Η θέση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη λύση, θέτει την Κύπρο και το λαό της μπροστά σε νέες περιπέτειες και κινδύνους
Γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Προδρόμου, επιχειρώντας να απαντήσει στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στην ιστοσελίδα «Brief», ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι ο κ. Αναστασιάδης συζητά για λύση με εγγυητή και παρουσία του ΝΑΤΟ.
Με τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Προδρόμου φαίνεται ότι ο Πρόεδρος θεωρεί πως μπορούν να αντικατασταθούν οι τουρκικές εγγυήσεις με εγγυήσεις του ΝΑΤΟ, στον οποίο επιθετικό συνασπισμό η Τουρκία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Όσοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να εγγυηθεί τη λύση, απλά τους προτρέπουμε να ρίξουν μια ματιά στο ρόλο που διαδραματίζει στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και πόσο «ασφαλής» είναι η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να βάλει το ΝΑΤΟ εγγυητή, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι αυτό, με τις επιθετικές πολιτικές που ακολουθεί προκαλεί αιματοχυσίες, συγκρούσεις και πολέμους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να βάλει το ΝΑΤΟ εγγυητή, διαγράφοντας το αναντίλεκτο ιστορικό γεγονός ότι η τραγωδία της Κύπρου και το δίδυμο έγκλημα του 1974 σχεδιάστηκε και προωθήθηκε από το ΝΑΤΟ. Ο κ. Αναστασιάδης δηλαδή θέλει να βάλει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.
Η αντίληψη να αντικατασταθεί η Τουρκία με το ΝΑΤΟ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου όπως εκφράζεται στο ανακοινωθέν του 2009, για αποστρατιωτικοποίηση, με τη λύση, της ενωμένης Κύπρου και με προοπτική για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του νησιού.
Η θέση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη λύση, θέτει την Κύπρο και το λαό της μπροστά σε νέες περιπέτειες και κινδύνους. Το ΑΚΕΛ, που αποτελεί το βασικό άξονα και τη βασική δύναμη για επίτευξη λύσης που να απελευθερώνει και να επανενώνει, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί λύση που να προβλέπει ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις και παρουσία του ΝΑΤΟ στην Κύπρο.
Ας το έχουν υπόψη αυτό καλά, όλοι όσοι ερωτοτροπούν με μια τέτοια ιδέα.
Στην απάντησή του ο κ. Προδρόμου προσπαθεί μάταια να δικαιώσει τους τακτικισμούς και τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. Αλήθεια, ποιος παράγοντας στο διεθνή χώρο υιοθετεί ή συμμερίζεται το αφήγημα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό; Ποιους έπεισε για τη συνέπειά του στη συμφωνημένη βάση λύσης;
Και τελικά, ποιος κάνει σχεδιασμούς επί χάρτου, στους οποίους αναφέρεται ο κ. Προδρόμου; Το ΑΚΕΛ ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει θέμα «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει το περιεχόμενο της ιδέας του και να παραπέμπει σε ειδικούς για να το καθορίσουν;
19/11/2018