Καταπέλτης το Πόρισμα για την κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού
Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου
Το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση. Χωρίς περιστροφές η Επιτροπή επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού.
Είναι αυτή η κυβέρνηση που ανέλαβε το 2013 να διαχειριστεί το Συνεργατισμό. Η ανακεφαλαιοποίησή του για δύο φορές, το 2013 και το 2015, δείχνει ότι ο Συνεργατισμός κρίθηκε βιώσιμος και επομένως –όπως σημειώνει το Πόρισμα- «η τελική κατάρρευσή του δεν μπορεί να αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013».
Το Πόρισμα αποδίδει στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης τη διαχείριση του Συνεργατισμού, βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που «κατ’ αναλογία είναι παρόμοιες με τις ευθύνες του όποιου μεγαλομέτοχου ιδιωτικής εταιρείας, η οποία καταλήγει σε διάλυση λόγω κακοδιαχείρισης του ιδίου».
Είναι η κυβέρνηση που διόρισε διευθυντές και συμβούλους στο Συνεργατισμό, είναι η κυβέρνηση που στο διάστημα μέχρι την κατάρρευση του Συνεργατισμού παραπληροφορούσε την κοινωνία και τη Βουλή για την κατάσταση στο Συνεργατισμό. Είναι η κυβέρνηση που ξεπούλησε το Συνεργατισμό σε μια ιδιωτική τράπεζα στο πλαίσιο μιας κάκιστης συμφωνίας.
Η πρώτη αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών στο Πόρισμα δεν είναι απλά απογοητευτική. Είναι έκφραση μιας πολιτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, η οποία ποτέ και για τίποτα δεν έδειξε ευθιξία να αναλάβει έστω και μια φορά ευθύνη για κάτι. Οι κυβερνώντες πάντοτε επιχειρούν να επιρρίψουν αλλού τις ευθύνες και εκεί που δεν το μπορούν προσπαθούν να αποποιηθούν ευθυνών με το συμψηφισμό και την ισοπέδωση.
Σημειώνουμε ότι το Πόρισμα αποδίδει και στον Πρόεδρο ευθύνες. Πρώτο, γιατί δεν απάλλαξε τον Υπουργό από τα καθήκοντά του και δεύτερο, γιατί ήταν ενήμερος κι όμως ο «Πρόεδρος αποσιώπησε πλήρως τις δραματικές εξελίξεις οι οποίες λάμβαναν χώραν την περίοδο αυτή», όπως σημειώνει το Πόρισμα. Οι εκλογές και η επανεκλογή του, βλέπετε, ήταν πιο σημαντικές για τον Πρόεδρο παρά η τύχη του Συνεργατισμού.
Ο Υπουργός Οικονομικών οφείλει να παραιτηθεί και αν όχι, ο Πρόεδρος οφείλει να τον παύσει. Η παραίτησή του βέβαια δεν εξιλεώνει την κυβέρνηση για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα που διενεργήθηκαν στον τόπο μας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι συλλογικές και δεν μπορούν να παραγραφούν.
Το Πόρισμα εγείρει πολλά ζητήματα που πρέπει να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης. Το Πόρισμα θα το μελετήσουμε ενδελεχώς και θα επανέλθουμε.
06/03/2019