Aναμάσημα γνωστών, παλιών θέσεων η λεγόμενη «Νέα Στρατηγική» του Νικόλα Παπαδόπουλου
Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τη λεγόμενη «Νέα Στρατηγική» του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου
Ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τα όσα ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσίασε σήμερα υπό τον τίτλο «Νέα Στρατηγική». Δεν ακούσαμε τίποτε το νέο. Αντίθετα, πρόκειται για ένα αναμάσημα γνωστών, παλιών θέσεων που ακούστηκαν κατ’ επανάληψη κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Κυπριακού.
Έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:
- Το ερώτημα αν αποδέχεται ή όχι τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος απέφυγε να το απαντήσει όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, η πολιτειακή δομή είναι ουσία και έχει άμεση σχέση με τη στρατηγική. Ο λόγος που αποφεύγει να απαντήσει βεβαίως, είναι εμφανής. Προσπαθεί να ακροβατήσει ανάμεσα στις θέσεις του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης που στο συγκεκριμένο κορυφαίο θέμα κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους.
- Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσίασε ως νέα στρατηγική την αναβίωση του αλήστου μνήμης Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Θυμίζουμε ότι αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα για την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη με τις γνωστές- αρνητικές συνέπειες στο Κυπριακό.
- Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει ρητώς να διατυπώνεται η θέση για συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι και θέση μας ότι η λύση θα πρέπει να προνοεί για συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν η λύση προνοεί τη συνέχιση της ιδιότητας του μέλους των Διεθνών Οργανισμών, αν οι συνθήκες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν να ισχύουν και θα απαγορεύεται η απόσχιση. Έτσι διασφαλίζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι με συνθήματα το μόνο αποτέλεσμα των οποίων θα είναι ο τορπιλισμός της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
- Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει αποχώρηση των στρατευμάτων πριν την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για λύση. Αυτό ακούγεται ωραία πλην όμως είναι ανέφικτο και πολύ περισσότερο, αυτή η θέση εξουδετερώνει τη δυνατότητα άμεσα να καταργηθούν οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα καθώς και η αποχώρηση του κατοχικού στρατού εντός συγκεκριμένου, σύντομου χρονοδιαγράμματος, όπως υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, την Βρετανία, την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά στην πρόσφατη διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα.
- Το ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία πριν τη λύση διερωτηθήκαμε αν πρέπει να ρωτήσουμε πώς θα το πετύχει ή αν πρέπει να το προσπεράσουμε ως ανέκδοτο. Η Τουρκία και η Ελλάδα αλληλοαναγνωρίζονται ως κράτη, για δεκαετίες συζητούν και δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ακόμα για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα γίνει αν η θέση θα είναι να συμφωνηθεί η ΑΟΖ και μετά να συμφωνήσουμε σε λύση. Έτσι δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει λύση. Υπενθυμίζουμε ότι στις συγκλίσεις διασφαλίζεται ότι σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση με την Τουρκία μετά τη λύση, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα καθορίζει τη θέση της για την ΑΟΖ με βάση τις σχετικές πρόνοιες της συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας. Αυτές και άλλες συγκλίσεις χλευάζει καθημερινά ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για ώρες το σχολιασμό των όσων ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσίασε σαν «Νέα Στρατηγική». Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει η «Νέα Στρατηγική» είναι να διευκολύνει την Τουρκία να πετύχει το στόχο της οριστικής διχοτόμησης με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή συνεπάγεται.
29/09/2017