Home  |  Βουλή   |  Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στον τομέα της υγείας

Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στον τομέα της υγείας

Γραπτή δήλωση Γιώργου Τ. Γεωργίου, βουλευτή ΑΚΕΛ Λεμεσού

Μετά από πολλές παλινδρομήσεις έγινε κατορθωτό τον περασμένο Ιούνιο του 2017 να ψηφιστούν τα νομοσχέδια του ΓΕΣΥ, της Αυτονόμησης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων και των Κανονισμών που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των λειτουργών τους.  Στο λαό μας δημιουργήθηκε η ελπίδα, ότι κάτι αρχίζει να γίνεται στον τομέα της υγείας, τον οποίο όλοι θεωρούν ότι είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης.  Φαίνεται όμως, ότι οι κυβερνώντες ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να δώσουν λύσεις για την υγεία του λαού μας.

Τα παράπονα των πολιτών συνεχίζονται.  Οι τεράστιες καθυστερήσεις εξυπηρέτησης στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, η έλλειψη ειδικών γιατρών στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, πρόσφατο παράδειγμα τα παράπονα των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών συμπολιτών μας της Ελεύθερης Περιοχής της Αμμοχώστου, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά σε κίνδυνο, οι μεγάλες χρονικές αποστάσεις στον καθορισμό ραντεβού για εξέταση από ειδικό γιατρό, οι λίστες αναμονής για εγχειρήσεις, η έλλειψη αναλωσίμων για εγχειρήσεις αλλά και για την καθημερινή λειτουργία των Νοσηλευτηρίων, οι αποχωρήσεις γιατρών από το δημόσιο τομέα, η μη κάλυψη των κενών θέσεων και ο φόρτος εργασίας που επιβαρύνονται όσοι παραμένουν, συνεχίζονται. Παρομοίως τα προβλήματα υπάρχουν στα Νοσοκομεία όλης της Κύπρου, κλινικά υπολειτουργούν, έλλειψη γιατρών, παραϊατρικού προσωπικού, νοσηλευτών, διοικητικού και εργατικού προσωπικού.

Επιπλέον, η ανάγκη πολλών ασθενών να τύχουν άμεσης θεραπείας τους αναγκάζει να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να εξανεμίζουν και τις λιγοστές τους οικονομίες.

Όλα αυτά επιβεβαιώνονται από τις Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που παρουσιάζουν τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία να είναι τρεις φορές λιγότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (2.7%-7.2%) με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες.  Στην Κύπρο οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία ανέρχονται μόλις στο 2.6% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 7.2%.

Αν η κυβέρνηση δεν έρθει αρωγός των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων ώστε να σταματήσει η φυγή γιατρών και ο εκσυγχρονισμός τους με την αυτονόμηση να τα καταστήσει ανταγωνιστικά, δεν θα έχουμε ούτε ΓΕΣΥ, ούτε δημόσια υγεία. Οι αλλαγές δεν θα γίνουν με ευχολόγια αλλά με υλοποίηση αποφάσεων και συγκεκριμένα έργα.

Επιπρόσθετα με όλα τα πιο πάνω είναι και οι παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, που εντοπίζει παραβίαση της Νομοθεσίας περί προσφορών από πλευράς της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά την προσφορά για τη μελέτη οικονομικού αντικτύπου στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά το ΓΕΣΥ και την Αυτονόμηση των Δημοσίων νοσηλευτηρίων.  Η υπονόμευση του ΓΕΣΥ, της Αυτονόμησης αλλά και των αποφάσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ομόφωνα έλαβε, συνεχίζεται.   Θέλουμε να καταγγείλουμε στον κυπριακό λαό αυτό το γεγονός και τον καλούμε σε συνεχή επαγρύπνηση ώστε να μην έχουμε ακόμη ένα πισωγύρισμα από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας, γιατί κατ΄ επανάληψη αποστείλαμε αιτήματα και εκθέσεις για την Δημόσια Υγεία στον Υπουργό κ. Παμπορίδη και δυστυχώς εδώ και μήνες δεν τύχαμε καμίας απάντησης. Για το ΑΚΕΛ, η Δημόσια Υγεία θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα, για αυτό θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε ιδέες και προτάσεις για να κρατήσουμε όρθια τα Δημόσια Νοσηλευτήρια.

Δυστυχώς, για τον τόπο μας και τους ασθενείς, στο τομέα της υγείας, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν.

14 Σεπτεμβρίου 2017

PREV

Σχολικοί συνοδοί για παιδιά με αναπηρίες

NEXT

Γραπτή δήλωση Σκεύης Κουκουμά μετά την συνεδρία της Κοιν. Επιτροπής Προσφύγων