Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού για την Υγεία
Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, επικεντρωμένη σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας.
Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού στα έξι χρόνια διακυβέρνησης της έχει καταγράψει θλιβερά ρεκόρ στον τομέα της υγείας.
Ποτέ προηγουμένως η κυπριακή κοινωνία δεν θυμάται τα δημόσια νοσηλευτήρια σε τέτοια χάλια.
Ο δημόσιος τομέας υγείας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως:
- Υποστελέχωση, επαγγελματική εξουθένωση ιατρών και νοσηλευτών και φυγή τους προς τον ιδιωτικό τομέα.
- Υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και υπερφόρτωση υποδομών και κλινικών. Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία ανέρχονται στο 2.6% του ΑΕΠ με μέσο όρο το 7% στην ΕΕ.
- Μεγάλες λίστες αναμονής.
- Η μακροχρόνια πλέον πολιτική του υπουργείου υγείας για διοχέτευση περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα με πρόσχημα τη μείωση των λιστών, αποτέλεσε δικαιολογία για να μην αναπτυχθούν οι κρατικές υπηρεσίες.
- Διοικητική δυσλειτουργία και απουσία ακόμη βασικών διαδικασιών, πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών.
- Έλλειψη αναλωσίμων και βασικών ιατρικών εργαλείων.
- Χαμηλά επίπεδα επενδύσεων εξαιτίας των κυβερνητικών περικοπών και παλαίωση υποδομών.
- Απουσία ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τους επαγγελματίες υγείας.
- Έλλειψη υποστηρικτικών γραμματειακών υπηρεσιών.
10. Ελλιπής μηχανογράφηση.
Η κατάσταση αυτή έχει ως τραγικό αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολιτών μας να μην έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή. Σε αρκετές περιπτώσεις το τίμημα δεν είναι μονάχα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και η ίδια ανθρώπινη ζωή.
Ποτέ προηγουμένως οι ασθενείς δεν έχουν υποστεί τόση ταλαιπωρία.
Ποτέ προηγουμένως δεν υπήρξε τόσος εξευτελισμός όπως όταν εμβρόντητοι οι πολίτες ενημερώθηκαν ότι ένα από τα θύματα της γρίπης έπρεπε να αποταθεί σε πολιτικά πρόσωπα για να νοσηλευτεί.
Ποτέ προηγουμένως δεν υπήρξαν τόσο μεγάλες δυσκολίες για τα νοικοκυριά να καλύψουν το κόστος της περίθαλψης τους, όσο σήμερα όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.
Οι κυβερνώντες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η υγεία και η πρόσβαση σε αυτή, δεν είναι προνόμιο για λίγους, αλλά δικαίωμα για όλους.
Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα με:
- Ενίσχυση της στελέχωσης και αναβάθμιση των τμημάτων με σωστή ιατρική /νοσηλευτική κάλυψη, βασισμένη σε διεθνείς προδιαγραφές στελέχωσης και ασφάλειας.
- Εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του Εξοπλισμού.
- Εισαγωγή & Εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων γραμμών για τις ιατρικές πράξεις.
- Εφαρμογή διαδικασιών για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
- Ενίσχυση της λειτουργίας πιλοτικών προγραμμάτων για μείωση των λιστών αναμονής.
- Επίσπευση των διαδικασιών για δημιουργία πρωτοκόλλων.
- Στη σύγχρονη ιατρική η εκπαίδευση είναι βασικός πυλώνας. Η ικανότητα ενός συστήματος να παρακολουθεί τις εξελίξεις μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης επιστήμης αντανακλάται στην παροχή φροντίδας υγείας προς τον ασθενή.
· Πλήρης μηχανογράφηση των νοσοκομείων.
· Για να μπορέσουν οι ασθενείς να έχουν έγκαιρα τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά και εκθέσεις χρειάζεται πραγματική γραμματειακή στήριξη και παροχή ειδικών συστημάτων ηχογράφησης των εκθέσεων των ασθενών.
· Δημιουργία νέων κλινικών πχ τραύματος, ενδοκρινολογίας, ογκολογίας κλπ.
· Ενίσχυση νοσοκομείων με κλινικούς φαρμακοποιούς για εξοικονόμηση πόρων και φαρμάκων.
· Εισαγωγή νέου τρόπου αξιολόγησης με επιστημονικά κριτήρια και ομοιόμορφη αξιολόγηση για μόνιμο και έκτακτο προσωπικό.
Η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα το οποίο έχει υποχρέωση η πολιτεία να διασφαλίσει για όλους, καθολικά και ισότιμα. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη για την υγεία και γι΄αυτό εργαστήκαμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα για ένα σύστημα υγείας που να διέπεται από αυτές τις αρχές. Η σταθερή μας στάση οδήγησε και άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά και την Κυβέρνηση που αλληθωρούσε σε άλλα σχέδια, να ευθυγραμμιστούν με το πνεύμα του μονοασφαλιστικού ΓΕΣΥ.
Υπάρχει επιτακτική ανάγκη το ΓΕΣΥ να προωθηθεί και να εφαρμοστεί. Το ΑΚΕΛ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην εφαρμογή του κάτι που θα εξυπηρετήσει πρωτίστως τους ασθενείς.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο όμως ότι είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού που έχει την καθοριστική ευθύνη για εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως έχει συμφωνηθεί.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα σε αυτή την πορεία.
Η εξεύρεση λύσεων σε αυτά καθώς και στα λογικά αιτήματα και τους προβληματισμούς που εγείρονται από διάφορες ομάδες είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση χρειάζεται να επιλύσει όλα αυτά τα θέματα.
Το γεγονός ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια που πρέπει να είναι η ραχοκοκκαλιά του ΓΕΣΥ είναι σε χείριστη κατάσταση, αποτελεί επίσης ευθύνη της Κυβέρνησης και αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε. Επιβάλλεται η Κυβέρνηση να τα στηρίξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά.
Οι κυβερνώντες θα φέρουν ακεραία την ευθύνη για τα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των δικών τους πολιτικών και χειρισμών για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Το ΑΚΕΛ θα είναι πολύ επικριτικό σε πιθανή αποτυχία.
Ως ΑΚΕΛ διαβεβαιώνουμε την κυπριακή κοινωνία ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε τη δημόσια υγεία στα μεγάλα συμφέροντα. Θα επιμείνουμε με συνέπεια στην πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ στη βάση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης για το αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε αυτό τον τόπο: να απολαμβάνει με αξιοπρέπεια, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, στο πλαίσιο ενός Γενικού Συστήματος Υγείας.