Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τον τομέα της Υγείας
Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού
Τώρα που η κατάσταση σιγά-σιγά μπαίνει σε πορεία εξομάλυνσης θεωρούμε αναγκαίο να διατυπώσουμε κάποιες σκέψεις και απόψεις αναφορικά με τα θέματα της υγείας και κυρίως της δημόσιας υγείας.
Πρώτα από όλα θέλω από μέρους του ΑΚΕΛ να εκφράσω τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες στο ιατρικό, νοσηλευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό του τομέα υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού). Δίχως τις δικές του άοκνες και ανιδιοτελείς προσπάθειες, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο τη ζωή τους, δεν θα ήταν δυνατό να προστατέψουμε τους συμπατριώτες μας και άλλους πολίτες που είχαν την ατυχία να ασθενήσουν με τον covid-19. Η στάση τους διέψευσε όσους τα προηγούμενα χρόνια τους απαξίωναν και επιχειρούσαν να τους δυσφημίσουν.
Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στο τομέα της Δημοσίας Υγείας τα τελευταία χρόνια λόγω των πολιτικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού. Παρόλες τις προειδοποιήσεις μας δυστυχώς η Κυβέρνηση εφάρμοσε πολιτικές που ακολουθούνται από πλείστες δεξιές Κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολιτικές που επιβάλλονται από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κρίση ανέδειξε πόση σημασία έχει για κάθε κοινωνία ο κεντρικός σχεδιασμός για τα δημόσια αγαθά, τα καθολικά δικαιώματα και πόση αξία έχει αυτά να μπαίνουν πάνω από τα κέρδη.
Ενώ τονίζαμε οι πάντες ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά του ΓΕΣΥ οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα. Η σοβαρή μείωση των κονδυλίων για το δημόσιο τομέα της υγείας οδήγησαν σε φυγή ιατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρή υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Έχοντας βιώσει την εμπειρία της πανδημίας και τα πολλά προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και άλλων αδυναμιών που παρατηρήθηκαν θεωρούμε ότι επιβάλλεται να ληφθούν προληπτικά μέτρα που θα αποτρέπουν επανάληψη παρόμοιων προβλημάτων.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να αφορούν:
· Την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων
· Την ταχεία επέκταση κλινών και τη δημιουργία νέων κλινικών εκτάκτου ανάγκης σε κάθε δημόσιο νοσηλευτήριο
· Την επαρκή χρηματοδότηση τους
· Την επάρκεια σε εξοπλισμό και αναλώσιμα
· Την πλήρη στελέχωση στη βάση δομής που θα συμφωνηθεί
· Τη βελτίωση των εργασιακών συνθήκων στα δημόσια νοσηλευτήρια
· Τη διαμόρφωση ελκυστικών πακέτων εργοδότησης για προσέλκυση ιατρικού προσωπικού
Πιο συγκεκριμένα η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για:
1. Τη διοχέτευση επαρκών πόρων στον τομέα της υγείας. Η φραστική στήριξη για την εφαρμογή της Β’ φάσης του ΓΕΣΥ δεν επαρκεί. Η εξαγγελία για στήριξη του τομέα υγείας με 100εκ. ευρώ πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως. Με αυτά να ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας υγείας και να προετοιμαστεί για αντιμετώπιση τυχόν νέας πανδημίας, αλλά και η Β’ φάση εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
2. Ο ΟΚΥΠΥ δυστυχώς δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντιθέτως έδειξε ανεπάρκεια, αυταρχισμό και ολιγωρία με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστια προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Επιβάλλεται η Κυβέρνηση να ξαναδεί τη στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και την επαρκή στελέχωση του Οργανισμού για να ανταπεξέλθει. Τα κριτήρια και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να είναι αξιοκρατικά.
3. Την τάχιστη ολοκλήρωση σφαιρικού σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση της πανδημίας από το σύνολο των παρόχων υγείας με διαβαθμίσεις εμπλοκής γιατρών/νοσηλευτηρίων/λοιπών υπηρεσιών με πρόβλεψη και σχεδιασμό από το καλύτερο μέχρι και το χειρότερο σενάριο. Ολοκλήρωση σχεδιασμών και καταγραφή όλων των διαδικασιών σε εγχειρίδιο αντιμετώπισης αντίστοιχων καταστροφών τόσο σε επίπεδο υπουργείου όσο και σε επίπεδο εκάστου νοσηλευτηρίου.
4. Καταγραφή αναγκών σε αναλώσιμα, εξοπλισμό και προσωπικό για κάθε πιθανό σενάριο. Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών/μαζικών καταστροφών
5. Ενίσχυση της λειτουργίας των Τμημάτων Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών, εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού.
6. Αποκλειστική σύνδεση ΤΑΕΠ δημοσίων νοσηλευτηρίων με υπηρεσία ασθενοφόρων.
7. Δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία και όχι μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Αύξηση κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (>10% των κλινών στα νοσηλευτήρια προηγμένων χωρών) με ταυτόχρονη πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού/ νοσηλευτικού προσωπικού.
8. Διατήρηση κενών χώρων – κλινών σε ετοιμότητα για μαζικές καταστροφές
• Διεκπεραίωση του στρατιωτικού νοσοκομείου στο υπόγειο του Γ.Ν Λευκωσίας.
• Τάχιστη και άμεση ολοκλήρωση των κτιρίων στο νοσοκομείο ψυχικών νοσημάτων της Αθαλάσσας και μετακίνηση της ψυχιατρικής κλινικής στο χώρο αυτό με εκκένωση των κλινών στο Γ.Ν Λευκωσίας
• Άμεση δημιουργία κέντρου τραύματος επιπέδου Ι
• Δημιουργία πτέρυγας λοιμωδών νοσημάτων. Στην παρούσα φάση δεδομένης της αριθμητικής δυνατότητας κλινών να προχωρήσουν άμεσα σε χωροταξικό διαχωρισμό των νοσοκομείων σε Άσηπτο Τμήμα και σε Τμήμα Λοιμώξεων
• Επέκταση ή δημιουργία νέων δημόσιων νοσηλευτηρίων
• Αξιοποίηση του στρατιωτικού νοσοκομείου στο BMH
• Αξιοποίηση ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και δομών (επίταξη)
9. Προώθηση της συνεργασίας του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα και των προσωπικών γιατρών. Η Κυβέρνηση οφείλει με σχεδιασμένο τρόπο, να εξασφαλίσει τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και των προσωπικών γιατρών του ΓΕΣΥ. Επίσης να διασφαλίσει για όλους όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ανταποκριθούν στο τεράστιο καθήκον που αναλαμβάνουν.
10. Την εθελοντική ένταξη όλων των ιατρών και νοσηλευτών στο δίκτυο για αντιμετώπιση τυχόν πανδημιών, συνεισφέροντας αναλόγως με την ειδικότητα τους όπου κριθεί αναγκαίο, είτε στελεχώνοντας τα κέντρα δημόσιας υγείας, είτε ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.
11. Τη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης με επαρκή αριθμό κλινών ώστε να μπορούν να παραπέμπονται αυθημερόν τα εξιτήρια των νοσοκομείων.
12. Δημιουργία Εργαστήριου Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων
13. Την εξασφάλιση από την Κυβέρνηση ότι στους χώρους καραντίνας και φιλοξενίας των επαγγελματιών υγείας επικρατούν οι δέουσες συνθήκες στελέχωσης, υγιεινής και τροφοδοσίας.
14. Τη συνεχή επιτήρηση για αυστηρή εφαρμογή εγκυκλίων σχετικά με την απαγόρευση εισόδου σε συνοδούς-επισκεπτήριο.
15. Προφύλαξη των επαγγελματιών υγείας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει να απαλλάσσονται καθηκόντων με πλήρεις απολαβές αφού προβλέπεται ότι Θα χρειαστούν ως εφεδρεία στην πορεία. Χρειάζεται εξαιρετική διαχείριση του προσωπικού. Πρόνοιες πρέπει να υπάρχουν και για όσους έχουν παιδιά και μένουν στο σπίτι, αυτούς που θα μπουν καραντίνα ή θα νοσήσουν και θα απέχουν από την εργασία.
14. Την οργάνωση ισχυρού δικτύου αγορών και προμηθειών που θα μπορεί με την απαραίτητη μηχανογράφηση να προχωρήσει στην ορθή πρόβλεψη αναγκών, την έγκαιρη παραγγελία και τροφοδοσία των ιατρικών δομών με στόχο την προστασία του προσωπικού.
15. Διαχείριση και αξιοποίηση όλου του προσωπικού σε άλλες θέσεις αναλόγως των αναγκών. Αξιοποίηση όλης της ιατρικής κοινότητας.
16. Καθορισμός νοσοκομείου αναφοράς για αποκλειστική νοσηλεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι αναγκαίος αφού εξασφαλιστεί όμως ότι θα υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα μέσα και πόροι τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την εξυπηρέτηση όλων των θεμάτων υγείας των πολιτών της επαρχίας
17. Την διαχείριση της έννοιας της επίταξης ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ή προσωπικών γιατρών ως εργαλείο συνεργασίας και σωστής οργάνωσης με απώτερο σκοπό την επίτευξη μέγιστου οφέλους για την κοινωνία.
18. Συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων. Μονομερείς αποφάσεις από το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν θέση. Θα πρέπει να γίνει κανόνας η άντληση εμπειρογνωμοσύνης από τους επαγγελματίες Υγείας με σκοπό την εφαρμογή μέτρων προσαρμοσμένα στα Κυπριακά δεδομένα.
Μοναδική μας έγνοια είναι η υγεία των πολιτών. Η παρούσα τραγική κατάσταση υπενθυμίζει ότι η κοινωνία μας πρέπει να είναι κοινωνία αλληλεγγύης. Ενισχύει την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι η υγεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα. Η υγεία και το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτα και για αυτά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.
8 Μαΐου 2020