Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Αντί το προεδρικό να μελετήσει το περιεχόμενο των εισηγήσεων του ΑΚΕΛ, επέλεξε να επιτεθεί με πρωτοφανή δριμύτητα

Αντί το προεδρικό να μελετήσει το περιεχόμενο των εισηγήσεων του ΑΚΕΛ, επέλεξε να επιτεθεί με πρωτοφανή δριμύτητα

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΑΚΕΛ για τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ειλικρινά αμφιβάλλουμε κατά πόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διάβασε τη δήλωση του  Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ προτού απαντήσει. Διότι αν τη διάβαζε εύκολα θα διαπίστωνε ότι το ΑΚΕΛ εξέφραζε την άποψή του ως προς το τι πρέπει να πράξει ο Πρόεδρος ενόψει της καθόλα κρίσιμης συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Για να τεκμηριώσει την άποψη του αυτή το ΑΚΕΛ παρέθετε γεγονότα που προηγήθηκαν, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον κ. Αναστασιάδη να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Αντί το προεδρικό να μελετήσει το περιεχόμενο των εισηγήσεων του ΑΚΕΛ, επέλεξε να επιτεθεί με πρωτοφανή δριμύτητα και με χαρακτηρισμούς που μιλούν για αλγεινές εντυπώσεις, παροξυσμό, κατήφορο, και το χειρότερο από όλα, ότι τάχα το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο να ενδώσει στις τουρκικές αξιώσεις. Θα προκαλέσουμε για ακόμα μια φορά τόσο τον κ. Αναστασιάδη όσο και τον κ. Προδρόμου, να πουν πότε το ΑΚΕΛ ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να δεχτεί τις τουρκικές αξιώσεις. Όταν τους ρωτούμε για αυτό στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου η απάντηση είναι ότι ποτέ δεν υπαινίχθηκαν κάτι τέτοιο. Δημόσια όμως λένε αλλά πράγματα για να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Ρωτούμε, επίσης, για πολλοστή φορά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν και δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα απαντήσει ποτέ το εύλογο ερώτημα: Γιατί κανείς, ούτε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμμερίζεται το αφήγημά τους; Ή μήπως ούτε εκείνοι γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα όπως προσάπτει στο ΑΚΕΛ; Γιατί δεν προέβηκαν σε κανένα διάβημα για το περιεχόμενο της έκθεσης του Γ.Γ. που, δυστυχώς, αθωώνει την Τουρκία και επιρρίπτει ευθύνες στους δύο ηγέτες; Γιατί ακόμα και πρώην στενοί συνεργάτες του Προέδρου και στελέχη κομμάτων λένε ότι ο Πρόεδρος τους μίλησε για λύση δύο κρατών; Γιατί ο ίδιος ο Πρόεδρος αποφεύγει συστηματικά να αναφέρεται σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας; Την ώρα μάλιστα που η ίδια η Τουρκία τον καλεί να ξεκαθαρίσει τι θέλει, ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή διχοτόμηση;

Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι. Όπως το ΑΚΕΛ ακούραστα προειδοποιούσε μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά, το διαπραγματευτικό κενό θα διευκόλυνε την Τουρκία για νέα τετελεσμένα, τα οποία σήμερα βλέπουμε μπροστά μας με τις παράνομες γεωτρήσεις, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην Αμμόχωστο και την οριστική διχοτόμηση να πλανάται πιο απειλητικά από ποτέ.

Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Την Τουρκία δεν τη διευκολύνουμε εμείς που καταγγέλλουμε λανθασμένους χειρισμούς αλλά εκείνοι που τους κάνουν. Αν ο Πρόεδρος θέλει να δυσκολέψει την Τουρκία, οφείλει να δηλώσει καθαρά και ξάστερα την ετοιμότητά του να πάει σε συνομιλίες για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και να συνεχίσει από εκεί που μείναμε. Όχι να ισχυρίζεται ότι αυτό επιδιώκει και την ίδια ώρα να υποβάλλει «νέες ιδέες» που είναι όχι μόνο εκτός του πλαισίου Γκουτέρες αλλά και επί της ουσίας λανθασμένες και επιζήμιες. Αν το πράξει, αν πείσει τον Γ.Γ. ότι είναι έτοιμος, τότε είναι που η Τουρκία είτε θα συνεργαστεί είτε θα εκτεθεί και όχι ο Πρόεδρος όπως συμβαίνει τώρα.

Ο κ. Προδρόμου αργά και σταδιακά φαίνεται να βρίσκει «τον παλιό καλό εαυτό του». Εκείνο του 2004. Τότε που διαφωνούσε με την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, διαγραφόταν από το ΔΗΣΥ και ίδρυε την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία επιζητώντας άλλο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

02/08/2019

PREV

Δημοσιογραφική διάσκεψη Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για Κυπριακό

NEXT

Η αντιμετώπιση της οριακής κατάστασης και της Τουρκίας απαιτεί καθαρές θέσεις και σταθερούς χειρισμούς