Δηλώσεις Κώστα Κώστα για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην Τουριστική Βιομηχανία
Ως ΑΚΕΛ, εδώ και πάνω από 3 χρόνια, ζητούμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία νέων σχεδίων κατάρτισης προσωπικού για τις ανάγκες της τουριστικής μας βιομηχανίας αλλά και στην ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων και κλάδων. Σε κάθε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρισμού στην οποία συζητούσαμε τα προβλήματα της τουριστικής μας βιομηχανίας, τονίζαμε ότι οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό μεγαλώνουν συνεχώς, λόγω της σημαντικής αύξησης των κλινών με την ανέγερση νέων μεγάλων ξενοδοχείων.
Και ενώ προειδοποιούσαμε εδώ και τόσο καιρό, δυστυχώς για μια ακόμα φορά, η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, με αποτέλεσμα, ενώ σήμερα έχουμε χιλιάδες νέους μας στην ανεργία, δεν έχουμε καταρτισμένο προσωπικό για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, δεν έχουμε κανένα μακροχρόνιο προγραμματισμό.
Ως κόμμα, είχαμε ζητήσει να συζητηθεί συγκεκριμένα και εξειδικευμένα αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Επιτροπή μας, κάτι το οποίο έγινε πριν ακριβώς ένα χρόνο, στις 27/3/2018. Τότε είχαμε ακούσει από τους εκπροσώπους της ΑνΑΔ, του ΑΞΙΚ και του ΚΕΠΑ, ότι χρειάζονται την οικονομική ενίσχυση του κράτους για να μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω τα προγράμματά τους. Τονίσθηκε επίσης, ότι ενίσχυση χρειάζονται και οι σχετικοί κλάδοι στις Τεχνικές Σχολές, ενώ είχαμε εισηγηθεί να δημιουργηθεί ένας νέος κλάδος κατάρτισης προσωπικού στα ΜΙΕΕΚ.
Στη σημερινή συνεδρία και ένα χρόνο μετά, ακούσαμε και πάλι τα ίδια και μάθαμε ότι ουσιαστικά πολύ λίγα έγιναν, τη στιγμή που μόνο η Λεμεσός, τα επόμενα 2 χρόνια θα χρειαστεί επιπρόσθετα 7χιλιάδες νέους εργοδοτούμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα βοηθούσε στη σημερινή συζήτηση, έλαμψε δια της απουσίας του. Ακόμα περιμένουμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού, για την κατάρτιση προσωπικού στην Τουριστική Βιομηχανία.
Παράλληλα, θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατό να αυξάνονται συνεχώς οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και άρα και τα κέρδη των ξενοδόχων και κάποιοι από αυτούς να προτείνουν μισθούς πείνας με προσωπικά συμβόλαια και όχι συλλογικές συμβάσεις, σε Κύπριους άνεργους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, οι οποίοι σύμφωνα με τις συντεχνίες ανέρχονται σήμερα στις 3,500, να παραπονιούνται ότι δε βρίσκουν προσωπικό για να εργοδοτήσουν κοινοτικούς με εξευτελιστικούς μισθούς και βέβαια τώρα να ζητούν από την Υπουργό Εργασίας να τους δώσει την άδεια να εργοδοτούν φοιτητές και άτομα από τρίτες χώρες.
Σημειώνουμε την αναφορά του εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας ότι οι περισσότεροι Κύπριοι, εργοδοτούμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, μετά από κάποια σύντομη περίοδο αποχωρούν και κάλεσαν τους εργοδότες και να ψάξουν το λόγο, ο οποίος σύμφωνα με τις συντεχνίες είναι σε αρκετές περιπτώσεις οι πολύ άσχημοι όροι εργοδότησης και η έλλειψη κινήτρων.
19/03/2019