Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι όντως, με αφορμή τη συζήτηση η οποία έγινε για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είχαμε μία σε βάθος και πολύ ουσιαστική συζήτηση.

Ξεκινώντας από το Πολιτικό Γραφείο και πηγαίνοντας στην Κεντρική Επιτροπή. Το Πολιτικό Γραφείο συνήλθε σε μία πρώτη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έγινε καμία απολύτως εισήγηση. Αφέθηκαν τα μέλη του σώματος να εκφραστούν ελεύθερα και μάλιστα ήμουν ο τελευταίος που μίλησα σε αυτήν τη συνεδρία. Στη συνέχεια το Πολιτικό Γραφείο να συνήλθε ξανά, με βάση ένα έγγραφο που είχε ετοιμαστεί στη βάση της συζήτησης που είχε προηγηθεί και ετοίμασε την πρότασή του για την Κεντρική Επιτροπή. Ένα μέρος της πρότασης, αφορούσε την επεξεργασία δεκαεπτά θεμάτων τα οποία θεωρούσαμε ότι είναι απαραίτητο να συζητηθούν διεξοδικά και εξαντλητικά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, έτσι ώστε να μας δώσουν τη δυνατότητα ως κόμμα να προχωρήσουμε με δυναμική μπροστά.

Η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή εμπλούτισε αυτή τη θεματολογία και το Πολιτικό Γραφείο στη συνέχεια, αξιολογώντας τη συζήτηση που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή και με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, αποφάσισε να τύχουν επεξεργασίας ένας αριθμός θεμάτων έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο κόμμα να προχωρήσει μπροστά.

Οι επεξεργασίες οι οποίες θα γίνουν κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του κόμματος, που θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Η δεύτερη αφορά την πιο έγκαιρη, συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη παραγωγή πολιτικών θέσεων, για όλα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα την κυπριακή κοινωνία. Ο τρίτος άξονας είναι το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία και τα κοινωνικά κινήματα.

Το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε και έχει καθορίσει χρονοδιαγράμματα στη βάση των οποίων θα γίνουν αυτές οι επεξεργασίες. Έχει, επίσης αποφασίσει και από ποιους θα ετοιμαστούν αυτά τα εισηγητικά κείμενα τα οποία θα απασχολήσουν τα σώματα του κόμματος.

Έχει αποφασιστεί ότι θα συσταθούν ειδικές ad-hoc επιτροπές, οι οποίες θα ασχοληθούν με κάποια από αυτά τα θέματα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τα κείμενα θα τύχουν επεξεργασίας από τα αντίστοιχα βοηθητικά γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τα οποία λειτουργούν ως μικρές δεξαμενές σκέψης. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, θα ζητηθεί και η βοήθεια ατόμων τα οποία συνεργάζονται με το ΑΚΕΛ δίχως κατ’ ανάγκη να είναι μέλη του κόμματος, όμως έχουν μία διαχρονική συνεργασία μαζί μας και διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις οι οποίες θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν στους προβληματισμούς που θα αναπτύξουμε.

Πως θα προχωρήσουμε; Θα ετοιμαστούν τα κείμενα και θα συζητηθούν διαδοχικά στα σώματα του κόμματος. Γραμματεία, Πολιτικό Γραφείο και Κεντρική Επιτροπή. Έχουμε αποφασίσει ότι θα επιδιώξουμε να συζητήσουμε τα κείμενα τα οποία θα ετοιμαστούν, κρίνοντας στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά, και με ανθρώπους στην κοινωνία οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις για αυτά τα ζητήματα. Θέλουμε να ακούσουμε απόψεις και από άλλους, ενώ θα επιδιώξουμε βέβαια να έχουμε και οργανωμένες συζητήσεις. Είτε με τη μορφή των ημερίδων, είτε σεμιναρίων, με την κοινωνία ευρύτερα.

Τώρα ποια είναι τα θέματα τα οποία έχουμε αποφασίσει να επεξεργαστούμε; Επειδή βλέπω να γράφεται ότι ήδη έχουν ετοιμαστεί, ότι έχουν παρθεί αποφάσεις για διάφορα πράγματα, λέω ξανά ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Έχουμε αποφασίσει να επεξεργαστούμε 20 θέματα, εγώ τα έχω συμπτύξει σε 18 για τους σκοπούς της δημοσιοποίησης.

Το πρώτο και κύριο είναι να δούμε την οργανωτική λειτουργία του κόμματος. Εδώ και δεκαετίες λειτουργούμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Το οργανωτικό γραφείο είχε επεξεργαστεί προεκλογικά κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος. Έγινε μία πρώτη συζήτηση στη Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά αποφασίσαμε να αφήσουμε αυτή τη συζήτηση να γίνει με περισσότερη άνεση χρόνου μετά τις εκλογές. Αυτό το έγγραφο υπάρχει και θα ξεκινήσουμε να το συζητούμε πολύ σύντομα.

Το δεύτερο κεφάλαιο που θα συζητήσουμε είναι η λειτουργία των Βοηθητικών Γραφείων της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία έχουν την ευθύνη της παραγωγής πολιτικής. Θα παραδεχτώ ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά και τόσο έγκαιρα όσο θα τα θέλαμε να είναι. Για αυτό είπαμε ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε, τόσο για την σύνθεση αυτών των Βοηθητικών Γραφείων, τίθεται και θέμα μετονομασίας, όσον και για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν, έτσι ώστε να είναι πιο έγκαιροι και πιο αποτελεσματικοί στην παραγωγή πολιτικής αλλά και στην παρέμβασή τους στην κοινωνία.

Θα μας απασχολήσει και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της οργάνωσης αυτού που ονομάζουμε Νέες Δυνάμεις. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι συνεργάζονται εδώ και χρόνια μαζί μας, να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις συζητήσεις που γίνονται για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και για τον καθορισμό πολιτικών θέσεων για σημαντικά ζητήματα. Συζητούμε λοιπόν, πως θα καταφέρουμε να έχουμε και τη δική τους άποψη όταν συζητούμε όλα αυτά τα ζητήματα.

Μετά θα δούμε πως το ΑΚΕΛ ανοίγεται περισσότερο στην κοινωνία. Στα πλαίσια αυτά θα συζητήσουμε σειρά από ζητήματα. Ο ρόλος της Αριστεράς και το συνδικαλιστικό κίνημα με την ευρύτερη έννοια. Η Αριστερά και το κίνημα της νεολαίας. Η Αριστερά και το γυναικείο κίνημα. Η Αριστερά και το αγροτικό κίνημα. Η επαφή της Αριστεράς με μη κυβερνητικές οργανώσεις και η σχέση την οποία θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε. Ο ρόλος της Αριστεράς σε σχέση με την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισχυρού κινήματος Ειρήνης και οργάνωσης αντιφασιστικού μετώπου. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι επιβάλλεται να συζητηθούν πολύ ολοκληρωμένα μέσα στις συνθήκες που διέρχεται σήμερα η ανθρωπότητα, με όλα αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν στην περιοχή μας, αλλά και σε πολλές χώρες και στην Κύπρο.

Από εκεί και πέρα θα δούμε κάποια ζητήματα τα οποία θα μας βοηθήσουν στον τομέα της παραγωγής πολιτικής αλλά ταυτόχρονα θα τα επεξεργαστούμε και σε μία προσπάθεια να δούμε πώς επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο μας σε κάποια σημαντικά θέματα.

Το θέμα της διαμόρφωσης επικοινωνιακής στρατηγικής έχοντας ένα χρονικό ορίζοντα μιας πενταετίας.

Θα δούμε το Ινστιτούτο Μελετών Προμηθέας και άλλα ινστιτούτα και ποια θα μπορούσε να είναι η συνεργασία του κόμματος μαζί τους, έτσι ώστε να μπορούμε να παίρνουμε επεξεργασμένα κείμενα τα οποία να αξιοποιούμε με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων.

Θα μας απασχολήσει σοβαρά το θέμα των Διεθνών μας Σχέσεων. Πώς αυτές μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Θα συζητήσουμε το Κυπριακό υπό το φως των νέων δεδομένων όπως διαμορφώνονται, μετά από το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα, την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα η οποία αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, τη στάση που τηρεί η τουρκοκυπριακή ηγεσία και αναφέρομαι στη στάση του κ. Ακκιντζί συγκεκριμένα, και την στάση που τηρεί η δική μας πλευρά αναφορικά με το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Θα συζητήσουμε προοπτικές, δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν, και τρόπους από τη μία για να σπάσει το αδιέξοδο το οποίο πάει να καθιερωθεί και για να δημιουργήσουμε προοπτική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Με στόχο βέβαια να καταλήξουν σε μία συμφωνία στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, το συντομότερο δυνατό.

Θα κάνουμε μία μελέτη, και αυτή θα έλεγα ότι θα είναι πιο χρονοβόρα γιατί απαιτούνται να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, για την ταξική διάρθρωση και την ιδεολογική τοποθέτηση της κοινωνίας. Θα αξιοποιήσουμε εδώ και γνώσεις ανθρώπων εξειδικευμένων, με εξειδικευμένο υπόβαθρο, που έχουν μία εμπειρία στα συγκεκριμένα ζητήματα και κοινωνιολόγους και άλλους, αναλυτές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική μελέτη. Θα ετοιμάσουμε μία πρόταση μας για το πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και πώς δημιουργείται μία προοπτική για να έχουμε μία αντιμετώπιση των προβλημάτων που αυτή τη στιγμή ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία. Θα συζητήσουμε τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλούς τομείς και ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος ο δικός μας. Να πω ότι μία ανάλογη ανάλυση είχαμε κάνει και πριν μερικά χρόνια και είχαμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο πολιτικών θέσεων. Κρίνουμε ότι σήμερα μέσα στα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο πρέπει να ξανά μελετήσουμε το όλο ζήτημα.

Ο πολιτισμός ένας τομέας τεράστιος, ο οποίος θεωρούμενο τι μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα έτσι ώστε κυπριακή κοινωνία να πάει μπροστά και θέλουμε να το συζητήσουμε ένα από ένα πρίσμα της Αριστεράς για να δούμε πώς μπορούμε να παρέμβουμε πιο αποτελεσματικά έτσι ώστε, όντως ο πολιτισμός να βοηθήσει την κυπριακή κοινωνία να προχωρήσει.

Το τελευταίο κεφάλαιο με το οποίο θα ασχοληθούμε εξαντλητικά είναι ο συνεργατισμός και τα νέα δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται. Καθώς επίσης και ποιος είναι ο ρόλος τον οποίο εμείς ως κόμμα θα πρέπει να διαδραματίσουμε υπό το φως των εξελίξεων.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτός ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το ΑΚΕΛ για την επόμενη περίοδο, για τον επόμενο χρόνο, διότι αυτά τα έχουμε καθορίσει σε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με άλλα ζητήματα. Θα ασχοληθούμε και με άλλα ζητήματα όπως είναι τα ζητήματα της παιδείας και λοιπά. Αλλά επειδή έχουμε επεξεργασίες για αυτά τα ζητήματα ολοκληρωμένες θα τα βλέπουμε με βάση τις εξελίξεις οι οποίες θα προκύπτουν.

23/03/2018

PREV

Το περιβαλλοντικό όραμα της κυβέρνησης εδώ και 5 χρόνια παραμένει στα χαρτιά

NEXT

Το ΑΚΕΛ για τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου