Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανακοίνωση Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ για το θάνατο του Κυριάκου Τσιέττη

Ανακοίνωση Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ για το θάνατο του Κυριάκου Τσιέττη

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος, Κυριάκου Τσιέττη. Ο Κυριάκος Τσιέττης συνέδεσε το όνομα και τη ζωή του με το ΑΚΕΛ, με τους αγώνες της κυπριακής αγροτιάς και του προσφυγικού κόσμου.

Ο Κυριάκος Τσιέττης γεννήθηκε το 1926 στο Τρίκωμο σε φτωχή αγροτική οικογένεια. Σε μια εποχή που η τοκογκλυφία και η εκμετάλλευση ξεκληρίζουν την κυπριακή αγροτιά, ο Κ. Τσιέττης εντάσσεται στον Προοδευτικό Σύλλογο Τρικώμου, το 1943 γίνεται μέλος του ΑΚΕΛ και συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση των εργατών στις πρώτες συντεχνίες των οικοδόμων, των εργατών γεωργίας και των ραπτεργατών. Το 1955 όταν οι Βρετανοί αποικιοκράτες έθεσαν εκτός νόμου του ΑΚΕΛ, μαζί με 135 άλλα ηγετικά στελέχη του Κόμματος φυλακίστηκε το 1955. Ακόμα και μετά την απελευθέρωση του, οι Βρετανοί τον έθεσαν υπό περιορισμό στο χωριό του.

Ο Κυριάκος Τσιέττης πρωταγωνίστησε στους αγώνες της αγροτιάς στην Καρπασία, τη Μεσαορία και τα Κοκκινοχώρια, στην κοινή οργάνωση Ε/κ και Τ/κ αγροτών αλλά και στην ανάπτυξη του Συνεργατικού Κινήματος. Το 1954 ανέλαβε υπεύθυνος του Αγροτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου ενώ το 1959 προέδρευσε στο ιδρυτικό Συνέδριο της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών και ακολούθως εκλέγηκε Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου. Στα χρόνια της προσφυγιάς, ο Κυριάκος Τσιέττης διακρίνεται για την ακούραστη δράση του για την ανακούφιση του προσφυγικού κόσμου. Ο Κυριάκος Τσιέττης διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ενώ το 1988 ανακηρύχθηκε βουλευτής του ΑΚΕΛ στην Επαρχία Αμμοχώστου, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1991. Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Κυριάκος Τσιέττης παρέμεινε αφοσιωμένος στους αγώνες του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 12μμ στην Εκκλησία Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Σφαλαγγιώτισσα) στη Λεμεσό.

27.11.2019  

PREV

Γιατί η κυβέρνηση έδωσε υπηκοότητα στον Avni;

NEXT

Οι πολιτικές ευθύνες πάλι παραμένουν ορφανές;