Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα της ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την προσφυγική πολιτική

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα της ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την προσφυγική πολιτική

Οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του ΓΓ του ΑΚΕΛ
σε προσφυγικούς κυβερνητικούς οικισμούς στη Λάρνακα

Mε δεδομένη την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών το κόστος της εισβολής με χρηματικούς όρους συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι σήμερα και να δυσχεραίνει την οικονομική θέση του προσφυγικού κόσμου.

Το κόστος της συνεχιζόμενης κατοχής θα αυξάνεται προοδευτικά όσο οι ιδιοκτήτες θα στερούνται της αξιοποίησης των περιουσιών τους. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι όσοι θεωρούν ότι η χάραξη προσφυγικής πολιτικής μπορεί να έχει τέλος όσο δεν καταλήγουμε σε λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Δυστυχώς η υφιστάμενη Κυβερνητική πολιτική έχει πολλά κενά. Τέτοια είναι:

  • Απουσία ουσιαστικών στεγαστικών σχεδίων που να στηρίζουν αποτελεσματικά τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του προσφυγικού κόσμου.
  • Στασιμότητα και καθυστερήσεις στη συντήρηση των Κυβερνητικών Οικισμών και στην εγκατάσταση ανελκυστήρων στις προσφυγικές πολυκατοικίες.
  • Απουσία σχεδίου το οποίο να στηρίζει τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών.
  • Απουσία διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων στο πως διατίθεται οι Τουρκοκυπριακές Περιουσίες.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει την ευθύνη για την ανυπαρξία της προσφυγικής πολιτικής. Με σειρά Υπουργικές αποφάσεις το 2013 έθεσε σε μεγάλο βαθμό σε αχρηστία τα προσφυγικά σχέδια καθιστώντας τα απρόσιτα στον προσφυγικό κόσμο. Ταυτόχρονα παρά  τη σχετική νομοθεσία, τερμάτισε τα σχέδια ανέγερσης πολυκατοικιών εντός Κυβερνητικών Οικισμών και της παραχώρησης οικοπέδων σε Συνοικισμούς Αυτοστέγασης ενώ κούρεψε κατά 50% τις προσφυγικές χορηγίες.

Το ΑΚΕΛ βασισμένο στα στοιχεία που η ίδια η Κυβέρνηση παρουσίαζε στα πλαίσια των ετήσιων κρατικών προϋπολογισμών προειδοποιούσε από την αρχή ότι τα κριτήρια και το ύψος της οικονομικής βοήθειας σε συνδυασμό με το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε στον τραπεζικό τομέα, θα είχαν ως αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετα τα κονδύλια των προσφυγικών σχεδίων. Προειδοποιήσαμε ταυτόχρονα ότι το πισωγύρισμα σε αυτό το επίπεδο μαζί με την έλλειψη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού θα οδηγούσε τους πρόσφυγες στην Επιτροπή Αποζημιώσεων. Την ίδια στιγμή καταθέταμε σειρά από μέτρα τα οποία θα στήριζαν τους πρόσφυγες και θα απέτρεπαν το ξεπούλημα των κατεχόμενων περιουσιών.

Η απόδειξη του τραγικού χειρισμού της προσφυγικής πολιτικής από την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συμπυκνώνεται στα πιο κάτω: Τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση απέτυχε να διαθέσει πολλά εκατομμύρια από τα προϋπολογισμένα κονδύλια για τα στεγαστικά προγράμματα. Συγκεκριμένα το 2014, 15 εκ. (37%) το 2015, 22 εκ. (58%), το 2016, 15 εκ. (53%), το 2017, 12 εκ. (43%) και το 2018 17 εκ. (40%).  Επειδή γνώριζαν και η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ ότι εάν μείωναν τα κονδύλια για την προσφυγική πολιτική, θα υπήρχε αντίδραση, το έκαναν έμμεσα με την εφαρμογή κριτηρίων τα οποία θα καθιστούσαν δύσκολη την αξιοποίηση των στεγαστικών σχεδίων. Σύνολο στην πενταετία 2014-2018 η Κυβέρνηση «εξοικονόμησε» περίπου 81 Εκατομμύρια Ευρώ. Πανηγύριζε μάλιστα για την ικανότητα της να δημιουργεί πλεονάσματα. Πλεονάσματα που προήλθαν και από κονδύλια που δεν δαπανήθηκαν για την προσφυγική στεγαστική πολιτική.

Οι Κυβερνητικοί Οικισμοί δεν είχαν ποτέ προηγουμένως αυτή την τραγική εικόνα εγκατάλειψης με πολυκατοικίες να χρειάζονται άμεσα αναδόμηση, ηλικιωμένους να παραμένουν για χρόνια εγκλωβισμένοι στους ορόφους των πολυκατοικιών ενώ τα πάρκα και οι κοινόχρηστοι χώροι να είναι ακατάλληλοι για οικογένειες και παιδιά.

Θέσεις ΑΚΕΛ

Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη χάραξης και εφαρμογής προσφυγικής πολιτικής με τρόπο που να αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο κόστος της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής το έχει πληρώσει και συνεχίζει να το πληρώνει ο προσφυγικός κόσμος.

Για αυτό το λόγο προτείνουμε :

  1. Επαναφορά των σχεδίων που αφορούν σε ανέγερση πολυκατοικιών.
  2. Επαναφορά του σχεδίου διαχωρισμού οικοπέδων σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Αυτοστέγασης και της οικονομικής βοήθειας για ανέγερση κατοικίας.
  3. Λειτουργία σχεδίου αναδόμησης των πολυκατοικιών στους κυβερνητικού οικισμούς.
  4. Αύξηση της οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα από 0- 30.000 Ευρώ.
  5. Συμπερίληψη στο νέο σχέδιο όσων έλαβαν μέρος της βοήθειας για αγορά ή ανέγερση κατοικίας πριν την 4η Ιουλίου 2019.
  6. Ολοκλήρωση των διαχωρισμών οικοπέδων που παραχωρήθηκαν πριν το 2012 και επαναφορά της οικονομικής βοήθειας στους δικαιούχους των οικοπέδων.
  7. Υιοθέτηση από την Κυβέρνηση των συστάσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.
  8. Σύνδεση της Επιδότησης Ενοικίου με το δείκτη τιμών ενοικίων
  9. Λειτουργία εντατικού σχεδίου για την εγκατάσταση ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες των κυβερνητικών οικισμών με σαφή χρονοδιαγράμματα.
  10. Ενιαία αντιμετώπιση των Κυβερνητικών Οικισμών και των Συνοικισμών Αυτοστέγασης από τα συμβούλια αποχετεύσεων.
  11. Άμεση  παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης σε δικαιούχους οικιστικών μονάδων σε Κυβερνητικούς Οικισμούς και Συνοικισμούς Αυτοστέγασης.
  12. Επαναφορά του σχεδίου παραχώρησης αντισταθμιστικού οικοπέδου σε χρήστες Τουρκοκυπριακών Κατοικιών.
  13. Σχέδιο ουσιαστικής συντήρησης και επισκευών Τουρκοκυπριακών κατοικιών με στόχο να αξιοποιηθούν για  στέγαση προσφυγικών οικογενειών.
  14. Λειτουργία σχεδίων τα οποία θα προωθούν συνεταιρισμούς μεταξύ εκτοπισμένων στους οποίους έχουν παραχωρηθεί τουρκοκυπριακοί κλήροι με στόχο τη διείσδυση νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.
  15. Αντιμετώπιση του φαινομένου των υπεκμισθώσεων τουρκοκυπριακών περιουσιών.
  16. Επαναφορά των Σχεδίων παραχώρησης στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων από το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΦΙΚΒ).
  17. Δημιουργία νέου σχεδίου του ΦΙΚΒ για δυσπραγούσες περιπτώσεις
  18. Δημιουργία σχεδίου ετήσιας στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.
  19. Πρόσβαση των απόδημων προσφύγων / ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών στα σχέδια του ΦΙΚΒ.

Κατανοούμε ότι ίσως να μην είναι εφικτή η ταυτόχρονη προώθηση όλων των μέτρων που προτείνουμε. Την ίδια στιγμή όμως επιμένουμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προγραμματίσει τη σταδιακή και σύντομη υλοποίηση τους. Τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό μπορεί να δίνουν την ευχέρεια στην Κυβέρνηση να καυχιέται αλλά αυτά δυστυχώς προκύπτουν στερώντας από τους πολίτες βασικά αγαθά.

Με τις προτάσεις μας, ως ΑΚΕΛ επαναβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουμε να αποτελούμε εκείνη την πολιτική δύναμη που αναγνωρίζει τις θυσίες του προσφυγικού κόσμου. Ταυτόχρονα διατρανώνουμε ότι κύριος μας στόχος είναι η λύση του Κυπριακού και ο τερματισμός της προσφυγιάς. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό με κάθε μέσο και κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες.

05/12/2019

PREV

 Πότε θα λογοδοτήσουν για το πάρτι αδιαφάνειας και κατάχρησης του προγράμματος υπηκοοτήτων

NEXT

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για το ζήτημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο Χάγης