Η CETA απειλεί το περιβάλλον
Η οικονομική και εμπορική συμφωνία ΕΕ- Καναδά, γνωστή ως CETA, εγκρίθηκε χτες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ( ΕΚ) και η οποία θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Απρίλιο. Το ΑΚΕΛ, καθώς και η ομάδα μας στο ΕΚ, Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά –Βόρεια Πράσινη Αριστερά (ΕΕΑ/ΒΠΑ) καταψήφισαν τη συμφωνία, η οποία θα θέσει τα εταιρικά κέρδη πάνω από τους ανθρώπους, τις κυβερνήσεις και το περιβάλλον. Η συμφωνία διαπραγματεύονται τα δικαιώματα των κυβερνήσεων και των κοινωνιών σε αντάλλαγμα την παροχή στις πολυεθνικές εταιρείες πρόσβασης σε περισσότερες αγορές, καταπατώντας εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Στοχεύει στην απελευθέρωση του εμπορίου σε τομείς όπως οι δημόσιες υπηρεσίες, οι δημόσιες συμβάσεις, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τα τρόφιμα και τη γεωργία, και την υγεία χωρίς αυστηρούς κανόνες.
Ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του κλίματος απαιτεί μια ισχυρή και διεθνή δράση και συντονισμένη πολιτική, η CETA αποφεύγει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που αποτελούν βασικά ζητήματα του αιώνα μας. Βασικά προβλήματα που προκύπτουν:
Το προοίμιο του κειμένου δεν αναφέρεται στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει την ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Εκτός από το κεφάλαιο 24 με τίτλο «Εμπόριο και Περιβάλλον», οι αναφορές στην απαραίτητη δράση για την κλιματική αλλαγή είναι μηδαμινές.
Οι αναφορές στα κεφάλαια 22 και 24 με τίτλο για την ανάπτυξη και το περιβάλλον δεν είναι νομικά δεσμευτικές.
Ενώ την ίδια στιγμή που το άρθρο 24.3 αναφέρει ότι το εμπόριο ή οι επενδύσεις δεν μπορούν να αποδυναμώσουν ή να μειώσουν το επίπεδο προστασίας της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι διαδικασίες για την επιβολή αυτού του επιπέδου προστασίας δεν πρέπει να είναι «περίπλοκες ή υπερβολικά ακριβές», επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες μας.
Η ΕΕ έχει αποδείξει ακόμη μια φορά, ότι το περιβάλλον και η προστασία του, δεν τίθεται πάνω από τα μεγάλα συμφέροντα Τα πιο πάνω αποτελούν κάποια μόνο από τα σημεία που αποδεικνύουν τους κινδύνους από μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα επηρεάσει όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, ακολουθώντας τους κανόνες μιας φιλελεύθερης πολιτικής.
Το ΑΚΕΛ από καιρό έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της CETA, ιδιαίτερα σε μια μικρή χώρα όπως η δική μας. Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, καταψήφισαν τη συμφωνία, σε αντίθεση με άλλους Κύπριους Ευρωβουλευτές που την υπερψήφισαν. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο έτσι ώστε να μην τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία.
Γραφείο Περιβάλλοντος ΚΕ ΑΚΕΛ
16-2-2017