Η κυβέρνηση επέλεξε να μην εισακούσει τις εκκλήσεις
Δήλωση Χριστίνας Νικολάου, Επικεφαλής Γραφείου Περιβάλλοντος της Κ.Ε του ΑΚΕΛ για Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς
Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ, που συνήλθε χτες στις Βρυξέλλες, κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/ΕΚ όσον αφορά τη δυνατότητα των κρατών μελών να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στο έδαφός τους, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου.
Η κυβέρνηση, επέλεξε να μην εισακούσει τις εκκλήσεις, ούτε της Βουλής των Αντιπροσώπων, ούτε του Περιβαλλοντικού Κινήματος της Κύπρου, ούτε των άλλων κομμάτων σχετικά με την προοπτική καλλιέργειας ΓΤΟ στον τόπο μας.
Το ΑΚΕΛ έχει από καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο πιθανής καλλιέργειας ΓΤΟ, ειδικά στην Κύπρο, που σαν νησί αποτελεί ένα ιδιαίτερο και υψηλού κινδύνου χώρο.
Οι ρήτρες προστασίας που δήθεν συμπεριλαμβάνονται στην νέα πρόταση, στην ουσία δεν διασφαλίζουν κανένα δικαίωμα της Κύπρου, στο να παραμείνει ζώνη ελεύθερη από ΓΤΟ. Πρέπει να τονίσουμε ότι ούτε το Τμήμα Περιβάλλοντος ούτε το αντίστοιχο Υπουργείο στην Κύπρο έχουν ερευνητικό κέντρο που να ασχολείται με τις ποικιλίες των ΓΤΟ και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον.
Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο ως προς το τι θα συμβεί όταν οι μεγάλες πολυεθνικές των δισεκατομμυρίων και των κορυφαίων επιστημόνων θα οδηγήσουν την Κύπρο στο δικαστήριο για παρεμπόδιση των εργασιών τους; Δεν θα είναι εν πολλοίς αναμενόμενο θα χάσουμε λόγω ανεπάρκειας σε έρευνα και τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση της καλλιέργειας ΓΤΟ στην Κύπρο;
Η υπερψήφιση τέτοιας νομοθεσία υποβιβάζει το Κράτος σε επίπεδο ανταγωνιστή με τις Εταιρείες. Καταστρατηγείται το κυρίαρχο δικαίωμα των ΚΜ και εκχωρούνται δικαιώματα στις εταιρείες.
13/06/2014