Το ΑΚΕΛ με πράξεις κι όχι με λόγια αποδεικνύει καθημερινά τη σοβαρότητα και τη συνεπή του προσήλωση στο στόχο της λύσης
Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου,
για την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία
Σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για την ίδια την Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προχωρήσει στην διαμόρφωση του ετήσιου ψηφίσματός του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή της συνεδρία, η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου τοποθετήθηκε επί της εισήγησης της κ. Κάτι Πίρι, η οποία θα κατατεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια στις 3 Ιουλίου.
Τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εργαστήκαμε με φόντο την κατάληξη σε ένα τελικό κείμενο που να καταγράφει και να κρίνει αντικειμενικά τις εξελίξεις στην Τουρκία και όσα επηρεάζουν το Κυπριακό. Ειδικότερα, βασική στόχευση των τροπολογιών που καταθέσαμε και οι οποίες ως επί το πλείστον έγιναν αποδεκτές από την εισηγήτρια και το σύνολο της αρμόδιας Επιτροπής, ήταν τα εξής:
- Δεν απορρίπτουμε την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υποστηρίζουμε πως η θετική έκβαση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.
- Η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει η ίδια αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μη εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Η ελευθεροποίηση των θεωρήσεων είναι προβληματική και με αρνητικές προεκτάσεις στην προϋπάρχουσα σύγκλιση για περιορισμό της μελλοντικής ροής Τούρκων πολιτών στην Κύπρο σε αναλογία 4:1.
- Η αναγκαιότητα υπογραφής και κύρωσης από πλευράς της Τουρκίας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.
- Οι βασικές παράμετροι επίλυσης του Κυπριακού που περιλαμβάνουν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τον τερματισμό του παράνομου εποικισμού, την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.
- Το πλαίσιο της λύσης, που είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο κράτος σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι οι αναφορές που άπτονται της επίλυσης του Κυπριακού έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο στη σημερινή του μορφή. Παράλληλα όμως, ανάμεσα σε άλλα, η αναφορά σε αναβάθμιση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης, το θετικό πρόσημο που προσδίδεται στην ελευθεροποίηση των θεωρήσεων, η στήριξη της Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό την οποία η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν αποτιμά θετικά, μας οδήγησαν στην αποχή. Θα καταθέσουμε βέβαια τροπολογίες στην Ολομέλεια, ώστε να γίνουν στο κείμενο όσες προαναφερθείσες επιδιωκόμενες βελτιώσεις δεν έχουν ήδη επιτευχθεί.
Καταληκτικά, και με φόντο τη συζήτηση των ημερών, που επιχειρεί να παρασύρει λανθασμένα την κοινωνία στην αναζήτηση λιγότερο και περισσότερο πατριωτών, θέλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι το ΑΚΕΛ με πράξεις κι όχι με λόγια- όπως οι τροπολογίες που καταθέσαμε και πετύχαμε να περιληφθούν στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου- αποδεικνύει καθημερινά τη σοβαρότητα και τη συνεπή του προσήλωση στο στόχο της λύσης στη βάση αρχών.
21/06/2017