Δραματική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας σε συνθήκες περιορισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας
Γραπτή Δήλωση Σκεύης Κουκουμά για την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Συζητήσαμε σήμερα μέσα από τηλεδιάσκεψη το θέμα που ενέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ για ενημέρωση για την αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας σε συνθήκες περιορισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας.
Τα δεδομένα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και αντιστοιχούν με την αύξηση του φαινομένου σε όσες χώρες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα για τον Μάρτιο έχουν καταγραφεί 2075 κλήσεις στη γραμμή στήριξης που λειτουργεί ο ΣΠΑΒΟ από τις οποίες οι 1154 ήταν αναπάντητες. Μέχρι τις 22 Απριλίου καταγράφηκαν 2936 κλήσεις από τις οποίες απαντήθηκαν 1386 και παρέμεινα αναπάντητες 1550 κλήσεις. Από τις κλήσεις Μαρτίου οι 230 αφορούσαν καθαρά περιστατικά βίας και στο 60% υπήρχαν και παιδιά θύματα. Αύξηση υπήρξε και στα περιστατικά που στάλθηκαν στην Αστυνομία που ανέρχονταν σε 36 περιπτώσεις μέχρι τις 22 του Απρίλη. Ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο περιστατικών που δεν μπορούν να καταγγελθούν αφού η συνεχής παρουσία ενός βίαιου συζύγου ή συντρόφου δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και καταγγελίας του δράστη.
Μέσα από την συζήτηση έχει διαφανεί η ανάγκη για αξιοποίηση περεταίρω της τεχνολογίας με τη χρήση νέων μέσων επικοινωνίας που θα διευκολύνουν τα θύματα να αποτείνονται για βοήθεια.
Το πιο απογοητευτικό σε αυτές τις συνθήκες είναι η παντελής απουσία δομών, έστω και έκτακτων που να καλύπτουν τις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου.
Ως ΑΚΕΛ από νωρίς καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ιδιαίτερα στις συνθήκες περιορισμού στο σπίτι όπως είναι:
– Αξιοποίηση κάθε τεχνολογικού μέσου επικοινωνίας με το ΣΠΑΒΟ, τις ΥΚΕ και την Αστυνομία. ( email, chat, application)
– Εκσυγχρονισμό και πλήρη στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου του ΣΠΑΒΟ ώστε να μην υπάρχει ούτε και μια χαμένη κλήση.
– Άμεση έγκριση και στήριξη των θυμάτων από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας αφού μεγάλη μερίδα των θυμάτων βίας που φιλοξενούνται στις δομές του ΣΠΑΒΟ επιστρέφουν πίσω στους θύτες γιατί δεν έχουν τα μέσα και τους πόρους για να επιβιώσουν μαζί με τα παιδιά τους.
– Να εξευρεθούν χώροι στις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου που να μπορούν να αξιοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και άμεση έναρξη διαδικασιών λειτουργίας καταφυγίων.
– Να ενταθεί η καμπάνια ενημέρωσης στα ΜΜΕ έτσι που να φτάσει σε κάθε εν δυνάμει θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
23 Απριλίου 2020