Θέσεις και προτάσεις του ΑΚΕΛ για ενίσχυση του τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού
Το κράτος μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία COVID 19. Θεωρούμε ότι τούτες τις κρίσιμες στιγμές που διερχόμαστε προέχει η αντιμετώπιση της κατάστασης και σ’ αυτό ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η συζήτηση και η κριτική για τα όποια λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις δεν είναι της ώρας.
Σ’ αυτή την προσπάθεια για τον κρίσιμο τομέα της υγείας προτείνουμε:
- Πλήρη και συνεπή εφαρμογή της αρχής ότι η δράση και η συμπεριφορά όλων υπαγορεύεται από την επιστήμη. Πλήρης συμμόρφωση με τις υποδείξεις και τις συστάσεις των ειδικών.
- Έγκαιρη και αποφασιστική υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί χωρίς παλινδρομήσεις.
- Τάχιστη ετοιμασία σφαιρικού σχεδίου δράσης από το Υπουργείο Υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας από το σύνολο των παρόχων υγείας με διαβαθμίσεις εμπλοκής γιατρών, νοσηλευτηρίων και λοιπών υπηρεσιών με πρόβλεψη από το καλύτερο μέχρι και το χειρότερο σενάριο.
- Η αντιμετώπιση επιδημιών είναι πρωτίστως ευθύνη του κράτους. Πλήρης ανάληψη της διαχείρισης των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, αλλά και της λήψης αποφάσεων, συντονισμού και εφαρμογής των βέλτιστων πρακτικών από το Υπουργείο Υγείας.
- Η Κυβέρνηση οφείλει με σχεδιασμένο τρόπο να διασφαλίσει τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και την ένταξη των προσωπικών γιατρών στην κοινή προσπάθεια. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να διαχειριστεί την έννοια της επίταξης ως εργαλείο συνεργασίας και σωστής οργάνωσης.
- Διασφάλιση για όλους τους λειτουργούς υγείας των απαραίτητων εφοδίων, εξοπλισμού και αναλώσιμων για να μπορούν να επιτελούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια.
- Αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και των κατευθυντήριων γραμμών. Εισηγούμαστε τον ορισμό σε κάθε νοσοκομείο τριμελών επιστημονικών επιτροπών για εφαρμογή των πρωτοκόλλων.
- Συμμετοχή των προσωπικών ιατρών στη διαλογή των περιστατικών. Οι ασθενείς να επικοινωνούν με τον προσωπικό γιατρό κι αυτός με τα κέντρα διαλογής εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητο.
- Όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης εργαστηριακής διάγνωσης.
- Συνεχής επιτήρηση για αυστηρή εφαρμογή των εγκυκλίων σχετικά με το επισκεπτήριο στα νοσηλευτήρια.
- Προφύλαξη των επαγγελματιών υγείας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Να απαλλάσσονται των καθηκόντων τους, αφού προβλέπεται ότι Θα χρειαστούν ως εφεδρεία στην πορεία.
- Ενίσχυση του νοσοκομείου Αμμοχώστου, ως του νοσοκομείου αναφοράς, με τις απαραίτητες ειδικότητες και με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορεί να αντιμετωπίζει πλήρως όλα τα περιστατικά.
- Άμεση εξεύρεση ή δημιουργία ξεχωριστών χωρών, όπου θα αξιολογούνται τα ύποπτα περιστατικά. Στους συγκεκριμένους χώρους πρέπει να εργοδοτηθεί ξεχωριστό προσωπικό.
- Δημιουργία κινητών μονάδων εξω-νοσοκομειακής υποστήριξης ελαφρώς νοσούντων ατόμων που βρίσκονται υπό περιορισμό, αξιοποιώντας τους προσωπικούς γιατρούς και την κοινοτική νοσηλευτική.
- Καθορισμός αλγόριθμου για την πορεία που θα ακολουθεί κάθε περιστατικό, για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις κάθε λειτουργού υγείας και βοηθητικού προσωπικού που εμπλέκεται σε περιστατικά.
Επιπρόσθετα:
- Η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει στους χώρους καραντίνας να υπάρχουν η απαραίτητη στελέχωση, οι συνθήκες υγιεινής και τροφοδοσίας.
- Καλούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να ενταχθούν στο δίκτυο για αντιμετώπιση του covid 19, συνεισφέροντας όπου κριθεί αναγκαίο.
- Να γίνει κανόνας η άντληση εμπειρογνωμοσύνης από τους επαγγελματίες Υγείας με σκοπό την εφαρμογή μέτρων προσαρμοσμένων στα κυπριακά δεδομένα.
- Χαιρετίζουμε την υπερπροσπάθεια και τον αγώνα που κάνουν οι λειτουργοί υγείας, ολόκληρο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό για αντιμετώπιση της πανδημίας.
21/03/2020