Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού

Θέλω να εκφράσω την λύπη μου για το συνεχές μπαράζ δηλώσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οποίες επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν ως απαράδεκτες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι θέλει να προωθήσει την ενότητα για αυτό και αυτοσυγκρατείται. Δεν τον είδα να αυτοσυγκρατείται σε καμία περίπτωση.

Αλλά διερωτώμαι ειλικρινά, πώς προωθεί την ενότητα;

Με το να προχωρεί μονομερώς να παραβιάζει διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και να προωθεί τις προσωπικές του απόψεις, δίχως καν να τις συζητήσει με το Εθνικό Συμβούλιο; Δέστε αποκεντρωμένη ομοσπονδία και κοινοβουλευτική δημοκρατία. Προτάσεις τις οποίες κατέθεσε δίχως να συνεννοηθεί με κανέναν απολύτως.

Μετά, με το να παρανομεί για θέματα ζωτικής σημασίας για το Κυπριακό, όπως είναι η περίπτωση του θέματος του διαπραγματευτή αλλά και του επικεφαλής της ΔΕΑ; Παρανόμησε και στις δύο περιπτώσεις και λέει ότι θα φέρει τροποποιήσεις στη Βουλή για να αλλάξει τις σχετικές νομοθεσίες.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι ναι, ο κύριος Αναστασιάδης, ενώ λέει σε φραστικό  επίπεδο ότι σέβεται το Πλαίσιο Γκουτέρες, στην πράξη εκείνα τα οποία προτείνει, εκείνα τα οποία προσπαθεί να προωθήσει, ουσιαστικά καταλύουν το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα το οποίο έχει προωθήσει σοβαρές θέσεις σε ζητήματα πολύ ευαίσθητα για την ελληνοκυπριακή πλευρά όπως είναι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Και επειδή με ρωτά αφελώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εάν το ΑΚΕΛ αποδέχεται το σύνολο του Πλαισίου Γκουτέρες, του απαντούμε δίχως κανένα δισταγμό ναι. Το ΑΚΕΛ δέχεται το Πλαίσιο Γκουτέρες όπως το έχει καταθέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Κρανς Μοντάνα.

Μας ρωτά ο κύριος Αναστασιάδης για τη δημογραφική αλλοίωση που επέρχεται στα κατεχόμενα και θέλει να απαντήσουμε κατά πόσον είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε την παράλογη όντως ερμηνεία της Τουρκίας, για την ισότιμη μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων πολιτών.

Να του θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε συμφωνήσει, είχαν καταλήξει με τον κύριο Ταλάτ σε αυτό το θέμα. Είναι ο κύριος Αναστασιάδης που επιχείρησε να το βελτιώσει και έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να καταθέτει παράλογες απαιτήσεις.

Ως εκ τούτου να αναζητάει ευθύνες από τον εαυτό του και όχι να ρωτά το ΑΚΕΛ για αυτά τα θέματα. Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη και εκφράζεται από τη σύγκλιση την οποία είχε πετύχει ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το 4 προς 1.

Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι είναι προφανές ότι για κάποιους το κόμμα είναι πάνω από τον τόπο. Η θέση του ΑΚΕΛ εκπηγάζει από την ανησυχία μας για τους  χειρισμούς του κυρίου Αναστασιάδη μας οδηγούν ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της χώρας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο και επειδή ανησυχούμε για αυτό αντιδρούμε. Τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα αντιδρούμε όχι ισοπεδωτικά και καιροσκοπικά όπως ο ίδιος συμπεριφερόταν επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.

Είναι προφανές ότι τον τόπο τον βάζουν σε δεύτερη μοίρα κάποιοι άλλοι επιλέγοντας να δίνουν περισσότερη σημασία σε εκλογικές αναμετρήσεις. Και έχουμε πολύ ξεκάθαρα παραδείγματα και το 1993 το τι έπραξε ο Δημοκρατικός Συναγερμός και  το 1998 και το 2003 και το 2013 και το 2018. Ο κύριος Αναστασιάδης επέλεξε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις να θέσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από τον τόπο για αυτό να μην μας παραδίδει εμάς μαθήματα.

Θα έρθω τέλος στην αναφορά του Προέδρου για δανεικές ψήφους. ‘Έπιασε τον πάτο με αυτήν του την τοποθέτηση. Δείχνει ότι αδυνατεί να συνειδητοποιήσει τον πολιτικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει το ΑΚΕΛ  στην Κύπρο. Εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε δεδομένα τέτοια που οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα συνεργάζονται στη βάση των πολιτικών τους θέσεων, στη βάση των πολιτικών τους κριτηρίων και όχι στη βάση της εθνοτικής τους καταγωγής. Εάν δεν συνειδητοποιεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να επανενώσουμε την Κύπρο και να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας τότε λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δεν καταλαβαίνει ποια είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος.

12/04/2019

PREV

Η θυσία τους φάρος επανένωσης

NEXT

78 χρόνια από την ιδρυτική πράξη της Σκαρίνου