Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων

 

Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργήθηκε το 2007 στη βάση συγκεκριμένης λογικής. Όφειλαν οι επενδυτές να βρίσκονται στην Κύπρο και να επενδύσουν αρκετά εκατομμύρια στην οικονομία. Ταυτόχρονα έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες από πλευράς του κράτους για τους επενδυτές και τις επενδύσεις τους και αναλόγως να παραχωρηθεί σε αυτούς κυπριακό διαβατήριο.

 

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραχωρούσαν υπηκοότητες στη βάση των υφιστάμενων κριτηρίων και με φειδώ. Στόχος τους δεν ήταν ο αθέμιτος πλουτισμός λίγων, αλλά η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η εισαγωγή νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, η προώθηση της έρευνας, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2013 είχαν παραχωρηθεί από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις λιγότερα από 200 διαβατήρια σε επενδυτές, ενώ από το 2013 που ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ παραχωρήθηκαν πάνω από 4000 χιλιάδες διαβατήρια.

 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σταδιακά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ προώθησε κατά την πρώτη τριετία της διακυβέρνησης της την χαλάρωση των κριτηρίων και το ξεχείλωμα των διαδικασιών. Έφτασαν στο σημείο να δίνουν διαβατήρια εξ αποστάσεως, σε ανθρώπους δηλαδή που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην Κύπρο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και είναι κατατεθειμένοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού εικοσαπλασίασε την παραχώρηση διαβατηρίων επί των ημερών της. Ασφαλώς δεν είναι μόνο το γεγονός του αριθμού των διαβατηρίων που δόθηκαν αλλά και τα υπόλοιπα παρελκόμενα αυτής της αδιαφανούς πορείας που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.

 

Η κα Καλογήρου από μέρους της Τριμελούς Επιτροπής που ανέλαβε τη διερεύνηση διάφορων υποθέσεων, είπε ότι από τους 12 φακέλους τους οποίους έχουν μελετήσει ως Επιτροπή, οι 7 είναι προβληματικοί. Ενδεχομένως, να περικλείουν και ποινικές ευθύνες. Και από τα 42 διαβατήρια από τα οποία δόθηκαν, τα 19 πρέπει να αφαιρεθούν. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Τουλάχιστον η κυβέρνηση Αναστασιάδη έπρεπε να τα λαμβάνει υπόψη της αυτά τα πράγματα, αντί να κατηγορεί τους άλλους για άσκηση αθέμιτης κριτικής.

 

Τα χρήματα από τις επενδύσεις είναι πολλά όμως κατέληξαν όπως δείχνουν οι έρευνες στις τσέπες λίγων, συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων, διαφόρων μεσαζόντων και συνεργαζομένων, χωρίς να ωφελήσουν συνολικά τον τόπο, την πλειοψηφία της κοινωνίας. Αντίθετα εκτόξευσαν τις τιμές των ακινήτων, ειδικά στη Λεμεσό. Επιπλέον, η άπληστη κατάχρηση αυτού του προγράμματος φούσκωσε την κυπριακή οικονομία και την οδήγησε να στηριχτεί πάνω σε δύο γυάλινα πόδια.

 

Από το Σεπτέμβριο του 2016 όταν τα κριτήρια του προγράμματος ξεχειλώθηκαν, άρχισαν να έρχονται οι προειδοποιήσεις από το διεθνές περιβάλλον. Οι πρώτοι που έκαναν παραστάσεις ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Αξιολόγησης Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που έβαλε την Κύπρο σε μαύρη λίστα. Καταγράφηκαν δεκάδες αναφορές από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται ενάντια στη διαφθορά, όπως η Διεθνής Διαφάνεια, το Ινστιτούτο Basel, το Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), το Global Witness και άλλα. Κυκλοφόρησαν παγκόσμια δεκάδες δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως τους Financial Times, το Bloomberg, την Guardian, τη Le Monde, τη Die Welt, το MediaCorp, το Al Jazeera και λοιπά. Η Κύπρος έφτασε να γίνει ντοκιμαντέρ, έγινε ταινία, έγινε επεισόδιο σε διάφορες σειρές διεθνών δικτύων και ο διασυρμός δεν έχει τέλος.

 

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν είναι το ΑΚΕΛ που ευθύνεται για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. Ας ρίξουν μια ματιά σε όλους αυτούς, οι οποίοι άσκησαν κριτική.

 

Μπροστά σε όλα αυτά η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού αντιδρούσε με πλήρη άρνηση. Παρίστανε ότι δε συμβαίνει τίποτε. Ο κ. Αναστασιάδης ψέλλισε σε κάποια στιγμή ότι στοχοποιούν την Κύπρο για λόγους ανταγωνισμού. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε τις διάφορες αναφορές ως «υπερβολές». Δεν ενοχλήθηκαν οι κυβερνώντες ούτε όταν ακόμα η τότε Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Vera Jourova αναφέρθηκε σε «κράτη δούρειους ίππους που δίνουν διαβατήρια σε εγκληματίες». Δεν ενοχλήθηκαν ούτε όταν το ΔΝΤ, το οποίο κάποτε δοξολογούσαν, προειδοποίησε ότι η «υψηλή εξάρτησή της Κύπρου στις επενδύσεις μέσω διαβατηρίων ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική της σταθερότητά». Δεν ενοχλήθηκαν ούτε όταν ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ και αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνισμού, Jyrki Katainen, ζήτησε τη λήψη μέτρων γιατί «δόθηκαν “χρυσά” διαβατήρια σε άτομα που έχουν κάποιες μη ξεκάθαρες δραστηριότητες». Δεν ενοχλήθηκαν ούτε όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει ο ΔΗΣΥ, ζήτησε επιτακτικά τον τερματισμό της έκδοσης «χρυσών» διαβατηρίων.

 

Εξακολούθησαν να βρίσκονται σε άρνηση, με τον κ. Χάρη Γεωργιάδη να δηλώνει ότι «οι έλεγχοι είναι αυστηροί, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει καμία περίπτωση με πρόσωπο που έχει πολιτογραφηθεί». Διαψεύστηκε, δυστυχώς για την Κύπρο, με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, όταν ξεκινήσαμε να ανακαλύπτουμε ύποπτους συμπατριώτες μας στη Μαλαισία, στην Καμποτία, στη Σαουδική Αραβία και αλλού. Το «ύποπτοι» βέβαια ίσως είναι επιεικές, απατεώνες συμπατριώτες μας.

 

Ακόμα και όταν η Κύπρος συγκλονιζόταν από το σκάνδαλο με το Σαουδάραβα φίλο του κ. Αναστασιάδη, ο ίδιος αρνείτο τα πάντα λέγοντας «Ας εξετάσουν τις υπηκοότητες που δόθηκαν κατόπιν αιτήσεων του πρώην δικηγορικού μου γραφείου. Αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση, το υπογραμμίζω, που θα διαφανεί ότι είτε το πρώην δικηγορικό μου γραφείο είτε εγώ, για ιδιοτελείς σκοπούς, έχω προβεί στην οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια εύνοιας προς οποιονδήποτε, θα υποβάλω την επομένη την παραίτησή μου». Αυτό το αφήνω στην κρίση το λαού.

 

Κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας, του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων στην Κύπρο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναγκάστηκε να προχωρήσει σε βελτιώσεις στα κριτήρια παραχώρησης υπηκοότητας. Μέχρι τότε οι κανονισμοί εγκρίνονταν από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από την Βουλή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΗΣΥ καταψήφισε στη Βουλή πρόταση νόμου για να ψηφιστούν ισχυροί και συγκεκριμένοι κανονισμοί. Κατά τα άλλα λέει ότι πρωτοστάτησε στο να υπάρξουν βελτιώσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 

Κάτω από το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων η Βουλή ζήτησε και επέμεινε να θεσπιστούν κανονισμοί για να ρυθμιστεί το πρόγραμμα με διαφάνεια, συγκεκριμένα κριτήρια και ελέγχους από την ίδια τη Βουλή και όχι με Υπουργικές αποφάσεις. Οι κανονισμοί στάλθηκαν στη Βουλή έναν ολόκληρο χρόνο μετά. Ο ΔΗΣΥ τους αλλοίωσε όπως είχαν διαμορφωθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών με διάφορες τροπολογίες. Κυριότερες είναι αυτές που επιτρέπουν να συνεχίσει να επικεντρώνεται το πρόγραμμα στον κατασκευαστικό τομέα, στους πύργους δηλαδή, για ευνόητους προφανώς λόγους.

 

Τα δημοσιεύματα στον Al Jazeera ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου στην παρούσα φάση. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού αντί να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προβεί σε ενέργειες για αντιμετώπιση της, ενδιαφέρθηκε μόνο για την εικόνα της στο εσωτερικό, αδιαφορώντας για τη ζημιά στο εξωτερικό. Ξεκίνησε να φτιάχνει επιχειρήματα τα οποία εγκατέλειπε μόλις διαπίστωνε ότι δεν έπειθαν. Ξεκίνησε από το ότι επρόκειτο για ψέματα, πήγε στα περί φιλοτουρκικού μέσου για να καταλήξει στο «φταίει ο Χριστόφιας». Η προσπάθεια αυτή είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη. Υποδηλοί πρόθεση μετατόπισης της συζήτησης προς άλλες κατευθύνσεις. Ταυτόχρονα με την εξέταση των υποθέσεων που αφορούσαν αποκλειστικά τη διακυβέρνηση Χριστόφια δείχνουν πρόθεση να επιχειρήσουν εκβιασμό του ΑΚΕΛ για να εξασφαλίσουν τη σιωπή του. Αυτές οι συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο τη Δημοκρατία στον τόπο μας και είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.

 

Την ίδια στιγμή κάποιοι διαρρέουν επιλεκτικά πληροφορίες που στόχο έχουν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Απαίτηση μας είναι να δοθεί στη δημοσιότητα το έγγραφο που αφορά στη διακυβέρνηση Χριστόφια για να γίνει συζήτηση σε συγκεκριμένα στοιχεία. Επαναλαμβάνουμε ότι είναι ανήθικο να διαρρέουν πληροφορίες που αφορούν ένα νεκρό, που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει ότι ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται. Εκεί και όπου θεωρεί ότι εξυπηρετείται το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον θα συνεχίσει με θάρρος και παρρησία να διατυπώνει τις θέσεις του.

 

Εδώ και λίγα χρόνια διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί και οργανώσεις αναφέρονται στην ολοένα και αυξανόμενη διαφθορά στην Κύπρο. Στη βάση των επικαιροποιημένων στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας τα οποία καταγράφουν τους δείκτες διακυβέρνησης της κάθε χώρας, η Κύπρος παρουσίασε την πενταετία 2013 με 2018 τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδα διαφθοράς εντός της Ε.Ε. Ταυτόχρονα η κοινή γνώμη στην Κύπρο θεωρεί κατά 95% ότι υπάρχει διαφθορά στη χώρα μας. Ποια η απάντηση της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού σε αυτό; Η φτηνή ατάκα «φταίει ο Χριστόφιας».

 

Μα δεν ήταν ούτε η Κυβέρνηση Παπαδόπουλου, ούτε η Κυβέρνηση Χριστόφια που έδωσαν διαβατήριο σε διεθνή απατεώνα που τον αναζητούν σε όλη τη γη, που έδωσαν διαβατήρια σε υπουργούς ξένων Κυβερνήσεων. Δεν ήταν ούτε ο Παπαδόπουλος, ούτε ο Χριστόφιας που έδωσαν διαβατήρια σε συνολικά 36 άτομα από τη Σαουδική Αραβία, κατά παράβαση των κανονισμών σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή και χαρίζοντας σε «φίλους» επενδυτές φόρους εκατομμυρίων επειδή είχαν την τιμή να τους πάρουν και να τους φιλοξενήσουν στις Σεϋχέλλες.

 

Δεν ήταν ούτε επί κυβέρνησης Παπαδόπουλου, ούτε επί κυβέρνησης Χριστόφια που ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά από την Κομισιόν να μελετήσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Κύπρου. Είναι επί κυβέρνησης Αναστασιάδη.

 

Την ώρα που οι κυβερνώντες νομίζουν ότι ψιχαλίζει, ενισχύεται ανά την υφήλιο η εικόνα που επικρατεί για την Κύπρο διεθνώς. Ότι η Κύπρος βουλιάζει στη διαφθορά. Γιατί δεν είναι μόνο το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων». Διεθνώς βγάλαμε όνομα από τότε που επιβλήθηκε κούρεμα καταθέσεων σε όλους, εκτός από τους συγγενείς του Προέδρου και κάποιους άλλους φίλους. Από τότε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκη για ένα εκλεκτό του φίλο που διόρισε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για δεκασμό, δωροληψία, δωροδοκία, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και συνομωσία. Από τότε που οι υπάλληλοι του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου άλλαξαν τα ονόματα τους για να είναι παρόντες σε συζητήσεις για την πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών μέσα στο Προεδρικό. Από τότε που αποκαλύφθηκε το γλέντι που έστησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στο Συνεργατισμό πριν τον ξεπουλήσει και για πολλούς άλλους λόγους.

Εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο το διεθνή διασυρμό της Κύπρου. Είναι υποχρέωση μας να αναδεικνύουμε αυτά τα ζητήματα και να τα φέρνουμε σε γνώση του κυπριακού λαού. Είναι υποχρέωση μας να αντιστεκόμαστε στη διαφθορά και να ζητούμε τη λήψη μέτρων για διόρθωση της κατάστασης.

 

Αυτό τον ρόλο μας, ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα τον απεμπολήσουμε. Θα τον ενισχύουμε συνεχώς για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας.

 

Θέλω καταλήγοντας για αυτό το θέμα να πω το εξής. Από τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για να βρει η αστυνομία από πού διέρρευσαν τα έγγραφα στο Al Jazeera. Η εφημερίδα «Πολίτης» προαναγγέλλει σήμερα ότι αύριο θα δημοσιεύσει ένα απόρρητο έγγραφο, το έγγραφο το οποίο απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς. Διερωτώμαι, θα διατάξει έρευνα η κυβέρνηση για να βρει από πού διέρρευσε το συγκεκριμένο έγγραφο ή στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αδιαφορήσει παντελώς; Ξεκαθαρίζω ότι εμείς ως ΑΚΕΛ δεν ζητούμε να γίνει έρευνα σε βάρος του «Πολίτη».

 

05/09/2020

 

PREV

Ανακοίνωση για την τροποποίηση του Συντάγματος

NEXT

Γραπτή δήλωση Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού