Προϋπολογισμός Υπουργείου Εργασίας: Κινείται στην ίδια αντικοινωνική, αντιλαϊκή φιλοσοφία με τους προηγούμενους προϋπολογισμούς
Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Συζητώντας σήμερα τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2020 διαπιστώσαμε, δυστυχώς, για άλλη μια φορά την αντιλαϊκή, αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Στη δημιουργική κριτική του ΑΚΕΛ, οι κυβερνώντες απαντούν ως χθες ν΄ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου. Τους υπενθυμίζουμε ότι κυβερνούν για 7 χρόνια.
Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται την ώρα που τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2018 κατατάσσουν την Κύπρο ως μια από τις χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, την ώρα που τα φαινόμενα αστέγων πολλαπλασιάζονται, την ώρα που ανθρώπινες ζωές χάνονται ή αφήνονται στην μοίρα τους λόγω απουσίας δομών και της αδυναμίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) να παρέχουν την απαιτούμενη στήριξη στους συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.
Τη στιγμή που τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, και η Κύπρος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ε.Ε. στην ακρίβεια των αγαθών πρώτης ανάγκης, καμία πολιτική δεν προβλέπεται για ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, τα οποία αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, αφού ζουν σήμερα με πιο χαμηλό εισόδημα σε σχέση με την περίοδο πριν από το 2013.
Οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται, η ψευδοαυτοαπασχόληση γίνεται σύνηθες φαινόμενο και η ανασφάλεια στα εργασιακά θέματα μεγαλώνει.
Η Κύπρος κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ στην υποαπασχόληση, με μέσο όρο υποαπασχολούμενων σχεδόν τριπλάσιο απ΄ ότι στην ΕΕ. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης έχουν διευρυνθεί δραματικά στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και η πραγματικότητα για την ανεργία είναι πολύ διαφορετική γιατί στις στατιστικές δεν προσμετρούνται οι χιλιάδες που αναγκάζονται να εργάζονται part time, οι χιλιάδες των νέων επιστημόνων της Κύπρου που εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ δεν συνυπολογίζεται ούτε και η τεράστια υποχώρηση των μισθών και των όρων απασχόλησης για όσους έχουν δουλειά.
Όσον αφορά στα άτομα με αναπηρίες, έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την εξαγγελία της κυβέρνησης για δημιουργία νέας ξεχωριστής νομοθεσίας και οι πολιτικές στήριξης των ατόμων αυτών εξακολουθούν να ενσωματώνονται σε πολιτικές τύπου ΕΕΕ με αποτέλεσμα τα ΑμεΑ να συνεχίζουν να βιώνουν την ταλαιπωρία, τις καθυστερήσεις, τον εξευτελισμό, την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Δυστυχώς, όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι βρισκόμαστε πολύ μακρυά από τη δημιουργία ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους πρόνοιας. Τα τελευταία τραγικά συμβάντα επιβεβαιώνουν με το χειρότερο τρόπο ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ είναι απούσα. Τα μέτρα λιτότητας, οι περικοπές, η μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα και η απουσία κρατικών δομών και προγραμμάτων για φιλοξενία και στήριξη των ευάλωτων ομάδων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την αιμορραγούσα κατάσταση.
Ως ΑΚΕΛ συμβάλλοντας δημιουργικά, καταθέσαμε το περασμένο Σάββατο τις προτάσεις μας για τον εκσυγχρονισμό των ΥΚΕ.
Για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η ζοφερή κατάσταση χρειάζεται επανασχεδιασμός της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, κάτι που οι κυβερνώντες φαίνεται να μην έχουν την πολιτική βούληση να το πράξουν.
02/12/2019