Oυσιαστικές ενέργειες για αποτροπή του κινδύνου εκποιήσεων και όχι επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες
Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βουλευτή
Σε μια περίοδο που η κοινωνία ταλανίζεται από τον κίνδυνο μαζικών εκποιήσεων, αναμέναμε από την Κυβέρνηση ουσιαστικές ενέργειες για αποτροπή του κινδύνου εκποιήσεων και όχι επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες. Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι έστω κατ΄ ελάχιστο το σχέδιο «για προστασία της πρώτης κατοικίας» αποτελεί ένα μικρό βήμα, οφείλουμε να πούμε στους πολίτες την αλήθεια.
Συγκεκριμένα, με βάση τα πολύ περιοριστικά κριτήρια που τίθενται μειώνεται πολύ σημαντικά ο αριθμός των δυνητικά δικαιούχων εφόσον:
1. Οι αιτητές θα πρέπει να έχουν περάσει από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, από τη διαδικασία διαμεσολάβησης και ενδεχομένως να καταλήξουν στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας. Οπόταν πλέον δεν θα είναι δικαιούχοι αφού με βάση το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας ενδεχομένως να ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες πτώχευσης ή εκκαθάρισης. Μοιραία εκπίπτουν του δικαιώματος, αφού θα θεωρούνται αφερέγγυοι οι άνεργοι, οι μονήρεις, οι μονογονεϊκές οικογένειες, πλείστοι από τους συνταξιούχους και γενικά οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που θα έπρεπε να αποτελούσαν προτεραιότητα.
2. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούσαν να είναι αυξημένα, αφού με το κριτήριο των €22,000 ετησίως ουσιαστικά καλύπτονται οικογένειες, όπου ο κάθε γονέας λαμβάνει €850- 900 μηνιαία.
3. Η απαίτηση για ελάχιστη περίοδο διαμονής 5 χρόνων στην κατοικία, αυτόματα εξαιρεί όλα τα νεαρά ζευγάρια.
4. Η πρόνοια για διαμονή στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια εξαιρεί πολλές εκατοντάδες οικογένειες επαναπατρισθέντων Κυπρίων, αλλά και πολλών ζευγαριών από μικτούς γάμους.
5. Η υποχρέωση του αιτητή να προβαίνει σε επανεκτίμηση του ακινήτου, τον επιφορτίζει με επιπρόσθετο κόστος αρκετών εκατοντάδων ευρώ, που αν τα είχε θα τα διέθετε έναντι του δανείου του ή της οφειλής του. Επομένως, θα μπορούσε να γίνεται χρήση της εκτίμησης του Κτηματολογίου.
6. Η δε επιδότηση τόκου μέχρι 4% αποτελεί μικρό παυσίπονο για όλες εκείνες τις χιλιάδες δανειοληπτών που ήδη βρίσκονται σε πορεία εκποιήσεων, αφού ούτως ή άλλως αδυνατούν να καταβάλουν και τόκο και κεφάλαιο.
Επομένως, συνολικά με όσα προαναφέρθηκαν αλλά και πολλά άλλα κριτήρια που τίθενται, η κυβερνητική εξαγγελία, η οποία τεχνηέντως παρουσιάστηκε «ως προστασία της πρώτης κατοικίας», πόρρω απέχει από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Υπολείπεται δε κατά πολύ του διχτύου προστασίας που με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και άλλων πολιτικών δυνάμεων ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο πλην όμως με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού κουτσουρεύτηκε σημαντικά.
04/06/2015