Πολεοδομικός σχεδιασμός και ανάπτυξη
Ο προγραμματισμός και ο έλεγχος της ανάπτυξης στην Κύπρο διέπεται από τις πρόνοιες του νόμου περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας και τα Σχέδια Ανάπτυξης. Αυτά προβλέπουν κατανομή των χρήσεων γης, την πυκνότητα της ανάπτυξης, βασικά έργα υποδομής, προτάσεις και πολιτικές αναφορικά με επιθυμητές και μη αναπτύξεις.
Στην εφαρμογή της νομοθεσίας εμφανίζονται πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν στον πολυκερματισμό των αρχών αδειοδότησης και την πολυδιάσπαση των εξουσιών. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται επίσης από την απουσία ελέγχου μετά την αδειοδότηση των έργων, με τις παρανομίες να φτάνουν στα όρια της ασυδοσίας.
Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί με μια σειρά αποφάσεις της Κυβέρνησης που μοιράζουν πλουσιοπάροχα πολεοδομικά κίνητρα, με άλλοθι την ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο. Με τις συνεχείς παρατάσεις, επεκτάσεις και μονιμοποιήσεις των κινήτρων, το πολεοδομικό σύστημα έχει οδηγηθεί σε πλήρη αποδόμηση.
Ουσιαστικά καταπατούνται δημοκρατικές διαδικασίες και ευρωπαϊκές οδηγίες που διέπουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και γίνονται σοβαρές πολεοδομικές ρυθμίσεις χωρίς να ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες, επιστημονική τεκμηρίωση, οι αναγκαίες διαβουλεύσεις και η συμμετοχή των πολιτών. Χωρίς μελέτες και χωρίς σχεδιασμό φυτρώνουν πύργοι, καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, δημιουργούνται προβλήματα στις υποδομές, αυξάνεται το κυκλοφοριακό κομφούζιο και καταστρέφεται η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι η ανάπτυξη χρειάζεται ένα ισχυρό πολεοδομικό σύστημα για να καθοδηγεί, προάγει και ρυθμίζει την ανάπτυξη των πόλεων και της υπαίθρου. Αυτό το σύστημα πρέπει να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του τόπου, με σεβασμό στην ταυτότητα της Κύπρου και τους ανθρώπους της, με έμφαση στην ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τις αρχές της αειφορίας.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο το ΑΚΕΛ προτείνει:
- Τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας οικοδομικής ανάπτυξης, αδειοδότησης ελέγχου, τιτλοποίησης και μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας. Βασικό στοιχείο του συστήματος πρέπει να είναι η καθιέρωση συμμετοχικών διαδικασιών και διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων.
- Απλοποίηση τεχνικών νομοθεσιών, ενοποίηση υπηρεσιών και δημιουργία ενιαίων αρχών ανάπτυξης.
- Επιβολή του πλήρους σεβασμού στα σχέδια ανάπτυξης.
- Εκπόνηση του Σχεδίου για τη Νήσο, για να καθοριστούν σε χωρική διάσταση οι κοινωνικο-οικονομικοί στόχοι και δομές. Σε αυτό θα καθοριστούν και η θαλάσσια χωροταξία και ανάπτυξη των παράλιων περιοχών, λατομικές ζώνες, ενεργειακά κέντρα, ΑΠΕ, βαριά κτηνοτροφική και βιομηχανική ανάπτυξη, μεταφορές, περιοχές προστασίας και περιβάλλον, κατανομή κύριων χρήσεων υπηρεσιών, παιδεία, τουρισμός, πολιτισμός, αντισταθμιστική πολιτική κ.λπ.
- Εκσυγχρονισμό των Τοπικών Σχεδίων και εκπόνηση νέων με στόχο τη σταδιακή αντικατάσταση της Δήλωσης Πολιτικής.