Ασήκωτες οι πολιτικές ευθύνες για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας
Αναφορικά με την έγκριση από τη Βουλή του κυβερνητικού νομοσχεδίου για επέκταση της δυνατότητας κρατικής στήριξης προς το δημόσιο τομέα υγείας για ένα χρόνο, το ΑΚΕΛ επισημαίνει τα εξής:
- Η επέκταση της κρατικής στήριξης θα έπρεπε να καλύψει και τα δύο χρόνια της πανδημίας, δεδομένου μάλιστα ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε προβλέπει δυνητική και όχι υποχρεωτική κρατική ενίσχυση σε σχέση με τα ελλείμματα του ΟΚΥπΥ. Πόσο μάλλον που η ευθύνη πολιτικού ελέγχου και εποπτείας ανήκει στην ίδια την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ειδικότερα και άρα είναι δική τους ευθύνη, αν θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό, να διασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί πέραν του ενός έτους κρατική ενίσχυση.
- Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ανέδειξε, πέραν από τους αντικειμενικούς λόγους που αφορούσαν στην πανδημία, τις σοβαρές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και της νυν, σε ό,τι αφορά τη μη υλοποίηση της δέσμευσης που αναλήφθηκε από το 2016 για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Δυστυχώς, έχουν γίνει πολύ λίγα και πολύ αργοπορημένα. Κατά συνέπεια είναι ασήκωτες οι πολιτικές ευθύνες για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας, καθώς και ο κίνδυνος του το να χρησιμοποιηθεί για να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση του.
- Παρά την απόρριψη της τροπολογίας που καταθέσαμε ως ΑΚΕΛ για επέκταση της δυνητικής δυνατότητας κρατικής στήριξης για ακόμα ένα χρόνο, κρατάμε ως θετικό το γεγονός ότι η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού για πρώτη φορά δεσμεύτηκε δημόσια να αντιταχθεί σε οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση του τομέα. Δέσμευση, η οποία αναλήφθηκε από του βήματος της Βουλής και από το ΔΗΚΟ.
- Αυτό στο οποίο θα πρέπει όλοι να επικεντρωθούν και ειδικότερα αυτοί που έχουν την ευθύνη, είναι η υλοποίηση στην πράξη της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα υγείας και η υλοποίηση του επιχειρησιακού – στρατηγικού πλάνου που έχει ετοιμαστεί, έστω πολύ αργοπορημένα.