Ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων που να στηρίζουν την οικογένεια
Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της ημέρας της Οικογένειας
Η 15η Μαίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα Οικογένειας.
Η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης της οικογένειας η οποία να προάγει την ισότητα, να προωθεί την αύξηση της γεννητικότητας και να στηρίζει εξειδικευμένα τις πιο ευάλωτες ομάδες των οικογενειών είναι απαραίτητο στοιχείο μιας σύγχρονης προοδευτικής κοινωνικής πολιτικής.
Η βαθιά και παρατεταμένη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν για αντιμετώπιση της κρίσης και ιδιαίτερα οι περικοπές στην κοινωνική πολιτική, έπληξαν και τις πολιτικές στήριξης της οικογένειας. Ως αποτέλεσμα προκλήθηκε δραματική αύξηση της φτώχειας ανάμεσα στις οικογένειες με ανέργους και παιδιά και στις μονογονεϊκές οικογένειες.
Στην Κύπρο οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, η δραματική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών έχουν οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
- Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην Κύπρο στους μονογονιούς αυξήθηκε από 17,3% το 2012 στο 27,9% το 2014.
- Σύμφωνα με τη Eurostat το ποσοστό ατόμων κάτω των 60 ετών που ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας, σε νοικοκυριά δηλαδή όπου τα ενήλικά άτομα εργάζονται 20% ή και λιγότερο από αυτό που θα μπορούσαν να εργαστούν, από 6,5% που ήταν το 2012 αυξήθηκε σε 9,7% το 2014. Η αύξηση είναι της τάξης του 50% και η Κύπρος έχει την πρωτιά του μεγαλύτερου ρυθμού αύξησης από τις 28 χώρες της Ε.Ε.
- Το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά όπου κανένας ενήλικας δεν δουλεύει αυξήθηκε στο 9,9% το 2014 σε σύγκριση με 7,4% το 2012.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων που να στηρίζουν την οικογένεια, ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με ανέργους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις οικογένειες με εργαζόμενους φτωχούς.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημογραφική και Οικογενειακή Πολιτική που ενέκρινε η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απάντηση είναι στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές οικογένειες. Το σχέδιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά καταγραφή δράσεων και υπαρχόντων προγραμμάτων, χωρίς τίποτε καινούριο.
Το ΑΚΕΛ με στόχο την στήριξη των οικογενειών ιδιαίτερα των ευάλωτων οικογενειών έχει καταθέσει σειρά προτάσεων όπως:
- Εισαγωγή ειδικού σχεδίου οικονομικής στήριξης χαμηλόμισθων νεαρών ζευγαριών και άνεργων ζευγαριών τα οποία προτίθενται να δημιουργήσουν οικογένεια με επιδότηση ενοικίου, αγοράς οικοσυσκευών κ.α.
- Αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων παραχώρησης επιδόματος τέκνου και φοιτητικής χορηγίας σ’ ότι αφορά την αύξηση εξαρτώμενων τέκνων έτσι που να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των τέκνων της οικογένειας.
- Εισαγωγή ειδικών ρυθμίσεων στο Νόμο για το Ε.Ε.Ε. για όσους μονογονιούς για αντικειμενικούς, πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση διαζυγίου. Το ποσό της διατροφής που υπολογίζεται ως εισόδημα στις μονογονεϊκές οικογένειες που λαμβάνουν Ε.Ε.Ε. να μην υπερβαίνει το ύψος του ποσού που λαμβάνει η οικογένεια ως Ε.Ε.Ε για κάθε παιδί.
- Τερματισμό της πολιτικής των μειώσεων στις κρατικές χορηγίες που δίνονται στα προγράμματα τα οποία λειτουργούν τα ΣΚΕ και οι Δήμοι (παιδοκομικοί – βρεφοκομικοί σταθμοί, παιδικές λέσχες κ.α) και περαιτέρω οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία κοινωνικών προγραμμάτων.