Οριστική κατάργηση των πυρηνικών όπλων απαιτεί η μνήμη των θυμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι
Η 73η επέτειος της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι υπενθυμίζει ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δεν δίστασε να διαπράξει ένα έγκλημα τέτοιας φύσης και τέτοιου μεγέθους. Άλλωστε, η ρίψη των ατομικών από τις ΗΠΑ δεν υπαγορευόταν από τις ανάγκες του πολέμου, αφού η μιλιταριστική Ιαπωνία και οι άλλες δυνάμεις του άξονα είχαν ουσιαστικά ηττηθεί. Οι ΗΠΑ ήθελαν να κάνουν επίδειξη ισχύος και επιθετικότητας προς τη Σοβιετική Ένωση και όλους τους λαούς του κόσμου. Tαυτόχρονα, η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι υπενθυμίζουν ότι η καταστρεπτική ισχύς που εμπερικλείουν τα πυρηνικά όπλα μπορεί να οδηγήσει, στο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού επεισοδίου, ακόμα και στο τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού στον πλανήτη.
Το ΑΚΕΛ ενώνει τη φωνή του με το διεθνές φιλειρηνικό κίνημα που προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού επεισοδίου δεν έχει εκλείψει. Αντίθετα, ενισχύεται ένεκα της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, της έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ισχυρά κέντρα του πλανήτη. Η μονομερής απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να συγκαλύπτουν το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, αποκαλύπτει ποιος είναι το πραγματικό εμπόδιο στις προσπάθειες για τη μη διάδοση αλλά και την οριστική κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να βασίζει τη στρατηγική του διάταξη στην πυρηνική υπεροπλία των ΗΠΑ, τα πυρηνικά όπλα Γαλλίας και Βρετανίας και τα αμερικανικά πυρηνικά που σταθμεύουν σε Τουρκία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ιταλία.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, το ΑΚΕΛ μαζί με δεκάδες κινήματα και οργανώσεις της Ευρώπης, διεκδικεί την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων από το έδαφος των κρατών-μελών της ΕΕ. Αγωνιζόμαστε ταυτόχρονα για την οριστική εξάλειψη των πυρηνικών όπλων από τον πλανήτη. Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων που υιοθετήθηκε πέρσι από τον ΟΗΕ συνιστά ένα ιστορικό βήμα. Είναι επιτακτική η υπογραφή και η κύρωση της από όλα τα κράτη του κόσμου και πρωτίστως από τα πυρηνικά κράτη.
Τέλος, υπενθυμίζουμε για άλλη μια χρονιά το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπρόσωπων (2014) με το οποίο είχε καλέσει την κυβέρνηση να αναπτύξει διπλωματικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του στόχου της ανακήρυξης της Μέσης Ανατολής σε Ζώνη Ελεύθερη από Όπλα Μαζικής Καταστροφής. Είναι αυτές οι ενέργειες που θα αναβαθμίσουν το γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου ως γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου. Όχι οι στρατιωτικές συμμαχίες και η μετατροπή του νησιού μας σε πεδίο ασκήσεων ξένων στρατών.
Πραγματική τιμή στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, τον Αύγουστο του 1945, θα είναι η οριστική κατάργηση των πυρηνικών όπλων.
05/08/2018