Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην Ολομέλεια της ΚΕ για την εκτίμηση των Προεδρικών Εκλογών του 2018

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην Ολομέλεια της ΚΕ για την εκτίμηση των Προεδρικών Εκλογών του 2018

 

Η μάχη των Προεδρικών Εκλογών ήταν πολύ δύσκολη και καθοριστική για την περαιτέρω πορεία του τόπου και του λαού μας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να την κερδίσουμε με αποτέλεσμα ο Ν. Αναστασιάδης να παραμείνει γι’ ακόμα μια πενταετία Πρόεδρος. Παρόλ’ αυτά το Κόμμα μας εξήλθε από αυτή την αναμέτρηση ηθικά και πολιτικά κερδισμένο. Αυτό είναι και το αίσθημα της καταπληκτικής πλειοψηφίας των στελεχών, μελών και φίλων μας που έδωσαν αυτό τον αγώνα με ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα.

Απευθυνθήκαμε στο λαό με ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια και ήθος. Αποφύγαμε τις εξαλλοσύνες, την υστερία και τα μεγάλα, κούφια λόγια. Σ’ αυτό μας βοήθησε πολύ και η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά που ξεχώρισε με την ποιότητα χαρακτήρα και το ήθος της. Μας βοήθησε πάρα πολύ όμως και η συνέπεια σε θέσεις και αρχές που τηρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Κυπριακό επιμείναμε στην πολιτική και στις θέσεις μας. Θέσεις που δέχτηκαν μεγάλη επίθεση τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχει πολλή σημασία που στην πολιτική αντιπαράθεση που υπήρξε κατά την προεκλογική περίοδο στηρίχθηκαν από μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τις θέσεις μας σε άλλα ζητήματα, που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση αλλά και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Εργαστήκαμε επίσης ενωμένοι και συσπειρωμένοι και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Πετύχαμε πολύ ψηλή συσπείρωση και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά μπήκε στη δουλειά περισσότερος κόσμος από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Λέγοντας το αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι δυστυχώς υπήρξαν περιπτώσεις στελεχών που δεν εργάστηκαν όσο θα έπρεπε. Αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει συγκεκριμένα. Πριν την κριτική χρειάζεται πάντα να προηγείται η αυτοκριτική. Αυτό πρέπει να ισχύει για όλους μας. Έχουμε μπροστά μας πολλά και σύνθετα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Η καλόπιστη κριτική και η εποικοδομητική αυτοκριτική μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι προς όφελος του Κόμματος και του τόπου μας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε το ΑΚΕΛ ως την ισχυρή δύναμη της αντιπολίτευσης. Η όλη προσπάθεια του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου να αναδειχτεί ως το αντίπαλο δέος του Συναγερμού, να πλασάρει τη δήθεν νέα στρατηγική ως πρόταση λύσης του Κυπριακού και να αποδυναμώσει το ΑΚΕΛ, έπεσε στο κενό.

Όπως είπα και στην αρχή, δυστυχώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο μας, που ήταν να απαλλαγούμε από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά πέρασε στο Β’ Γύρο με ψηλό ποσοστό. Σ’ αυτόν εξασφάλισε το 44% των ψηφοφόρων. Δυστυχώς παρόλες τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλου, επέλεξαν να καλέσουν τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν κανένα, δίνοντας σοβαρό προβάδισμα στον Ν. Αναστασιάδη. Αυτό το προβάδισμα ενισχύθηκε από τη σχεδόν καθολική στήριξη του ΕΛΑΜ και της Αλληλεγγύης στον Ν. Αναστασιάδη. Ο κόσμος που ψήφισε Σταύρο Μαλά είδε στις θέσεις που παρουσίασε, την Κύπρο του αύριο. Πίστωσε την Αριστερά του τόπου με όραμα και θέληση να αλλάξουν τα πράγματα στον τόπο μας. Αυτό μας δημιουργεί το χρέος και το καθήκον να ενισχύσουμε τους αγώνες, την παρουσία και την παρέμβαση του Κόμματος μας, να εντείνουμε την πολιτική και οργανωτική μας δουλειά και να πλατύνουμε τη δράση μας.

Δώσαμε μια σκληρή μάχη μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Από το 2011 είχαμε διαπιστώσει ότι η κυπριακή κοινωνία συντηρητικοποιείται. Αυτό επιβεβαιώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν. Ταυτόχρονα έπρεπε να καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια προκειμένου να φτάσουν οι θέσεις μας στον κόσμο, δεδομένης της υπεροπλίας της δεξιάς στα μέσα ενημέρωσης. Δεν θα ήταν υπερβολικό αν λέγαμε ότι δώσαμε τη μάχη μέσα σε ένα πλαίσιο εντελώς αρνητικό για τον Σταύρο Μαλά και για εμάς. Οι δύο βασικοί μας αντίπαλοι είχαν στη διάθεση τους ανεξάντλητους οικονομικούς πόρους και τεράστιες δυνατότητες παρέμβασης στα ΜΜΕ.

Το φαινόμενο της αποχής παρουσιάστηκε σε μεγάλο βαθμό και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Είναι ένα φαινόμενο που μας απασχόλησε επισταμένα αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε αποτελεσματικούς τρόπους να το αντιμετωπίσουμε πλήρως. Ως φαινόμενο δεν είναι άσχετο με τη ραγδαία φτωχοποίηση πολλών συμπατριωτών μας. Την ίδια στιγμή η ρητορική του ΕΛΑΜ παραπλανεί με τη δήθεν αντισυστημικότητα της ένα κομμάτι της κοινωνίας προκαλώντας πρόσθετες δυσκολίες στη δουλειά μας. Όλα αυτά είναι για εμάς πολλαπλάσια πρόκληση. Πρέπει με την πολιτική και τη δράση μας να πείσουμε όλον αυτό τον κόσμο ότι αξίζει να στηρίξει τη μοναδική δύναμη που παλεύει για τα δικά του συμφέροντα. Χρειάζεται επίσης να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόσωπο του ΕΛΑΜ, το οποίο κακά τα ψέματα, το κρύβουν μέχρι στιγμής πολύ καλά.

Ξεκινήσαμε αυτή την προεκλογική εκστρατεία κουβαλώντας αρνητικό πρόσημο. Με μειωμένο το ποσοστό μας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, χωρίς συμμαχίες και με το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που υποστήριζαν τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο να υπερέχει κατά πολύ του δικού μας.

Επίσης και σε αυτή την προεκλογική είχαμε να αντιμετωπίσουμε την αντίληψη που εδραιώθηκε σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας ότι η πενταετία του ΑΚΕΛ ήταν καταστροφική για την οικονομία. Αυτό εξέθρεψε και ενίσχυσε τον αντιακελισμό. Το κεφάλαιο «διακυβέρνηση Χριστόφια» επιστρατεύτηκε από τους πολιτικούς μας αντίπαλους με σκοπό να επηρεάσει αρνητικά. Σε κάποιο βαθμό το πέτυχαν και αυτή τη φορά. Το Κόμμα μας εκτίμησε σε συνεδρίες της Κεντρικής Επιτροπής και στο Προγραμματικό και Τακτικό Συνέδριο, τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Εκτιμήσαμε το πλούσιο και πολυσχιδές έργο που έχει επιτελέσει. Σταθήκαμε επίσης με αυτοκριτικό φακό στα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις. Δεν καταφέραμε όμως να πείσουμε γι’ αυτές μας τις θέσεις την πλειοψηφία του λαού. Δεν καταφέραμε να πείσουμε για τον τραπεζικό χαρακτήρα της κυπριακής κρίσης, τις προοπτικές που είχαν ανοιχτεί τότε για την επίλυση του κυπριακού και την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου. Για την ανελέητη και χυδαία πολεμική που δέχθηκε ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ με στόχο να κατεδαφιστούν στη συνείδηση της κοινωνίας.

Οι κυβερνώντες συνέχισαν να επαναλαμβάνουν μονότονα αυτή την προπαγάνδα τους εναντίον μας στα θέματα της οικονομίας, ενώ στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης επιχείρησε να εμφανιστεί ως η δύναμη ισορροπίας ανάμεσα στα δήθεν δύο άκρα: στις δυνάμεις που στήριζαν τον κ. Παπαδόπουλο και εξέφραζαν σκληροπυρηνική γραμμή στο Κυπριακό και στο ΑΚΕΛ που στήριζε τον κ. Μαλά και δήθεν ήταν έτοιμο να κάνει όποια υποχώρηση θα ζητούσε η Τουρκία. Κατηγορούσαν το Κόμμα μας και τον υποψήφιο που στηρίζαμε ενώ ήξεραν ότι όλα αυτά που έλεγαν ήταν ψέματα. Αυτή τους η στάση είναι απαράδεχτη και δεν πρέπει να ξεχαστεί εύκολα.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτοί οι αντικειμενικοί παράγοντες που δεν μας βοήθησαν στην προσπάθεια μας. Σε αυτούς προστέθηκε η συνειδητή μας επιλογή να μην αρχίσουμε τις εσωκομματικές διαδικασίες για τις Εκλογές όσο συνεχίζονταν οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Παρόλο που ξεκινήσαμε εσωτερικά την προετοιμασία αυτό δεν προχώρησε έγκαιρα, ούτε σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτή η σχετική αργοπορία έδωσε τη δυνατότητα στον Ν. Παπαδόπουλο να καλλιεργεί κλίμα ότι ήταν ο μόνος που θα κέρδιζε τον κ. Αναστασιάδη.

Είναι επίσης αλήθεια ότι παρόλο που το πολιτικό σκεπτικό για υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής ήταν ορθό, η επιλογή Σπανού αποδείχθηκε λανθασμένη. Η υπόδειξη του Μιχάλη Σπανού, οι συζητήσεις που έγιναν εντός Κόμματος αλλά και δημόσια και τελικά η απόσυρση του προκάλεσαν εσωστρέφεια και αρνητικό κλίμα πριν ακόμα ξεκινήσει η προεκλογική δουλειά. Όλη αυτή η ιστορία χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους για να δυσφημιστεί η υποψηφιότητα Μαλά. Οφείλουμε ανοιχτά και έντιμα να παραδεχτούμε το λάθος μας. Ευτυχώς μαζί με το κομματικό σύνολο καταφέραμε με σκληρή δουλειά να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε εκείνο το διάστημα.

Τέλος, τη δουλειά μας δυσκόλεψε περισσότερο και το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο Συναγερμός επιστράτευσαν στην κυριολεξία τον κρατικό μηχανισμό ως να ήταν προεκλογικό τους επιτελείο. Επιπλέον, επιδόθηκαν σε ακατάσχετη παροχολογία σε ανταγωνισμό με το εκλογικό επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν μερίδα του λαού.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πρέπει να ομολογήσουμε ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά προβλήματα, τα οποία μας προκάλεσαν πρόσθετες δυσκολίες. Είχαμε προβλήματα στελέχωσης του Επιτελείου του υποψηφίου, καθυστέρηση στην εκπόνηση του προεκλογικού προγράμματος και έλλειψη συντονισμού. Καταφέραμε να νικήσουμε αυτά τα προβλήματα και με τη σκληρή και καθημερινή μας δουλειά πετύχαμε με δυσκολία και αργό ρυθμό να ανατρέψουμε την ηττοπάθεια που είχε καταβάλει τον κόσμο μας πριν καν ξεκινήσει την προεκλογική δουλειά.

Πετύχαμε να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες και αυτό μας ικανοποιεί. Διαμορφώθηκε μια πετυχημένη πολιτική και επικοινωνιακή προσέγγιση η οποία βασίστηκε πάνω στη σοβαρή και προοδευτική πολιτική πρόταση που συνόδευσε την υποψηφιότητα Μαλά. Ο ίδιος ο Σταύρος Μαλάς την υποστήριξε με επιτυχία στις δημόσιες του εμφανίσεις, με λόγο έντιμο και ειλικρινή. Σημαντικό ρόλο με τις δημόσιες παρουσίες τους διαδραμάτισαν και τα στελέχη του Κόμματος. Όλα αυτά δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να περάσουμε στο Β’ Γύρο με δυναμική. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η τεράστια οργανωτική δουλειά που έγινε από εκατοντάδες στελέχη, μέλη και φίλους του Κόμματος αλλά και από άτομα άλλων πολιτικών χώρων.

Στις εκλογές αποδείχτηκε ξανά ότι έχουμε σημαντικά αποθέματα δυνάμεων. Αυτό σε συνδυασμό με την εμπειρία, τις προσπάθειες αναβάθμισης της δουλειάς μας και τη συνέπεια των κομματικών στελεχών συνέβαλαν καθοριστικά στο αποτέλεσμα. Αλίμονο όμως αν όλα αυτά μας εφησυχάσουν. Τα προβλήματα που είχαμε εντοπίσει παλαιότερα εξακολουθούν να υπάρχουν, κάποια μάλιστα εντείνονται. Σε αυτά θα πρέπει να εγκύψουμε με σοβαρότητα, αυτοκριτική διάθεση και έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε.

Βρισκόμαστε πλέον στην επόμενη μέρα των Προεδρικών Εκλογών. Βιώνουμε ήδη τις συνέπειες των χειρισμών του κ. Αναστασιάδη τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Το μέλλον δεν φαίνεται και τόσο ελπιδοφόρο, αν αναλογιστεί κανείς τους χειρισμούς που έγιναν στο Κυπριακό, την κρίση στην ΑΟΖ και τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία.

Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε το ρόλο μας ως αντιπολίτευση. Ως η ισχυρότερη δύναμη της αντιπολίτευσης θα στηρίξουμε ό, τι εξυπηρετεί τους στόχους και τα συμφέροντα του λαού μας. Δεν έχουμε αυταπάτες. Έχουμε ριζικά διαφορετική κοινωνικοοικονομική πολιτική από τον κ. Αναστασιάδη. Για μια πενταετία έδωσε πάρα πολλά στους λίγους και πήρε πάρα πολλά από τους πολλούς. Σε ότι αφορά το Κυπριακό αποδείχτηκε αναξιόπιστος και δεν τον εμπιστευόμαστε. Έβαλε τις προσωπικές του φιλοδοξίες και σκοπιμότητες πάνω από την προοπτική λύσης του Κυπριακού. Γι’ αυτό και από εδώ και πέρα η κριτική μας θα είναι υπεύθυνη μεν και αντικειμενική αλλά πολύ αυστηρή.

Η επομένη των Προεδρικών Εκλογών βρίσκει το ΑΚΕΛ δυνατό και έτοιμο για νέους αγώνες. Συνεπές στην πρώτη γραμμή των αγώνων υπέρ των εργαζομένων και των χαμηλότερων στρωμάτων, συνεπές στις διαχρονικές του θέσεις και την πολιτική του για την Κύπρο, το λαό, τους εργαζόμενους, τον άνθρωπο. Με δυνατή φωνή που διεκδικεί για όλους την επανένωση, την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία. Με θέσεις και προτάσεις για οικονομία που θα βασίζεται στη γνώση και την καινοτομία και θα παράγει ανάπτυξη για όλους.

Τώρα είναι η ώρα να ανασυνταχθούμε και να σταθούμε στην πρώτη γραμμή για την επίλυση των προβλημάτων του κυπριακού λαού.

Πρώτα και κύρια σε ότι αφορά τη λύση του Κυπριακού. Με προσήλωση στο στόχο της λύσης και συνέπεια στις βασικές αρχές επίλυσης του. Ο κάθε λογικός άνθρωπος γνωρίζει ότι το ΑΚΕΛ είναι ο στυλοβάτης της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού. Μετά θα πρέπει να ενισχύσουμε την κοινωνική και ταξική πολιτική του Κόμματος μας. Δεν αρκεί μόνο η ενίσχυση της δουλειάς μας μέσα στη Βουλή. Πρέπει να ενισχύσουμε την παρέμβαση μας μέσα στην κοινωνία, να ενισχύσουμε την κινηματική μας δράση. Να κινητοποιήσουμε τον κόσμο ενάντια στις νεοφιλελεύθερες συντηρητικές πολιτικές των κυβερνώντων, υπερ της προστασίας των εργαζομένων, της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της αντιμετώπισης της ανεργίας. Να αποδείξουμε με έργα και όχι με λόγια, ότι είμαστε εκείνη η δύναμη που θέλει και μπορεί να πετύχει νέες κατακτήσεις: ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, προστασία των εργαζομένων, προστασία των νέων ανθρώπων που οι πολιτικές της κυβέρνησης τους εγκλώβισαν στην ημιαπασχόληση, στους μισθούς των 500 ευρώ, στη δουλειά τις Κυριακές και σε πολλαπλά αδιέξοδα. Να προωθήσουμε τις υφιστάμενες αλλά και να θέσουμε ενώπιον της κοινωνίας νέες θέσεις και προτάσεις για διάφορα οικονομικά ζητήματα. Ιδιαίτερα για τα ζητήματα ανάπτυξης, στήριξης και ανάπτυξης της μικρομεσαίας επιχείρησης, της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Έχουμε επίσης το χρέος να εργαστούμε για προοδευτικό, δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία, καταπολέμηση των κατεστημένων, του συντηρητισμού και των στερεοτύπων. Σε αυτούς τους στόχους μπορούμε να συναντηθούμε με πολλές οργανώσεις, κοινωνικά κινήματα, προσωπικότητες και οργανωμένα σύνολα. Πρέπει να είμαστε και να παραμείνουμε ανοιχτοί, σε επαφή μαζί τους και πάντοτε έτοιμοι με πρωτοβουλίες και ενέργειες να ενώσουμε δυνάμεις για να συμβάλουμε στο να κάνει η κοινωνία μας βήματα μπροστά. Χρειάζεται επίσης στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ να συμμετέχουν σε αυτά τα κινήματα και να αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές της κινηματικής δράσης.

Ένα άλλο μεγάλο καθήκον είναι η αντιμετώπιση της ανόδου του νεοφασισμού. Πρέπει να μελετήσουμε πως γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση τους, πώς εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδευμένα για την οργάνωση μετώπου ενάντια στην Ακροδεξιά.

Τα οργανωτικά ζητήματα είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Στοίχημα ζωής. Είχαμε λάβει αποφάσεις στα δύο τελευταία συνέδρια, οι οποίες δεν προωθήθηκαν όσο έπρεπε. Χρειάζεται να δούμε ξανά τα θέματα της λειτουργίας των ΚΟΒ, των Βοηθητικών Γραφείων, της δράσης των Λαϊκών Οργανώσεων, του θεσμού των Νέων Δυνάμεων. Ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα πρέπει να δώσουμε στην ανανέωση του Κόμματος από τα κάτω μέχρι τα πάνω.

Εξαιρετική σημασία έχουν και τα επικοινωνιακά θέματα. Είναι αλήθεια ότι είναι δύο φορές δύσκολο για εμάς να περάσουμε τα μηνύματα μας προς τα έξω. Τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν πολλές φορές σκανδαλώδη προκατάληψη σε βάρος μας στον τρόπο που ιεραρχούν ή και παρουσιάζουν ό, τι μας αφορά. Συνεπώς οφείλουμε έχοντας τη βάση, δηλαδή την ορθή πολιτική, τις θέσεις και τις προτάσεις, να φροντίσουμε για την καλύτερη δυνατή προβολή τους. Αναλόγως πρέπει να βελτιώνουμε συνεχώς την εικόνα που εκπέμπουμε ως Κόμμα προς την κοινωνία.

Είτε συμφωνεί κάποιος με το ΑΚΕΛ είτε διαφωνεί, μας πιστώνει με ειλικρίνεια και σοβαρότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να τα διαφυλάξουμε. Όπως πρέπει και να πείσουμε, παρόλη την απαξίωση και την ισοπέδωση, ότι είμαστε η άλλη φωνή. Μια φωνή προοδευτική, σύγχρονη που φωνάζει για ολόκληρη την Κύπρο και εργάζεται με ήθος και εντιμότητα για τα συμφέροντα των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού της.

Οι Προεδρικές Εκλογές έδειξαν ότι έχουμε πολλές δυνατότητες αλλά και πολλά προβλήματα και αδυναμίες. Αν τώρα επιδείξουμε ολιγωρία ή προχειρότητα και αμέλεια, θα έχουμε χάσει μια μοναδική ευκαιρία να ανεβάσουμε το Κόμμα μας εκεί που του αξίζει.

Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να ανακτήσουμε τη δυναμική που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια για διάφορους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους. Έχουμε πολιτική πρόταση για την Κύπρο του αύριο, την Κύπρο της επανένωσης και της ειρήνης. Έχουμε θέσεις και προτάσεις για την κοινωνία και για την οικονομία. Έχουμε θέσεις και προτάσεις για να βγει το ΑΚΕΛ μπροστά, πρωτοπόρο στους μεγάλους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες που θα βγάλουν την Κύπρο από τη στασιμότητα, τη συντήρηση, τη μέγγενη των κατεστημένων και τις αδιέξοδες πολιτικές. Έχουμε πολλά και ικανά στελέχη, χρυσό απόθεμα στη νεολαία και κυρίως βούληση για τολμηρά βήματα που θα κάνουν το ΑΚΕΛ πρωταγωνιστή τις επόμενες δεκαετίες.

Ξέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μοιράζεται μαζί μας κοινούς στόχους, κοινές προσδοκίες και οράματα. Για την επανένωση του τόπου, για τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό του κράτους και της κοινωνίας. Με την πλειοψηφία αυτού του κόσμου δώσαμε μαζί τη μάχη των Προεδρικών Εκλογών. Κόσμος πολιτικοποιημένος, αλλά όχι κομματικοποιημένος, κόσμος που για τον οποιονδήποτε λόγο αποστασιοποιήθηκε από το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια. Είναι όλος αυτός ο κόσμος που ασφυκτιά μέσα στις παρωχημένες αντιλήψεις που κρατούν την κοινωνία μας εγκλωβισμένη στο παλιό και στο σάπιο. Μπορεί να έχουμε τη δική μας ανάλυση για την κοινωνία και την οικονομία, για το σύστημα στο οποίο ζούμε, όμως θέλουμε να συζητήσουμε μαζί τους, να ακούσουμε θέσεις και ιδέες και να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες.

Η επομένη των Προεδρικών Εκλογών μάς βρίσκει έτοιμους να συζητήσουμε διαλεκτικά και ψύχραιμα την παρουσία, το ρόλο και την παρέμβαση μας στην Κύπρο του 21ου αιώνα. Η Ιστορία είναι μπροστά μας. Εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της.

Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2018

PREV

Κριτήριο οι πράξεις και όχι οι διακηρύξεις

NEXT

Ανακοίνωση Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές Εκλογές