Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ 

Με την ευκαιρία της 26ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, το ΑΚΕΛ εκφράζει την εκτίμηση του προς όλους όσοι εργάζονται για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση του φαινομένου της εξάρτησης από παράνομες ουσίες. Οι παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου και η παράνομη διακίνηση τους είναι σήμερα μία διεθνής βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Είναι για αυτό το λόγο που απέναντι στις εξαρτήσεις χρειάζεται να οικοδομείται ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο στην προμετωπίδα του οποίου οφείλει να βρίσκεται η συντεταγμένη πολιτεία.

Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα αίτια που γεννούν την εξάρτηση αποτυπώνονται στους δείκτες ανεργίας και υποαπασχόλησης, στην κοινωνική ανασφάλεια, στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων, στην αποξένωση και την αλλοτρίωση των ανθρώπων, στην αυξανόμενη περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού.

Γι’ αυτό το λόγο, η Αριστερά αντικρίζει το ζήτημα της ουσιοεξάρτησης και γενικότερα των εξαρτήσεων σε συσχέτιση με τα συνολικότερα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τον εργαζόμενο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον άνεργο, το νέο επιστήμονα, τη γυναίκα, τη νεολαία, την οικογένεια, τους ΛΟΑΤΙ και τους μετανάστες. Ταυτόχρονα, για το ΑΚΕΛ, το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρητησης από παράνομες ουσίες ανήκει στη σφαίρα της δημόσιας υγείας. Με αυτή την έννοια, το ΑΚΕΛ βρίσκεται απέναντι από προσεγγίσεις που θεοποιούν την αστυνομική καταστολή αλλά αγνοούν τη σημασία της πρόληψης και υπογραμμίζει τη σημασία της ύπαρξης επιστημονικά τεκμηριωμένων προσεγγίσεων στα θέματα των εξαρτήσεων.

Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η παροχή ενός πλέγματος πολιτικών και μέτρων που να εμπερικλείουν την πρόληψη, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης, την κοινωνική επανένταξη και τη μείωση της προσφοράς. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες η κυβέρνηση Αναστασιάδη, για κάθε ένα ευρώ που διαθέτει για πρόληψη της εξάρτησης, διαθέτει 44 ευρώ για την καταστολή της.

Στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η πρόληψη της χρήσης, ειδικά ανάμεσα στους νέους, η μείωση της χρήσης, της εξάρτησης και των επιβλαβών συνεπειών της χρήσης, καθώς και ο περιορισμός της παράνομης αγοράς των ναρκωτικών. Ταυτόχρονα ο αποστιγματισμός των ατόμων που έχουν πρόβλημα ουσιοεξάρτησης, αποτελεί βασική προϋπόθεση που μπορεί να οδηγήσει αυτά τα άτομα στην αναζήτηση θεραπείας, αλλά και υποχρέωση της πολιτείας έναντι σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη αντί περιθωριοποίησης.

Τέλος, η Κυπριακή κοινωνία χρειάζεται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το πρόβλημα της προσβασιμότητας των εφήβων στο αλκοόλ, αλλά και την εξάρτηση από τυχερά παιγνίδια που μέσα στο σημερινό κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο κανονικοποιείται.

Το ΑΚΕΛ, με την ευκαιρία της 26ης Ιουνίου που σημαδιακά αποτελεί και ημερομηνία ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης που έχει διεξάγει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) για την διαμόρφωση της νέας Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021- 2028, χαιρετίζει την δουλειά που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα η ΑΑΕΚ και δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει το πολύπλευρο έργο της.

26/06/2020

 

PREV

Κατάλογος Ιδιωτικών Εισφορών 2019

NEXT

Η παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα είναι η απάντηση στην ανέντιμη προσπάθεια των κυβερνώντων να τον διασύρουν στα μάτια της κοινής γνώμης.