Οι 9+1 ανεπούλωτες πληγές της Εκπαίδευσης
Δήλωση Γιώργου Κ. Γεωργίου, βουλευτή ΑΚΕΛ
Η καλοκαιρινή μπόρα στην παιδεία, πρόσκαιρα, ξεπεράστηκε. Η καταιγίδα, μάλλον, έρχεται. Τα μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης παραμένουν άθικτα. Και οι πληγές που την ταλανίζουν ανεπούλωτες.
Πότε θα μιλήσουμε γι’ αυτά;
- Για τον ουσιαστικό εξορθολογισμό της δημόσιας παιδείας, μακριά από οικονομίστικες προσεγγίσεις. Για το σχολείο της χαράς και της δημιουργίας χωρίς το άγχος του εξετασιοκεντρισμού που εκπέμπει ο θεσμός των τετραμήνων. Για μια, παιδαγωγικά ορθή, αξιολόγηση του καθηγητή και του μαθητή.
- Για τις προχειρότητες και τα αποσπασματικά μέτρα της υγείας και της ασφάλειας.
- Για την ειδική εκπαίδευση που αποτελεί ντροπή για την κοινωνία μας.
- Για τα αυξανόμενα, με γεωμετρική πρόοδο, κρούσματα βίας και παραβατικότητας, που αντιμετωπίζονται με πενιχρά κονδύλια και ανεπαρκείς μηχανισμούς.
- Για την αναιμική Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση που αδυνατεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.
- Για τα Εσπερινά Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, που λειτουργούν με προδιαγραφές της δεκαετίας του 1980.
- Για το Νέο Σύστημα Διορισμών που θυματοποιεί χιλιάδες νέους πτυχιούχους, σκοτώνοντας τα όνειρα τους για αξιοπρεπή εργασία. Τι θα απογίνουν οι 5.000 που εργοδοτούνται με την απεχθή αγορά υπηρεσιών;
- Για τη φοιτητική μέριμνα που πετσοκόβεται, όταν εκατοντάδες φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
- Για τα σοβαρά κρούσματα και την έξαρση του εθνικισμού- σοβινισμού στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
- Τέλος, ας μην ξεχνά το Υπουργείο πως είναι και του… Πολιτισμού. Πόσο τιμά τον τίτλο του; Τα καταθλιπτικά κονδύλια που διαθέτει η κυβέρνηση για τον πολιτισμό επιβεβαιώνουν πως τον θεωρεί «φτωχό συγγενή». Οι Τέχνες και τα Γράμματα, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η κρατική βιβλιοθήκη και άλλα έργα υποδομής υπολείπονται και στο φετινό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Η παιδεία- εκπαίδευση των παιδιών μας ασφυκτιά από τις προχειρότητες, τους επικοινωνιακού χειρισμούς και την έλλειψη οράματος της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ.
Εμείς, μαζί και με άλλες κοινωνικές και εκπαιδευτικές δυνάμεις, θα συμβάλουμε με τις εισηγήσεις μας, στη συνδιαμόρφωση του κοινού οράματος για το πραγματικό κυπριακό σχολείο του μέλλοντος.
Το έχει ανάγκη ο τόπος και τα παιδιά μας.