράς, όσο και από οικονομικής λογικής, η πολιτική της κυβέρνησης πάσχει.
Στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η πρόληψη της χρήσης, ειδικά ανάμεσα στους νέους, η μείωση της χρήσης, της εξάρτησης και των επιβλαβών συνεπειών της χρήσης, καθώς και ο περιορισμός της παράνομης αγοράς των ναρκωτικών. Ταυτόχρονα ο αποστιγματισμός των ατόμων που έχουν πρόβλημα ουσιοεξάρτησης, αποτελεί βασική προϋπόθεση που μπορεί να οδηγήσει αυτά τα άτομα στην αναζήτηση θεραπείας, αλλά και υποχρέωση της πολιτείας έναντι σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη αντί περιθωριοποίησης. Τέλος, η Κυπριακή κοινωνία χρειάζεται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το πρόβλημα της προσβασιμότητας των εφήβων στο αλκοόλ, αλλά και την εξάρτηση από τυχερά παιγνίδια που μέσα στο σημερινό κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο κανονικοποιείται και προβάλλεται μάλιστα από την ίδια την κυβέρνηση ως ευκαιρία για ανάπτυξη.
Για την ενίσχυση του αγώνα ενάντια στις εξαρτήσεις το ΑΚΕΛ προτείνει:
- Ενίσχυση της στήριξης της Πολιτείας στο έργο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, τόσο με την αύξηση των κονδυλίων όσο και με τη δημιουργία ενός ευρύτερου υποστηρικτικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
- Προώθηση προληπτικών προγραμμάτων, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία αποτρεπτικού περιβάλλοντος ως προς τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
- Συμπερίληψη στη Στρατηγική για την Αντιμετώπιση των εξαρτήσεων κι άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η υπερβολική χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιγνιδιών.
- Προώθηση μέτρων για αντιμετώπιση της κατάχρησης και εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες, όπως ο καπνός, το αλκοόλ, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι νέες συνθετικές ουσίες.
- Προώθηση πολιτικών που να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, η αποτελεσματικότητα τους να έχει αξιολογηθεί και να ανταποκρίνονται στην κυπριακή πραγματικότητα, έτσι ώστε χωρίς σπατάλες, να γίνεται σωστή επένδυση των κονδυλίων.
- Λειτουργία νέων και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων επανένταξης και βοήθειας πρώην χρηστών και ουσιοεξαρτωμένων και των οικογενειών τους, με την παροχή όλου του φάσματος των υπηρεσιών για θεραπεία, φαρμακευτική- ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική.
- Συνεχή ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης και φιλοξενίας ανήλικων χρηστών και ουσιοεξαρτώμενων χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον.
- Στήριξη και υλοποίηση των πολιτικών της Εθνικής στρατηγικής για νόμιμες και παράνομες ουσίες, τυχερά παιγνίδια. Η εθνική στρατηγική πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες, ισόρροπες πολιτικές στην πρόληψη/θεραπεία/κοινωνική αποκατάσταση/μείωση της βλάβης και μείωση της προσφοράς.
- Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για προώθηση της πρόληψης της χρήσης στο επίπεδο της κοινότητας.