Δραστηριότητα Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ για την περίοδο 15-21 Νοεμβρίου 2018
Α. Θέματα σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές
Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ανάγκη έναρξης κοινωνικού διαλόγου για καθορισμό κατώτατου ορίου μισθών για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις
Στην Επιτροπή συζητήθηκε το θέμα με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ να τοποθετούνται ξεκάθαρα ότι η καθιέρωση κατώτατου μισθού είναι απαραίτητη. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αφορά μόνο εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες για διάφορούς λόγους δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Εκεί και όπου θα πρέπει να καθιερωθεί κατώτατος μισθός, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα ελάχιστο πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο, που να αφορά τουλάχιστον το μισθό, το ωράριο και την υπερωριακή εργασία, τις αργίες και το ταμείο προνοίας.
Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και καθορίζεται κατώτατος μισθός θα πρέπει να νομοθετηθεί η υποχρέωση για καθολική εφαρμογή τους από όλους τους επιχειρηματίες- εργοδότες.
Η καθιέρωση «εθνικού» κατώτατου μισθού, αν γίνει αποσπασματικά, χωρίς διαδικασίες και έξω από τα πλαίσια του συστήματος εργασιακών σχέσεων, όχι μόνο δεν απαντά από μόνη της και ολοκληρωμένα στην επείγουσα ανάγκη επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας, αλλά πιθανόν να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, με πιο πιθανή εξέλιξη την ισοπέδωση των μισθών στο ύψος του κατώτατου, καθώς και τη νομιμοποίηση της καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων από πλευράς των εργοδοτών.
Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για μέτρα κατά της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Θα πρέπει να γίνει μέσα από ένα δομημένο κοινωνικό διάλογο στον οποίο να μετέχουν κυβέρνηση, Βουλή των Αντιπροσώπων, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.
Αναμένουμε από την Υπουργό Εργασίας να αναλάβει πρωτοβουλία καλώντας άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για έναρξη ενός δομημένου κοινωνικού διαλόγου τόσο για καθορισμό κατώτατου ορίου μισθού εκεί και όπου οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, όσο και για λήψη μέτρων για επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού – Πρόταση Νόμου από το ΑΚΕΛ για την Κρατική Φοιτητική Μέριμνα
Η πρόταση κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ με σκοπό να ρυθμίσει ζητήματα που αφορούν την κρατική φοιτητική μέριμνα. Συγκεκριμένα, η πρόταση προνοεί το επίδομα που παραχωρείται με βάση τη νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις, να μην περιλαμβάνεται στο οικογενειακό εισόδημα για σκοπούς υπολογισμού της κρατικής φοιτητικής μέριμνας.
Η πιο πάνω πρόταση νόμου αίρει την αδικία σε βάρος οικογενειών φοιτητών, των οποίων κάποιο μέλος της οικογένειας λαμβάνει επίδομα αναπηρίας ή για χρόνιες παθήσεις από το ΕΕΕ και το οποίο σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία υπολογίζεται στο οικογενειακό εισόδημα, σε αντίθεση με αυτά που παραχωρούνται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, τα οποία δεν υπολογίζονται.
Με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ συμφώνησαν οι εκπρόσωποι του ΟΝΕΚ, της ΠΟΦΕΝ και του ΚΥΣΟΑ. Επίσης, συμφώνησαν όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας. Διαφωνεί ο Υπουργός Παιδείας. Τέλος, αποφασίστηκε η Επιτροπή Παιδείας να αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό με την οποία να εκφράζει την ομόφωνη βούληση της για υιοθέτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ.
Κρατικός Προϋπολογισμός
Προϋπολογισμός Υπουργείου Εσωτερικών – Μια εικόνα απογοητευτική και καθόλου ενθαρρυντική
Συζητήθηκε αυτή τη βδομάδα ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών. Ένας προϋπολογισμός που χαρακτηρίζεται από αύξηση των τακτικών δαπανών και μείωση των αναπτυξιακών δαπανών.
Για ακόμα μια φορά, από ακόμα ένα Υπουργό, ακούσαμε διακηρύξεις για διασφάλιση προσιτής κατοικίας για τους πολίτες. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που βλέπουμε, μετά από δεκαετίες, άστεγους στους δρόμους της Κύπρου, και τα ενοίκια αυξημένα μέχρι και 50%, Με το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο να παραμένει στα συρτάρια, ενώ για τη στέγαση των προσφύγων έχει απορροφηθεί το 2018 μόνο το 56% των κονδυλιών.
Ακούσαμε διακηρύξεις για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στην πράξη παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο. Πλημμυρίζουν τα κέντρα των πόλεων και μόλις €2,5εκ. προγραμματίζεται να δοθούν για τις αποχετεύσεις των όμβριων υδάτων. Τα καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας καλύπτουν μόνο το 35% του πληθυσμού. Το σχέδιο τοποθέτησης ανελκυστήρων στους προσφυγικούς οικισμούς, που κρατούν εγκλωβισμένους στα διαμερίσματά τους ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα, θα ολοκληρωθεί το 2021! Έτσι εκφράζεται η κυβερνητική μέριμνα.
Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενημερωθήκαμε για ακόμη μια φορά ότι θα ετοιμαστεί νέα μελέτη.
Με έκπληξη ακούσαμε ότι αυξήθηκαν τα κονδύλια για την ύπαιθρο, την στιγμή που η ύπαιθρος αποψιλώνεται μέρα με τη μέρα.
Ακόμη περιμένουμε το ηλεκτρονικό Μητρώο, για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες.
Μια εικόνα απογοητευτική και καθόλου ενθαρρυντική. Γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και σχέδια τα οποία δεν εξυπηρετούν την αειφόρο ανάπτυξη αλλά μια χούφτα κερδοσκόπους, όπως είναι τα πολεοδομικά κίνητρα που έχουν οδηγήσει στην φούσκα των ακινήτων και το σχέδιο παραχώρησης υπηκοοτήτων, για το οποίο έχουμε μπει στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ.
- Προσφυγική στεγαστική πολιτική – ακόμα μια αποτυχία
Οι πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης είναι τόσο ψεύτικοι, όσοι προσποιητή είναι η μέριμνα της για τους πρόσφυγες. Η προσφυγικοί πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη από το 2013 οδήγησε σταδιακά όλο και περισσότερους πρόσφυγες να καταφεύγουν στο ενοίκιο. Φέτος, για ακόμη μια χρονιά, υπάρχει επιπρόσθετη μείωση στα κονδύλια που αφορούν τα στεγαστικά προγράμματα.
Σε ότι αφορά τα πιστοποιητικά μίσθωσης και τίτλων ιδιοκτησίας, την εγκατάσταση ανελκυστήρων στους Κυβερνητικούς Οικισμούς, την συντήρηση των Κυβερνητικών Οικισμών και των Τουρκοκυπριακών Κατοικιών, την εξασφάλιση της ποιότητας της ζωής στους Προσφυγικούς Οικισμούς συνεχίζει να παρατηρείται στασιμότητα και αδιαφορία από πλευράς της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών. Κανένα όραμα και καμιά θέληση για στήριξη του προσφυγικού κόσμου. Η μόνη τους έγνοια είναι τα πολεοδομικά κίνητρα προς τους μεγαλοεργολάβους και η πώληση διαβατηρίων.
Προϋπολογισμός Υπουργείου Δικαιοσύνης – το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών παραμένει
Μέσα από τη συζήτηση προϋπολογισμού του Υπουργείου δόθηκε η δυνατότητα εκ νέου να τεθούν ζητήματα που αφορούν τον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης. Σημειώνεται από τον Ιούνιο του 2016 υπάρχει έκθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου η οποία προειδοποιεί ότι το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στην Κύπρο βρίσκεται υπό κατάρρευση. Δυστυχώς, παρά τα όποια βήματα γίνονται, η μεγάλη εικόνα δεν διαφοροποιείται. Αντιθέτως, σε κάποια ζητήματα τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Μόλις χθες το Ανώτατο Δικαστήριο επανέλαβε τη θέση του για ελλιπή στελέχωση, για μικρότερο αριθμό Δικαστών κατ’ αναλογία πληθυσμού – τον μικρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση- για απηρχαιωμένες δομές, για έλλειψη μηχανογράφησης, για απηρχαιωμένους θεσμούς που πρέπει να αλλάξουν και θα πάρει ακόμα κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να αλλάξουν, και μια σειρά άλλες παθογένειες που είναι διαχρονικές πλην όμως παραμένουν ίδιες και σήμερα. Παρεμπιπτόντως σημειώνουμε ότι με μια Κυβέρνηση που ήδη μετρά στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης είναι φυσιολογικό να παράγεται και έργο, είναι όμως από την άλλη άκομψο να παραπέμπουν σε μελέτες που γίνονται ή θα γίνουν για να εφαρμοστούν στον όγδοο ή ένατο χρόνο διακυβέρνησης. Τα μέτρα είναι αναγκαία για να εφαρμόζονται άμεσα.
Σε ό,τι αφορά τώρα στον τομέα της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα. Το πιο σημαντικό σε ότι αφορά τη δημόσια τάξη και ασφάλεια είναι το πως οι πολίτες εκλαμβάνουν αυτή την ασφάλεια. Και η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς οι συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια δε νιώθουν αυξημένη ανασφάλεια και αυτό ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλειοψηφία του Αστυνομικού Σώματος. Συγκεκριμένα, τρείς αριθμοί είναι καταθλιπτικοί και δυστυχώς ενδεικτικοί της αποτυχίας. Το 2018 σε σύγκριση με το 2017 είχαμε υπερδιπλασιασμό των φόνων και δυστυχώς είχαμε και υπερδιπλασιασμό των βιασμών. Όσον αφορά δε την εμπορία τους πρώτους εννιά μήνες του 2017 καταγράφονται 734 περιστατικά ενώ τους πρώτους εννιά μήνες του 2018 καταγράφονται 911 περιστατικά. Επομένως, όχι μόνο το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών παραμένει εκεί αλλά και στατιστικά που αφορούν το σοβαρό έγκλημα και εγκλήματα κατά περιουσίας δυστυχώς έχουν γίνει χειρότερα από τον προηγούμενο χρόνο.
Ως ΑΚΕΛ λέμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Σε ότι αφορά σειρά νομοθετικών μέτρων για εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, είμαστε πανέτοιμοι να εμπλουτίσουμε τη συζήτηση, το ίδιο και για θέματα που αφορούν την Αστυνομία.
- Το σύνολο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, πρωτοβουλιών και προτάσεων της Ομάδας του ΑΚΕΛ, μπορείτε να το βρείτε συνολικά στην σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/TeamAKEL/ και στην ιστοσελίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ vouli.akel.org.cy