Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Να τερματιστεί η πρακτική αποξένωσης παιδιών από τις μητέρες τους

Να τερματιστεί η πρακτική αποξένωσης παιδιών από τις μητέρες τους

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την αποξένωση παιδιών από τις μητέρες τους

image_gallery[1]Το ΑΚΕΛ καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης να τερματίσουν την πρακτική της αποξένωσης παιδιών από τις μητέρες τους, οι οποίες βρίσκονται στο Χώρο Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών στη Μενόγεια.

Η απρόσωπη και μηχανική εφαρμογή των νόμων οδηγεί σε απάνθρωπες καταστάσεις όχι μόνο για τις μετανάστριες –οι οποίες δεν κατηγορούνται για κανένα ποινικό αδίκημα- αλλά και για τα παιδιά που δεν ευθύνονται για τίποτα. Δυστυχώς καταγράφονται περιπτώσεις δραματικές οι οποίες θα πρέπει να ερευνηθούν από το ίδιο το Υπουργείο.

Πέρα από την ανθρωπιστική σκοπιά, υπάρχουν και οι υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις γίνεται σύλληψη και κράτηση μητέρων. Σε κάθε περίπτωση, υπέρτερο κριτήριο είναι  το συμφέρον του παιδιού. Αυτό πρέπει να κατευθύνει και τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και όλων των άλλων εμπλεκόμενων κρατικών τμημάτων.

Το ΑΚΕΛ που έχει πραγματοποιήσει μαζί με το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ επίσκεψη στη Μενόγεια τον περασμένο μήνα, έχει καταθέσει πρόταση για εγγραφή και άμεση συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Ανάλογες πρωτοβουλίες υπήρξαν και από άλλα μέλη της Επιτροπής η οποία αποφάσισε να επισκεφτεί το Χώρο Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών στη Μενόγεια ώστε να μιλήσουν οι ίδιοι οι βουλευτές με τις επηρεαζόμενες γυναίκες.

Εκτιμούμε τις παρεμβάσεις της Επιτρόπου για την Προστασία του Παιδιού και ευελπιστούμε να βρουν ανταπόκριση από πλευράς κυβέρνησης. Καλούμε τη Διευθύντρια του Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών να εργαστούν και να δρομολογήσουν μέτρα για τον τερματισμό αυτών των καταστάσεων και να διαμορφωθούν ομαλές συνθήκες διαβίωσης  για τους μετανάστες, τις μετανάστριες που κρατούνται στη Μενόγεια.

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανίκανη να χειριστεί τέτοια ζητήματα με τη δέουσα ευαισθησία και ανθρωπιά. Μήπως η μητρότητα παύει να είναι ιερή όταν αφορά αλλοδαπές μητέρες και παιδιά;

 

18/03/2014

PREV

Παρουσίαση των υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές στην Επαρχία Αμμοχώστου

NEXT

Η κυβέρνηση ξεπουλά το κερδοφόρο κομμάτι της Αρχής Λιμένων