Στα συρτάρια της κυβέρνησης κόλλησε το νομοσχέδιο για πάταξη της διαφθοράς
Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών
Τον περασμένο Μάρτιο συζητήθηκε για πρώτη φορά στην Επιτροπή Νομικών μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, που αφορούσε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Τότε, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών, καλέσαμε όλους τους αρμόδιους φορείς και μηδενός εξαιρουμένου εξέφρασαν από προβληματισμούς μέχρι ενστάσεις και διαφωνίες για το περιεχόμενο του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Γενικός Ελεγκτής, Γενική Λογίστρια, Επίτροπος Νομοθεσίας, Επίτροπος Διοίκησης, Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου ακόμα και η Αστυνομία, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Πλατφόρμα Διαφάνεια είχαν απόψεις και εισηγήσεις. Ασφαλώς, η Νομική Υπηρεσία ζήτησε χρόνο για να προσθέσει στο κείμενο κάποια ζητήματα. Ήταν προφανές ότι δεν είχε προηγηθεί ο αναγκαίος διάλογος. Ούτε ο κοινωνικός διάλογος, αλλά ούτε και ο θεσμικός μεταξύ των Τμημάτων, Ρυθμιστών, Επιτρόπων, που αποτελούν τον βραχίονα της Κυβέρνησης.
Δώσαμε χρόνο για να γίνει αυτή η διαβούλευση. Αντί αυτό να εκτιμηθεί και να αξιοποιηθεί ο χρόνος που διέρρευσε για να έρθει έγκαιρα στη Βουλή ένα αναθεωρημένο νομοσχέδιο, εισπράξαμε έναν ορυμαγδό από fake news ότι περίπου η νομοθεσία που θα ρύθμιζε κάθε «νόσο» αναφορικά με τη διαφθορά, βρίσκεται στα συρτάρια της Βουλής και συγκεκριμένα στα συρτάρια της Επιτροπής Νομικών. Της οποίας, παρεμπιπτόντως, ο Πρόεδρος προέρχεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αλλά, ελάτε που η νομοθεσία δεν ήταν στα συρτάρια της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, αλλά σε κάποια άλλα συρτάρια!
Και, βεβαίως, δεν είναι αυτό το μόνο ζήτημα. Με πρωτοβουλία λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας έγινε αυτή η διαβούλευση και ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα ένα νέο αναθεωρημένο κείμενο, με σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις, να τεθεί εκ νέου ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Γι’ αυτό το λόγο, δώσαμε προθεσμία μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από πλευράς κυβέρνησης και αρμόδιων υπηρεσιών και μετά, με την αίσθηση του επείγοντος, η Επιτροπή Νομικών να συζητήσει αυτό το θέμα και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ένα σωστό, λειτουργικό νομοσχέδιο που να σέβεται τα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.
Θα ήταν παράλειψη να μην πω ότι, από τον περασμένο Μάρτιο που δώσαμε χρόνο για να γίνει αυτή η διαβούλευση, το προτελευταίο αναθεωρημένο νομοσχέδιο ουσιαστικά ήρθε ενώπιον μας την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, σήμερα, ενημερωθήκαμε ότι χρειάζεται εκ νέου να αναθεωρηθεί. Τα λέω όλα αυτά, γιατί πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι τα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν είναι ζητήματα επικοινωνιακής διαχείρισης, αλλά ουσιαστικής και αποφασιστικής πολιτικής. Για αυτό είναι καλά η κυβέρνηση να αντιληφθεί, από τον Πρόεδρο μέχρι το αρμόδιο Υπουργείο, ότι η κοινωνία καταχνώνει φαινόμενα που ζει και που έχουν αγγίξει και τον ύπατο θεσμό, την Προεδρία της Δημοκρατίας, για θέματα θεσμικής διαπλοκής. Κάνοντας ο κάθε θεσμός και η κάθε εξουσία την αυτοκριτική της, να δούμε πως θα συνδράμουμε των προσπαθειών για αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Αλλά, για να γίνει αυτό πρέπει -πρωτίστως- να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα. Όταν μας έλεγε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ότι κανένα πρόβλημα δεν υπήρχε με τα χρυσά διαβατήρια, με το πάρτι και τη βιομηχανία που στήθηκε πέριξ των χρυσών διαβατηρίων, αλλά εσχάτως οι ίδιοι ανέκρουσαν πρύμναν και μας λένε τα αντίθετα, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα είναι κυρίως στη διαπίστωση.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε της προσπάθειας και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, αλλά αν δεν αντιληφθούν όλοι ότι το πρώτο και κύριο που χρειάζεται είναι να αλλάξουμε μυαλά, να αλλάξουμε νοοτροπίες, να αντιληφθούν όσοι βρίσκονται σε θέση εξουσίας ότι είναι εκεί για να υπηρετούν την κοινωνία, όχι τις τσέπες τους, όχι τις οικογένειες τους, όχι τον επιχειρηματικό μικρό τους κύκλο, τότε καμιά νομοθεσία δε θα μας λύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας και χρειάζεται εχτές.
04/11/2020