Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ο ΠτΔ να πείσει την κ. Λουτ ότι είμαστε πραγματικά έτοιμοι για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου

Ο ΠτΔ να πείσει την κ. Λουτ ότι είμαστε πραγματικά έτοιμοι για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ μετά τη συνάντηση με την Παγκοινοτική Κίνηση Ζώδιας

 

Είχαμε μια αρκετά ουσιαστική συζήτηση με την με αντιπροσωπεία της Παγκοινοτικής Κίνησης Ζώδιας.

Από τη δική μας πλευρά έχουμε  αναπτύξει τις απόψεις μας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και βέβαια δώσαμε  τη δική μας ερμηνεία για διάφορα ζητήματα τα οποία εξελίσσονται. Είναι και δική μας άποψη ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να επιδιωχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έχουμε συμφωνήσει όλοι μας από το 1974 ότι ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το Κυπριακό είναι οι διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Για να το λύσουμε λοιπόν χρειάζεται πρώτα και κύρια να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση να διαπραγματευτούμε  με ειλικρίνεια στη συμφωνημένη βάση.

Επιμένουμε ότι η λύση θα πρέπει να μας απαλλάσσει και από την κατοχή και από το δικαίωμα του οποιουδήποτε να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας. Δεν μπορούμε λοιπόν να δεχτούμε ούτε εγγυητές ούτε παρεμβατικά δικαιώματα. Και θα πρέπει οπωσδήποτε η λύση να είναι λειτουργική για να μπορέσει να αντέξει στις δυσκολίες τις οποίες θα συναντήσει στην διαδικασία εφαρμογής της.

Θέλω να μου επιτρέψετε και να μου επιτρέψουν και οι προσκεκλημένοι μας να σχολιάσω κάποιες απόψεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα.

Πρώτα και κυρία την έκκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού για ενότητα.  Το ΑΚΕΛ έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι κόμμα υπεύθυνο και πατριωτικό και ότι ενδιαφέρεται πραγματικά να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο για να μπορέσουμε να χειριστούμε πολύ πιο αποτελεσματικά τις εξελίξεις. Αυτή η ενότητα όμως πρέπει να σφυρηλατηθεί πάνω σε μία συγκεκριμένη βάση και αυτή η βάση είναι τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι συμφωνίες Υψηλού επιπέδου, οι διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν μπορεί το ΑΚΕΛ να υποχωρήσει από αυτές του τις θέσεις για χάρη μιας παρεξηγημένης αντίληψης περί ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι καταγγέλλουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας το γεγονός ότι η Τουρκία με προκλητικότητα προχωρεί σε έρευνες στα οικόπεδα τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι απαράδεκτη η τουρκική συμπεριφορά.

Την ίδια στιγμή όμως θα ρωτήσω για ακόμα μία φορά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών: μας έλεγαν κατ’ επανάληψη ότι έχουν θωρακίσει την ΑΟΖ και ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Πώς απαντούν λοιπόν σε αυτήν την τουρκική προκλητικότητα; Δεν υπαινίσσομαι ότι θα πρέπει να αντιδράσουν με στρατιωτικό τρόπο. Μας λέει ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, τον άκουσα σήμερα το πρωί, ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και υπάρχουν οι απαραίτητες αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των αντιδράσεων; Βλέπουμε το Barbaros να κινείται στα αδειοδοτημένα οικόπεδα και να μην αντιδρά κανένας στη Διεθνή κοινότητα. Όλα αυτά μας ανησυχούν.

Έχουμε να δει τη σημερινή δήλωση του κ. Αναστασιάδη ότι είναι έτοιμος ακόμα και τώρα να πάει στο διάλογο. Είναι θετική αυτή η δήλωση αλλά θα πρέπει να είναι και πειστική. Πρέπει να πείσει την κυρία Λουτ με εκείνα τα οποία της λέει κάτ’ ιδίαν και να πείσει κατ’ επέκταση και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Ότι είμαστε πραγματικά έτοιμοι για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία στο Κυπριακό.

 

Ερώτηση: Βεβαίως, θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κάποιος ότι σε περιόδους απραξίας στο Κυπριακό έγιναν πάρα πολλά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια μεταξύ των οποίων και η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983. Ίσως, η συντομότερο δυνατών επανέναρξη των συνομιλιών να εκθέσει ενδεχομένως την Τουρκία σε αυτές της τις ενέργειες και να ελέγξει στη στάση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

 

Εγώ θα προσθέσω στην ερώτησή σας τα εξής.

Πάντα όταν υπάρχει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, το πρώτο είναι ότι σκορπίζεται η απογοήτευση στον κόσμο, γιατί θεωρεί ότι δεν μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό. Αυτό είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί, δηλαδή να πιστέψουμε και εμείς οι ίδιοι ότι δεν μπορεί να επανενωθεί η πατρίδα μας, και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Και το δεύτερο είναι ότι προκαλούνται τα τετελεσμένα. Έχετε αναφέρει ένα παράδειγμα. Το πρόσφατο παράδειγμα είναι προκλητική συμπεριφορά του Barbaros. Ένας τρόπος υπάρχει να το αντιμετωπίσουμε. Επαναβεβαιώνοντας την βούλησή μας με πειστικό τρόπο καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Θέλω σας υπενθυμίσω ότι όταν η Τουρκία απείλησε το 2011 ότι θα έστελνε το Seismic τότε για να κάνει τις έρευνες στην ΑΟΖ μας και ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντέδρασε σύσσωμη η Διεθνής κοινότητα και δεν κατάφερε το Seismic  να βγει καν από το λιμάνι της Τουρκίας. Γιατί; Γιατί επαναβεβαιώναμε τότε την βούλησή μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συζήτηση του Κυπριακού και θεωρούσαν ότι υπήρχε η απαραίτητη  πολιτική βούληση από τη δική μας την πλευρά και ότι οι ευθύνες βάραιναν την άλλη πλευρά.

 

PREV

Το ΑΚΕΛ συμμετέχει στον αγώνα κατά του καρκίνου

NEXT

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο