Home  |  Βουλή   |  Ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του αγροτικού τομέα και του περιβάλλοντος. Αντιθέτως, τα προβλήματα διαιωνίζονται

Ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του αγροτικού τομέα και του περιβάλλοντος. Αντιθέτως, τα προβλήματα διαιωνίζονται

Δήλωση των βουλευτών Άντρου Καυκαλιά και Νίκου Κέττηρου, μετά την εξέταση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Η αγροτική οικονομία, ο πρωτογενής τομέας, από ατμομηχανή και βασικός πυλώνας ανάπτυξης έχει μετατραπεί σε υποδεέστερο τομέα, σε ουραγό και σε σχέση με την αξία που του προσδίδεται αλλά και την τελική συνεισφορά του στην οικονομία του τόπου. Τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, δυστυχώς, παίρνουν χαρακτήρα μονιμότητας, με τη κυβέρνηση να παρουσιάζεται ανήμπορη να δώσει λύσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, η ίδια η κυβέρνηση με τις πολιτικές της αποφάσεις τα δημιουργεί.

Ενδεικτικά σημειώνουμε:

– τον ακρωτηριασμό το Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και τη δοκιμασία που υπόκεινται οι αγρότες στην καταβολή των αποζημιώσεων. Αναμένουμε τη κατάθεση του νέου σχεδίου Γεωργικής Ασφάλισης.

-τις αποφάσεις για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών και τη ζημιογόνα πορεία που αφέθηκε να καταγράφει.

-την στασιμότητα στη διαδικασία κατοχύρωσης του Χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης

– την ανεπάρκεια και την αναβλητικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του Υδατικού Προβλήματος. Φτάσαμε στο σημείο να μην παράγουμε γιατί δεν έχουμε νερό, ενώ η Πάφος κινδυνεύει να διψάσει.

-τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αρδευτικά τμήματα στη λειτουργία τους και η ανάγκη να στηριχθούν από το κράτος.

-τα ψηλά λειτουργικά κόστη και η ανάγκη να καθιερωθεί γεωργοκτηνοτροφική ταρίφα για το νερό και τον ηλεκτρισμό.

– την αποδυνάμωση της θέσης του παραγωγού στην αλυσίδα προώθησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

-την απουσία συστημάτων εκσυγχρονισμού και τεχνολογικών αναβαθμίσεων(έξυπνη γεωργία).

Πέραν των πιο πάνω, συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία-δείκτες, καταδεικνύουν πως ο αγροτικός τομέας είναι υπό πίεση και η συμβολή του στην οικονομία του τόπου παραμένει καθηλωμένη.

-Η συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας δε ξεπερνά το 2%.

-Στο σύνολο του εργατικού δυναμικού 3.5% μόνο προέρχεται από τον γεωργικό τομέα.

-Μόνο το 1.7% των αγροτών είναι ηλικίας κάτω των 35 χρονών, ενώ το 40% είναι ηλικίας άνω των 64 χρόνων.

Ως εκ τούτου, η ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας, η ανάκαμψη του αγροτικού τομέα, η αναβάθμιση του ρόλου και η ενισχυμένη συμβολή του στην οικονομία του τόπου, η ενίσχυση της θέσης και των εισοδημάτων του αγρότη, η αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων στον τομέα, η προσέλκυση νέων αγροτών είναι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν.

Δυστυχώς, ο προϋπολογισμός αλλά και οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν υποστηρίζουν την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων.

* * * * * * * * * * * * * *

Διαπιστώνουμε προϋπολογισμό λιτότητας σε ότι αφορά στο Περιβάλλον με τη κυβέρνηση να διαιωνίζει πολιτικές, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Βρισκόμαστε  στους σχεδιασμούς και τις εκπονήσεις μελετών για πολύ σοβαρά ζητήματα.

Αναφορικά με τη διαχείριση αποβλήτων, βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών. Παρουσιάζονται αυξημένα τέλη για τους πολίτες.

Σε σχέση με τα Ψηλά  Κτίρια δόθηκαν άδειες και έπονται οι μελέτες σωρευτικών επιπτώσεων.

Ποντιοπιλατισμός επίσης στο θέμα της ευημερίας ζώων.

Μισές δουλειές σε ότι αφορά τον ΑΚΑΜΑ, το διαχειριστικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί το 2019, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα τοπικά σχέδια.

26 Νοεμβρίου 2018

PREV

«Παράθυρο» στο θέμα της επιδότησης παροχής φροντίδας από συγγενείς μέχρι β΄ βαθμού

NEXT

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά την Επιτροπή Εμπορίου και Τουρισμού