Home  |  Βουλή   |  Καταγγελίες στην Αρχή Ισότητας σε σχέση με διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας στο χώρο εργασίας

Καταγγελίες στην Αρχή Ισότητας σε σχέση με διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας στο χώρο εργασίας

eggimosiniΣύμφωνα με στοιχεία της Αρχή Ισότητας το 25% των καταγγελιών (130 στο σύνολο τους) τα τελευταία πέντε χρόνια σχετίζονται με διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας.  Το 65% των καταγγελιών αυτών αφορούσε τη μεταχείριση εγκύων, γαλουχουσών και νέων μητέρων από τους εργοδότες, το 20% αφορούσε απολύσεις εγκύων και το 15% συνδεόταν με τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Κοινή διαπίστωση είναι η ελλιπής ενημέρωση των γυναικών εργαζομένων για τα δικαιώματα τους, αλλά και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών τους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως κάθε εργαζόμενη που αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της στη μητρότητα προστατεύεται από την πολιτεία. Στην Κύπρο σήμερα υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό και απαγορεύει τη μη πρόσληψη ή απόλυση εγκύων, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις οι οποίες αναφέρονται ξεκάθαρα στο νόμο.

Δυστυχώς, μερίδα εργοδοτών εξακολουθεί να απολύει έγκυες ξεχνώντας την «εταιρική κοινωνική τους ευθύνη». Οι πλείστες απολύσεις γίνονται από ανοργάνωτες επιχειρήσεις, κύρια μικρές. Η άγνοια των εργαζομένων για την ύπαρξη του νόμου ή και ο φόβος σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν ως αποτέλεσμα την μη έγκαιρη  καταγγελία της συμπεριφοράς αυτής των εργοδοτών.

Ως ΑΚΕΛ ζητούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας. Θα πρέπει, επίσης, να μελετήσει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων ποινών, οι οποίες να αποτρέπουν τους εργοδότες από την παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκύων, γαλουχουσών και νέων μητέρων.

Τέλος, ως ΑΚΕΛ ζητούμε από το ΥΕΠΚΑ να προγραμματίσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, εκστρατεία η οποία θα πρέπει να είναι διαρκής.

11/10/2016

PREV

Συνάντηση με Europa Uomo

NEXT

Γιώργος Κ. Γεωργίου