Η κυβερνητική αδράνεια επιβαρύνει την κατάσταση με το χαλούμι
Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου
Θα ήταν κυριολεκτικά ασυγχώρητο αν η Κύπρος δεν καταφέρει να προστατεύσει το εθνικό της προϊόν, το χαλούμι, για το οποίο είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Αν συνεχιστεί η κυβερνητική αδράνεια και τελικά χαθεί μια για πάντα το χαλούμι θα πρόκειται για αποτυχία μεγατόνων και μια ομολογία κυβερνητικής ανικανότητας κραυγαλέων διαστάσεων.
Το χαλούμι συνεισφέρει στο ΑΕΠ της πατρίδας μας πέραν των €250εκ. ετησίως, με αδιαμφισβήτητη αξία για τον πρωτογενή τομέα, την κτηνοτροφία και συνολικά για την κυπριακή οικονομία. Εκατοντάδες οικογένειες κτηνοτρόφων, γεωργών, εργατών και επιστημόνων που εργάζονται στην παραγωγική αλυσίδα του χαλουμιού, κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους.
Οι διάφορες νομικές διαδικασίες που εκτυλίσσονται σήμερα ενάντια στο χαλούμι της Κύπρου δεν είναι άσχετες με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, εντός και εκτός Κύπρου, που υπάρχουν στη βιομηχανία παραγωγής του χαλουμιού.
Η απάντηση σε όλα αυτά είναι η μία: Η τάχιστη κατοχύρωση και πιστοποίηση του χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), όπως προβλέπεται από το σχετικό Κανονισμό του 1992 της ΕΕ. Με την κατοχύρωση του ως ΠΟΠ θα διασφαλιστεί πανευρωπαϊκά και ευρύτερα, η κυπριακή προέλευση και η ποιότητα του χαλουμιού.
- Η κυβέρνηση οφείλει να τερματίσει την εγκληματική αδράνεια και να απαιτήσει αποφασιστικά την ολοκλήρωση της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ΠΟΠ. Δεν έχει ξανασυμβεί στην ΕΕ ένας φάκελος για αίτηση ΠΟΠ να καθυστερεί για πέντε ολόκληρα χρόνια. Τι κάνει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός την ώρα που όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η καθυστέρηση υποσκάπτει την εμπορική προοπτική του χαλουμιού;
- Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, το Υπουργείο Εμπορίου έχει την ευθύνη για να εφαρμοστεί η σημερινή νομοθεσία για το πρότυπο του χαλουμιού (νόμος CYS95/1985), όπως άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί με τη σχετική γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας το 2006 και η οποία θα έπρεπε ήδη να είχε λύσει το ζήτημα με την αναλογία του γάλακτος.
Το ΑΚΕΛ έχει ήδη απαιτήσει, με ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να δοθούν εξηγήσεις για την καθυστέρηση και να επισπευσθεί η διαδικασία πιστοποίησης. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει απαντήσει.
Επίσης, το ΑΚΕΛ προτίθεται να επαναφέρει το θέμα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προς συζήτηση.
21/10/2019