Δηλώσεις Ανδρέα Φακοντή μετά την συνεδρία της Επιτροπή Εργασίας
Α) Νομοσχέδιο για τη νομοθετική κατοχύρωση των Βασικών Όρων Υπηρεσίας στην Οικοδομική Βιομηχανία
Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Κ.Ε. Εργασίας το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη νομοθετική ρύθμιση βασικών όρων απασχόλησης στην οικοδομική βιομηχανία.
Ειδικότερα, μέσα από το νομοσχέδιο καθορίζεται ότι οι πρόνοιες που αφορούν στις ώρες εργασίας, τις υπερωρίες, τις γιορτές και αργίες, τα ταμεία προνοίας και το φιλοδώρημα, τα οποία συμφωνούνται στο πλαίσιο Συλλογικής Σύμβασης, θα τηρούνται υποχρεωτικά για όλους τους εργολήπτες και τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε Οικοδομικές Εργασίες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας νομοθεσίας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πραγματοποιήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της ΟΣΕΟΚ εκ μέρους των εργοδοτών, για αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης της Υπουργού Εργασίας για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην Οικοδομική Βιομηχανία.
Η νέα Συλλογική Σύμβαση στην Οικοδομική Βιομηχανία για την περίοδο 2019-2021, καλύπτει περίπου 30,000 εργαζόμενους στον τομέα των κατασκευών.
Ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για νομοθετική ρύθμιση των βασικότερων όρων απασχόλησης στην οικοδομική βιομηχανία. Ταυτόχρονα, ζητούμε την ενίσχυση του αρμόδιου τμήματος του ΥΕΠΚΑ ώστε να διενεργούνται σωστά οι απαιτούμενοι έλεγχοι για σωστή εφαρμογή των όσων αναφέρονται στη Σύμβαση, καθώς και στο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί σύντομα για ψήφιση.
Β) Οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ «ξεδοντιάζουν» το νομοσχέδιο για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων
Στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκαν οι τροπολογίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων επί του νομοσχεδίου για τη σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, η οποία θα συμβάλει στην πιο στοχευμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, καθώς και στην αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η προστασία των μισθών, η ετήσια άδεια, οι ώρες απασχόλησης και ανάπαυσης, η άδεια μητρότητας, η άδεια πατρότητας και πολλά άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ ανατρέπουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και «ξεδοντιάζουν» την υπό σύσταση Υπηρεσία αφού στην ουσία καταργούν τις διατάξεις που αφορούν στην επιβολή διοικητικών προστίμων, στα αδικήματα και τις ποινές.
Τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα αποφάσισαν να επανεξετάσουν τις εν λόγω τροπολογίες με το Υπουργείο και τη Νομική Υπηρεσία.
Το νομοσχέδιο θα είναι ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής στις 21 Φεβρουαρίου. Καλούμε τόσο το ΔΗΚΟ, όσο και το ΔΗΣΥ που φάνηκε να συμφωνεί με τις προτεινόμενες τροπολογίες, να ξεκαθαρίσουν επιτέλους εάν πραγματικά θέλουν να ψηφιστεί μια νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και αποτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των εργοδοτών που τηρούν την εργατική νομοθεσία και όσων επιλέγουν να την παραβιάζουν.
04/02/2020