Σχετικά με το Ψήφισμα 2453(2019) για θητεία ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου
σχετικά με το Ψήφισμα 2453(2019) για θητεία ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Το Προσχέδιο Ψηφίσματος 2453 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προτείνει την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, γεγονός που ασφαλώς μας ικανοποιεί. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ψήφισμα διαδικαστικού χαρακτήρα, σε αυτό περιλαμβάνονται πολιτικά μηνύματα, ιδιαίτερα σημαντικά για την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας στέλνει σαφές μήνυμα αναφορικά με τη βάση λύσης του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι άλλη από την δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα. Η δε ειδική αναφορά στον ορισμό της πολιτικής ισότητας που παρατίθεται στο ψήφισμα 716 (1991), η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα του κεντρικού κράτους, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αντίθετα, υπενθυμίζει έκδηλα ότι θέσεις που την αμφισβητούν δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Με τον πλέον δηκτικό τρόπο και απηχώντας πολλά από όσα ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει τα τελευταία δύο χρόνια, και ειδικότερα στην τελευταία του Έκθεση, το Συμβούλιο Ασφαλείας συμμερίζεται τη θέση ότι το σημερινό στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο. Καλεί τους δύο ηγέτες να εγκαταλείψουν την αρνητική ρητορική και τους υπενθυμίζει τι αναμένεται να πράξουν ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κατά τρόπο που να έχει νόημα. Εκφράζοντας τη λύπη του για την έλλειψη προόδου από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και εντεύθεν, ζητά από τους ηγέτες και όλους τους εμπλεκόμενους να καταλήξουν με την αίσθηση τους επείγοντος σε όρους αναφοράς που να διευκολύνουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων που να οδηγούν σε λύση το συντομότερο δυνατό. Ουσιαστικά δηλαδή, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά άμεση ολοκλήρωση της συζήτησης για όρους αναφοράς. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει ότι βάση επίλυσης των εκκρεμούντων ζητημάτων αποτελεί το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα της 30ης Ιουνίου 2017.
Για πρώτη φορά σε Ψήφισμα ενθαρρύνονται οι δύο ηγέτες να υποβάλλουν γραπτώς περιοδική ενημέρωση προς τα Ηνωμένα Έθνη για τις ενέργειές τους στήριξης των σχετικών αναφορών αυτού του Ψηφίσματος με στόχο τη βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Περαιτέρω, καλεί το ΓΓ του ΟΗΕ να τις περιλαμβάνει στις Εκθέσεις του. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια στενεύουν.
Αναφορικά με το ζήτημα του φυσικού αερίου για άλλη μια φορά τηρείται στάση ουδετερότητας και επαναλαμβάνεται ουσιαστικά ότι τα ζητήματα που προκύπτουν θα αντιμετωπιστούν μέσα από την ταχεία λύση του Κυπριακού. Είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος θα βρει το θέμα μπροστά του κατά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ υπέβαλε γραπτώς την εισήγησή του προς τον Πρόεδρο για το θέμα. Η επιστολή του Προέδρου, ουσιαστικά, δεν έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις μας. Δικαίωμά του. Θα πρέπει πλέον ο ίδιος να βρει τρόπο να χειριστεί το ζήτημα.
Για την ίδια την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το ψήφισμα ζητά από τις δύο πλευρές να εντείνουν την προσπάθεια για δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο και σκιαγραφεί αδρομερώς τη διαρκή ανάγκη επανεξέτασης της αποτελεσματικότητάς της.
Είναι προφανές ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συμμερίζεται την προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα ότι εκείνο που αναμένει από τους δύο ηγέτες κατά τη συνάντησή τους είναι η επαναβεβαίωση του συμφωνημένου πλαισίου διαπραγμάτευσης και ειδικότερα του Πλαισίου Γκουτέρες, με συζήτηση των εκκρεμούντων ζητημάτων. Ζητώντας από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει Έκθεση για τις Καλές του Υπηρεσίες στις 15 Νοεμβρίου, αφότου ολοκληρωθούν οι άτυπες διαβουλεύσεις που αποφασίστηκαν, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιζητεί όπως άμεσα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Είναι επίσης προφανές όμως, ότι από όσα θα δει και θα ακούσει θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση του, ειδικότερα για το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λάβει το μήνυμα του ψηφίσματος και στις επικείμενες κρίσιμες συναντήσεις να συμπεριφερθεί κατά τρόπο που να δίνει ώθηση στη διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε ναυάγιο της προσπάθειας προτού καν αυτή αρχίσει, με ολέθριες συνέπειες για το μέλλον του λαού και του τόπου.
25/07/2019