Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στο πρόγευμα εργασίας για τις Γυναίκες στον Πολιτισμό
Από μέρους της ΚΕ ΑΚΕΛ σας καλωσορίζω στο πρόγευμα εργασίας που παραθέτουμε με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας. Φέτος, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό. Να συναντηθούμε με Γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον Πολιτισμό. Το αποφασίσαμε γιατί αναγνωρίζουμε πόση αφοσίωση χρειάζεται για να δουλέψει μια γυναίκα για τις τέχνες. Πόση καθημερινή σκληρή δουλειά χρειάζεται για να μπορεί να ανταποκριθεί στους ρόλους που αναλαμβάνει και στους ρόλους που της φορτώνουν. Πάνω απ’ όλα πόση δύναμη χρειάζεται έτσι ώστε να μπορεί να απαλλαγεί από τις αντιλήψεις που την κρατούν δέσμια. Θεωρούμε λοιπόν αυτό το πρόγευμα ως χειρονομία ελάχιστης ανταπόδοσης στα όσα εσείς έχετε προσφέρει στον πολιτισμό και την χώρα μας.
Η αλήθεια είναι ότι η κυπριακή κοινωνία, παρόλα τα θετικά βήματα, δεν κατόρθωσε να απαλλαγεί από τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τις πατριαρχικές αντιλήψεις. Δεν έχουμε καταφέρει να ξεριζώσουμε το σεξισμό από την κοινωνία, ούτε δυστυχώς και από τη δημόσια ζωή. Για εμάς δεν είναι απλώς χρέος η πάλη για την ισοτιμία, η απομόνωση του σεξισμού, η ανάγκη να βγει η γυναίκα στο προσκήνιο. Είναι μέρος της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας που πρεσβεύουμε. Γι’ αυτό εξάλλου και νιώθουμε πάντοτε διπλά υποχρεωμένοι, εκεί και όπου εντοπίζουμε τη ντροπή της διάκρισης και του σεξισμού να αντιδρούμε. Όχι ως «ιππότες» που θα υπερασπιστούν το «ασθενές φύλο». Αλλά ως δύναμη που προστίθεται στη δύναμη του αγώνα των γυναικών για απελευθέρωση, ισοτιμία, σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Η απελευθέρωση των γυναικών δεν θα έρθει από το πουθενά. Ούτε θα της χαριστεί από την κοινωνία. Χρειάζονται μέτρα και πολιτικές που να επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της έξω από το σπίτι. Πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι μια γυναίκα θα ασχοληθεί με τα κοινά, αν είναι αναγκασμένη να δουλεύει δωδεκάωρα; Πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι η γυναίκα θα πάψει να είναι θύμα των στερεοτύπων αν εμείς επιδεικνύουμε ανοχή σε όλα όσα τα αναπαράγουν; Πώς πιστεύουμε ότι θα χτυπηθεί ο σεξισμός αν δεν κουβεντιάζουμε γι’ αυτόν, αν δεν λαμβάνουμε μέτρα για την πάταξη του, αν δεν ξεκινούμε από τη διαπαιδαγώγηση; Πώς αναμένουμε ότι οι νέες γυναίκες, που έχουν να περάσουν μέσα από τις μυλόπετρες της ανεργίας ή της ευέλικτης εργασίας, των οικογενειακών υποχρεώσεων, των προβλημάτων της στέγης, της έλλειψης υποδομών φροντίδας, θα βγουν στο προσκήνιο; Πώς περιμένουμε ότι οι γυναίκες θα δώσουν τις δυνάμεις τους στην πολιτιστική δημιουργία αν μπροστά τους συναντούν χίλιαδυο εμπόδια;
Ως ΑΚΕΛ πιστεύουμε ότι οι γυναίκες έχουν να πουν πολλά και μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα. Ειδικά μέσα στις σημερινές συνθήκες που η κρίση πλήττει διπλά τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα. Ανεργία, ενδο-οικογενειακή βία, εμπορία προσώπων, ανέχεια, περιορισμένη πρόσβαση στην υγεία, είναι ορισμένα από τα φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Το ΑΚΕΛ προσπαθεί να διατυπώνει θέσεις και προτάσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες.
Αναλόγως έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό. Διαχρονική προσπάθεια είναι ο Πολιτισμός να βρίσκεται πάντα στις προτεραιότητες μας. Η στήριξη και η ανάδειξη της Πολιτιστικής δημιουργίας για όλες τις Τέχνες είναι η βάση κάθε θέσης και πρότασης μας για τον πολιτισμό.
Σε αυτή θεμελιώνονται οι προτάσεις μας για ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό με διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην κατανομή τους και ριζική αναθεώρηση των κριτηρίων για επιχορήγηση των Φορέων του Πολιτισμού. Σημαντικό για τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι να εκπονηθεί Στρατηγικός Σχεδιασμός για τον Πολιτισμό με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη, προβολή και προώθηση της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς και την καταγραφή, τη διαφύλαξη και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως επίσης και η θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των Φορέων του Πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, κάτι που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη υποσχέθηκε, αλλά δεν έπραξε.
Η ανέγερση Μουσείου Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης και η προώθηση της ανέγερσης νέας Κρατικής Βιβλιοθήκης είναι για εμάς εξίσου σημαντικές προτεραιότητες. Επίσης η προώθηση του κυπριακού βιβλίου αλλά και η ουσιαστική στήριξη της θεατρικής δραστηριότητας, μαζί με την αύξηση των κονδυλιών για το θέατρο και τη θεατρική ανάπτυξη. Κρίνουμε επίσης απαραίτητο να γίνει μελέτη για την επέκταση της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, καθώς και για τη δημιουργία Κέντρου Κινηματογράφου. Εξίσου σημαντική είναι η εμβάθυνση της καλλιτεχνικής παιδείας με την αναβάθμιση του θεσμού των Μουσικών Σχολείων, του σχολικού θεάτρου αλλά και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων, οι κοινωνικές ασφαλίσεις και τα πνευματικά δικαιώματα πρέπει επιτέλους να συζητηθούν και να κατοχυρωθούν προς όφελος των καλλιτεχνών. Σημαντική είναι η επαναφορά του τιμητικού επιδόματος για συνταξιούχους δημιουργούς.
Όλα αυτά και άλλα πολλά θέλουμε να τα προωθήσουμε έχοντας μαζί μας εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που δημιουργούν, που αγωνίζονται, που πρωτοπορούν. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον να ακούσω τις απόψεις σας.