Ομιλία ΓΓ ΚΕ ΑΚΕΛ στη Βουλή για πρόταση νόμου ΔΗΣΥ
Είναι ένα πράγμα να έχει κάποιος διαφορετική άποψη και είναι άλλο να τον απαξιώνουν και να τον προσβάλλουν. Τέτοια συμπεριφορά δεν αρμόζει σε πολιτισμένους ανθρώπους. Πριν να πω την ουσία της θέσης μας θέλω να σχολιάσω κάποια πράγματα που λέχθηκαν:
Το 2010 όταν ο Χριστόφιας έδειχνε επιθυμία και βούληση για λύση στο κυπριακό και ξεκίνησε ταυτόχρονα τις γεωτρήσεις, υπήρξε η έντονη αντίδραση από την Τουρκία. Θυμάστε τι έγινε; Αντέδρασε πρώτα η Ρωσία, ακολούθησαν άλλες δυνάμεις , όπως ΟΙ ΗΠΑ για πρώτη φορά εναντίον της Τουρκίας αλλά και τα ΗΕ.
Όταν το 2014 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισάκουγε αυτούς που σήμερα τον κατηγορούν τι έγινε; Το Μπαρμπαρός έκανε βόλτες στις ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κανένας δεν αντέδρασε παρά μόνο χλιαρώς και πήραμε τη χειρότερη Έκθεση που πήραμε από το 2004. Να λοιπόν ποια είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών που του εισηγούνται.
Δυστυχώς οι εθνικισμοί στις δύο κοινότητες συναντιούνται και ακυρώνουν κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Εθνικιστές και στις δύο κοινότητες που με τις ενέργειες και τις πράξεις τους δεν μας αφήνουν να δούμε αν μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό. Ένας δικτάτορας στην Τουρκία, εθνικιστές στις δύο κοινότητες.
Επειδή υπήρξε ευαισθησία για τον αείμνηστο Εζεκία είπε ότι όσοι διαφωνούν με τη ΔΔΟ και επιχειρούν να αλλάξουν το στρατητγικό στόχο εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού σε βάρος της Κύπρου.
Επιχειρούν με την καλλιέργεια μίσους, φανατισμού και ρατσισμού να πείσουν για την άποψη τους. Εκτρέφουμε το φανατισμό και το μίσος στην κοινωνία εμείς οι ίδιοι. Το τραγικότερο είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά τα κάνουν στο όνομα του ελληνισμού. Δηλώνουμε πίστη σε ένα Σύνταγμα όταν ορκιζόμαστε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το οποίο Σύνταγμα λέει ότι η ΚΔ είναι κράτος δικοινοτικό και ότι υπάρχουν και μαρωνίτες και λατίνοι και αρμένιοι. Εμείς θέλουμε να τους ρίξουμε στη θάλασσα, να υπάρχουν μόνο έλληνες. Παραβιάζουμε τον όρκο που δίνουμε σε αυτή την αίθουσα. Ο φασισμός, ο φανατισμός, το μίσος και ο ρατσισμός αιματοκύλισαν την ανθρωπότητα και δεν αρμόζουν σε αυτή την αίθουσα, σε ένα σώμα που θέλει να λέει ότι σέβεται την Δημοκρατία.
Λυπούμαι γιατί σε αυτό το δρόμο παρασύρονται κόμματα που διαχρονικά υποστήριζαν άλλες θέσεις και άλλες αξίες.
Στα 90 χρόνια της ζωής μας βιώσαμε πάμπολλες επιθέσεις αυτού του είδους. Το 1967-1974 μας έλεγαν μειοδότες και προδότες επειδή είχαμε διαφορετική άποψη. Τελικά αποδείχθηκε ποιοι είχαν δίκαιο και ποιοι είχαν άδικο. Μέχρι σήμερα αγωνιζόμαστε να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Και εμείς που το πράττουμε αυτό είμαστε προδότες και οι άλλοι που άνοιξαν την κερκόπορτα είναι οι ήρωες.
Γιατί είμαστε εδώ σήμερα; Διότι κάποιοι έβαλαν πάνω από τα συμφέροντα του τόπου τα δικά τους συμφέροντα, τις δικές τους προσωπικές φιλοδοξίες. Επέλεξαν να λαϊκίσουν, σκεπτόμενοι της Προεδρικές, το έκανε και ο ΔΗΣΥ αυτό. Δεν κατάφεραν να προβλέψουν τις συνέπειες του θέματος. Άκουσα δύο Προέδρους διαφορετικών κομμάτων να λένε «δεν περίμενα να προκληθεί τόσος σάλος». Εμείς από την πρώτη στιγμή τοποθετηθήκαμε. Είπαμε ότι θα προκαλείτο πρόβλημα στην διαπραγματευτική διαδικασία.
Λένε δεν θέλουμε να διδάσκεται η Ιστορία στα σχολεία. Διδάσκεται σήμερα το ενωτικό δημοψήφισμα. Εκείνο που απαίτησε η πλειοψηφία της βουλής είναι να τιμάται η πολιτικής της Ένωσης, την ώρα που επιχειρούμε να λύσουμε το κυπριακό με ομοσπονδιακή λύση. Μας υποχρέωσαν σε αυτό τον οδυνηρό συμβιβασμό οι υπερπατριώτες που βγαίνουν σήμερα στο βήμα και μας παραδίδουν μαθήματα.
Εμείς ταχθήκαμε ενάντια σε αυτή την πολιτική σχιζοφρένεια, να θέλεις να λύσεις το κυπριακό με ομοσπονδία και την ίδια ώρα να θέλεις να διαπαιδαγωγείς τα παιδιά στο σχολείο με την Ένωση.
Γονατίσαμε στα κελεύσματα του Ακκιντζί και υποσκάπτουμε την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού; Η ιστορία του καθενός είναι γνωστή. Εμείς δεν λυγίσαμε, δεν προδώσαμε τις ιδέες μας ούτε όταν μας σημάδευαν με τα πιστόλια στον κρόταφο.
Εμείς δεν λυγίσαμε ποτέ. Ούτε απέναντι στους δικούς μας τους αρρωστημένους εθνικιστές αλλά ούτε και απέναντι στις βλέψεις της Τουρκίας, του όποιου Ερτογάν και του όποιου Ακκιντζί. Ούτε πρόκειται σήμερα να λυγίσουμε εμείς κάτω από τις απειλές του οποιουδήποτε. Αυτό που μας καθοδηγεί όμως σήμερα είναι το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Άλλοι χαϊδεύουν τα αυτιά του κόσμου. Εμείς σεβόμαστε τις απόψεις τους, έχουμε όμως κάθε δικαίωμα με πολιτικά επιχειρήματα να προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο ότι είναι λάθος η δική τους η προσέγγιση και μόνο ζημιά προκαλεί.
Θα το επαναλάβω, από το 2013 από το Μάρτη μέχρι το Φλεβάρη του 2014, θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα στέκομαι σε αυτό που είναι πρόσφατο και το βίωσε το σύνολο του κυπριακού λαού. Ο κ. Αναστασιάδης ακολουθούσε τη συνταγή στην οποία επέμεναν όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, για ένα ολόκληρο χρόνο δεν είχαμε ουσιαστικό διάλογο, το Barabaros έκοβε ελεύθερα βόλτες στις νότιες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και πήραμε την χειρότερη έκθεση από το ΓΓ του ΟΗΕ. Έχουμε απτά παραδείγματα για το που οδηγεί αυτή η τακτική. Και αν θέλετε μπορώ να αναφερθώ και σε άλλα. Επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος, να γινόμαστε σοφότεροι για το πώς θα πρέπει να χειριζόμαστε τα ζητήματα. Φαίνεται δυστυχώς ότι ο λαϊκισμός και η προσπάθεια να ικανοποιήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες δεν μας επιτρέπει να δούμε ποια είναι η αλήθεια. Το εκμεταλλεύτηκε η τουρκική πλευρά; Το εκμεταλλεύτηκε. Δεν έχω κανένα δισταγμό να πω ότι ο κ. Ερτογάν είναι δικτάτορας, ότι καταπατά με το χειρότερο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του, ότι ουσιαστικά έχει στραγγαλίσει τη δημοκρατία. Όπως δεν έχω κανένα δισταγμό να πω ότι ο κ. Ακκιντζί συμπεριφέρθηκε με τρόπο απαράδεκτο, προκλητικό και υπερβολικό. Το ερώτημα είναι εμείς οι ικανότατοι πολιτικοί που τα προβλέπουμε όλα, εμείς που ξέραμε ότι η Τουρκία καραδοκεί να εκμεταλλευτεί διάφορες καταστάσεις, γιατί τους δώσαμε την ευκαιρία; Γιατί τους δώσαμε το πρόσχημα;
Γιατί αφού ξέραμε ότι θα το εκμεταλλευτούν, λειτουργήσαμε κάποιοι είτε με ανικανότητα να προβλέψουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις είτε με ανευθυνότητα, είτε κάποιοι άλλοι συνειδητά; Διότι κάποιοι λειτούργησαν συνειδητά. Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε. Εμείς θεωρούμε λάθος την πρόταση του ΔΗΣΥ. Όμως θα την υπερψηφίσουμε για να διορθώσουμε το λάθος που έγινε και να επιστρέψουμε στις συνομιλίες.
Εξαγγέλθηκε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε λύση του Κυπριακού. Σημαίνει συνέχιση της προσπάθειας για να βρούμε λύση στο Κυπριακό. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε τα οποία προκύπτουν από τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και από τις θέσεις τις οποίες προβάλει ο κ. Ακκιντζί. Έχουμε υποχρέωση όμως έναντι στο τόπο μας και έναντι στις επόμενες γενιές να διερευνήσουμε κατά πόσο μπορεί να λυθεί ή όχι το Κυπριακό. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί κακή λύση. Έχουμε διαφορετική ερμηνεία για το τι είναι κακή λύση όμως. Εμείς θεωρούμε καλή λύση εκείνη η οποία βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, στις συμφωνημένες αρχές και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Κάποιοι σε αυτή την αίθουσα θεωρούν καλή λύση την επιστροφή στο ενιαίο κράτος με τα σημερινά δεδομένα τα οποία υπάρχουν στον τόπο μας.
Εμάς μας ενοχλεί να βλέπουμε τη σημαία στον Πενταδάκτυλο, μας ενοχλεί που δεν μπορούμε διακινηθούμε ελεύθερα στην πατρίδα μας, γι΄αυτό αγωνιζόμαστε να λύσουμε το Κυπριακό, για να φύγει η σημαία, για να φύγει η κατοχή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος και ούτε άλλος δρόμος.