Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις σε πολύ απλά ερωτήματα

Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις σε πολύ απλά ερωτήματα

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου

Ο Πρόεδρος και το Προεδρικό επιμένουν να μην απαντούν σε απλά, πολύ απλά ερωτήματα που εδώ και πολλές μέρες θέτουμε. Η απάντησή τους είναι εξίσου απλή:

Θα τα επαναλάβουμε:

Κύριε πρόεδρε

  1. Ταξιδεύσατε ιδιωτικά στις Σεϋχέλλες για σκοπούς οικογενειακών διακοπών με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Σαουδάραβα που πολιτογράφησε η κυβέρνησή σας;
  2. Πού επένδυσε ο Σαουδάραβας για να πάρει κυπριακό διαβατήριο;

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος στη Χάρτα Δεοντολογίας που έβαλε από τους υπουργούς του να υπογράψουν,  τούς ζητά να μην δέχονται δώρα, να μην αφήνουν καμία υποψία για προσωπικό όφελος και να λειτουργούν με διαφάνεια.

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι ο Πρόεδρος παραβίασε τη δική του Χάρτα, αλλά για τούτο δεν δίνει κανένα λογαριασμό.

Προεδρικό και ΔΗΣΥ μη έχοντας απαντήσεις προσπαθούν να κάνουν επικοινωνιακή μετατόπιση αναφερόμενοι σε διάφορες περιπτώσεις για να αποφύγουν την ουσία του θέματος.

Ότι, δηλαδή, επί δικών τους ημερών –και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2013, δυο μήνες μετά που ανάλαβαν την εξουσία- έκαναν τέτοιες αλλαγές στα κριτήρια παραχώρησης διαβατηρίων, που τους έδινε τη δυνατότητα μαζικά να παραχωρούν διαβατήρια.

Προηγουμένως, κάποιος έπρεπε να έρθει στην Κύπρο, να πάρει κάρτα παραμονής, να επενδύσει στην Κύπρο και μετά από παρέλευση ενός λογικού διαστήματος και αφού γίνονταν οι απαραίτητες έρευνες αναφορικά με το ποιόν του επενδυτή και τα λεφτά που επένδυε ο επενδυτής, έπαιρνε διαβατήριο.

Με τις αλλαγές που έγιναν παραχωρούνται διαβατήρια εξ αποστάσεως. Εάν ρωτήσετε για παράδειγμα σήμερα τους Καμποτζιανούς που η κυβέρνηση τους παραχώρησε διαβατήριο, είναι αμφίβολο εάν θα γνωρίζουν κατά που πέφτει η Κύπρος.

Είναι με αυτό τον τρόπο που μαζικοποιήθηκε και έγινε βιομηχανία η παραχώρηση διαβατηρίων και είναι για αυτό το λόγο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας άσκησε έντονη κριτική μαζί με τη Μάλτα και τη Βουλγαρία για τα προγράμματα πολιτογραφήσεων που είχαμε. Προηγουμένως, η Κύπρος δεν ήταν αντικείμενο κριτικής για το πρόγραμμα. Και η κυβέρνηση να απαντήσει επί της ουσίας στην κριτική και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές έγκαιρα, ο Πρόεδρος τα έχωσε στην ΕΕ ότι τάχα στοχοποιεί την Κύπρο.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα όπως διαφημίζει, τόσο η ίδια όσο και ο Συναγερμός για αλλαγές που έγιναν –και όντως έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες.

Είπε αρχικά η κυβέρνηση ότι θα κάνει έρευνα. Μετά ξείπε η κυβέρνηση ότι θα κάνει έρευνα.

Την ίδια ώρα είπε ότι δεν θα διστάσει να ανακαλέσει αποφάσεις που πήρε για παροχή διαβατηρίων. Πρέπει να πω ότι επί προηγούμενης διακυβέρνησης, για ένα Σύρο επιχειρηματία για τον οποίο κάνουν λόγο οι κυβερνώντες, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο το 2009, έκανε επενδύσεις, αφού ερευνήθηκε για το ποιόν του το 2011 πήρε υπηκοότητα, όταν περιελήφθη στην λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολιτικές κυρώσεις αμέσως η κυβέρνηση τότε προχώρησε στην ανάκληση του διαβατηρίου. Αυτό δείχνει ότι, μάλιστα, έχεις πολιτική βούληση να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα.

Αντικείμενο κριτικής δεν είναι το πρόγραμμα επενδύσεων έναντι υπηκοοτήτων. Αντικείμενο κριτικής είναι οι αλλαγές που έκαναν οι κυβερνώντες για να μετατρέψουν αυτό το πρόγραμμα σε βιομηχανία. Για αυτό το πράγμα επικρίνεται η κυβέρνηση, για αυτό το πράγμα η Κύπρος εκτέθηκε διεθνώς και είναι σε αυτό που οι κυβερνώντες θα πρέπει έμπρακτα να απαντήσουν για να προστατεύσουν πρώτα απ’ όλα την Κύπρο από το διεθνή διασυρμό.

Εδώ θα πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση, σ’ αυτά πρέπει να απαντήσει, για αυτά θα πρέπει να ενεργήσει.

02/11/2019

PREV

Φτάσαμε στο δια ταύτα. Επικέντρωση στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων

NEXT

Τούτη τη φορά η κυβέρνηση θα απαντήσει;