Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Υποτακτική και αλλοπρόσαλλη η στάση του ΔΗΣΥ

Υποτακτική και αλλοπρόσαλλη η στάση του ΔΗΣΥ

 
ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΙΣΤΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΚΕΛ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Cyprus_EE[1] Ούτε οι εκ των υστέρων επινοήσεις, ούτε η ετεροχρονισμένη και αόριστη  παραδοχή λαθών μπορεί να αποσείσει τις ευθύνες της ηγεσίας του Συναγερμού για το γεγονός ότι θώπευαν και κάλυπταν τα κακώς έχοντα στο τραπεζικό σύστημα. Ότι στήριζαν έναν αποτυχημένο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τον κ. Αθανάσιο Ορφανίδη. Αυτό που μετρά στην πολιτική δεν είναι η εκ των υστέρων σοφία αλλά η σωστή διάγνωση στον ουσιώδη χρόνο. Και την ώρα που οι τραπεζίτες, όπως πλέον όλοι παραδέχονται, συνεπικουρούμενοι από τον κ. Ορφανίδη, άνοιγαν μια τρύπα 19 δις ευρώ στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Νεοφύτου ισχυριζόταν ότι στην Κύπρο έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες και ότι αν έφευγε ο κ. Ορφανίδης, που ήταν «ευλογία» θα επηρεαζόταν η Ευρωζώνη.

  Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διαχρονικές δημοσιονομικές παθογένειες. Όμως ο εξωτερικός δανεισμός κατέστη αναγκαίος από τα έργα και ημέρες των τραπεζιτών και όχι από τις κοινωνικές παροχές, για τις οποίες αντιδρούσε ο κ. Νεοφύτου και ο Συναγερμός. Είναι επίσης αλήθεια ότι έκφραση των παθογενειών και της ατιμωρησίας ήταν το σκάνδαλο του ΧΑΚ, για το οποίο ο τότε κυβερνών Συναγερμός δεν έκανε τίποτε. Και είναι επίσης αλήθεια ότι αν δεν προέβαινε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής σε αυτή την ενδελεχή εργασία για το τραπεζικό σύστημα, ο Συναγερμός και το Προεδρικό, οι κυβερνώντες, θα συγκάλυπταν και αυτά τα σκάνδαλα των τραπεζιτών όπως συγκάλυψαν και τα σκάνδαλα των χρηματιστών. Αυτό εξάλλου αποδεικνύει και η παταγώδης αποτυχία της επιτροπής που διόρισαν για την οικονομία, υπό τον κ. Πική, η οποία επικεντρώθηκε στα δημοσιονομικά και εν πολλοίς αρνήθηκε να ερευνήσει σε βάθος τους τραπεζίτες αλλά και όσους έβγαλαν λεφτά πριν και κατά το κούρεμα.

 Δυστυχώς, παρουσία του κ. Γιούνγκερ, για άλλη μια φορά ο κ. Νεοφύτου ως ηγέτης του Συναγερμού επέδωσε διαπιστευτήρια στην Τρόικα και στα αντιλαϊκά Μνημόνια. Πρέπει δε Συναγερμός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνεννοηθούν. Είτε το κούρεμα και οι καταστροφικές αποφάσεις των δύο Γιούρογκρουπ λήφθηκαν «με το πιστόλι στον κρόταφο», όπως είπε ο Πρόεδρος, είτε οι ίδιες αποφάσεις ήταν γενναίες, όπως λέει ο κ. Νεοφύτου.

  Παράλληλα, εκφράζουμε την απαρέσκεια μας για το γεγονός ότι ο κ. Νεοφύτου, αντί να αξιοποιήσει την παρουσία του κ. Γιούνγκερ για να περάσει σωστά και εθνικά αποδεκτά μηνύματα, στην οικονομία επιδόθηκε σε μια ισοπεδωτική κριτική σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ στο Κυπριακό άφησε ουσιαστικά στο απυρόβλητο την κατοχική Τουρκία. Συνολικά από την όλη ομιλία του Προέδρου του Συναγερμού απουσίαζε η έννοια της διεκδίκησης.

Αυτή η υποτακτική και αλλοπρόσαλλη στάση είναι η ίδια στάση που οδηγεί τον τόπο και το λαό μας σε αναξιοπρεπή μονοπάτια φτωχοποίησης λόγω του αντιλαϊκού Μνημονίου και σε επικίνδυνες ατραπούς στο Κυπριακό λόγω των γνωστών και αχρείαστων πειραματισμών.

4/5/2014

PREV

Απουσία πολιτικής βούλησης για προστασία κύριας κατοικίας

NEXT

ΕΦΥΓΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ