Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός στις αναφορές του για ξένα κράτη
Δήλωση Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε., Άντρου Κυπριανού
Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018
O Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε σε συνέντευξη του ότι πλέον τα εθνικά, ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα της Κύπρου. Αυτό προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος. Πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός στις αναφορές του για ξένα κράτη, πόσο δε μάλλον για μια χώρα μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, με την οποία η χώρα μας ανέκαθεν είχε άριστες σχέσεις. Τόσο σε επίπεδο λαών όσο και σε επίπεδο κυβερνήσεων, η Κύπρος και η Ρωσία συνδέονται με μακρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.
Η Ρωσία, όπως και προηγουμένως η Σοβιετική Ένωση, τηρεί στάση αρχών στο Κυπριακό. Είναι η χώρα που μας στήριξε όποτε την χρειαστήκαμε στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Αυτό επανέλαβε και χθες η Ρωσία, με την ανακοίνωση της πρεσβείας της εδώ στη Λευκωσία. Εξέφρασε τη στήριξη της στη λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ. Διερωτόμαστε πραγματικά, σε τι ακριβώς αποσκοπεί η αμφισβήτηση από μέρους του ΔΗΣΥ των ξεκάθαρων αυτών θέσεων της Ρωσίας.
O Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εδώ και λίγο καιρό, επαναλαμβάνει ολοένα και συχνότερα την πίστη του στον «ευρωατλαντισμό» και στο δόγμα «η Κύπρος ανήκει στη Δύση». Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, ο ΔΗΣΥ είναι πιο ένθερμος από ποτέ στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Εμείς θέτουμε δύο ερωτήματα:
Άραγε, η λύση του Κυπριακού θα ευνοηθεί αν καταστούμε ουραγός των ΗΠΑ ή του οποιουδήποτε άλλου; Τι μας διδάσκει η προϊστορία;
Άραγε η ασφάλεια της Κύπρου και η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενισχυθεί αν συνταχθούμε με τους σχεδιασμούς της Δύσης και της διακυβέρνησης Τραμπ για την περιοχή; Ούτε το ιστορικό παρελθόν, ούτε οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.
Η θέση του ΑΚΕΛ είναι διαφορετική. Μια μικρή, αλλά κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχει συμφέρον να τάσσεται με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο. Πρέπει να αναπτύσσει σχέσεις με όλα τα κράτη του κόσμου και να τηρεί θέσεις αρχών στα διεθνή ζητήματα. Ακόμα και εντός της ΕΕ, συμφέρον και καθήκον μας, δεν είναι να δεχόμαστε άκριτα ότι προωθούν κάποιοι, αλλά να προτάσσουμε θέσεις αρχών. Θέσεις που να υπηρετούν τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού μας, την ειρήνη και την ασφάλεια, στην Κύπρο, την ευρύτερη περιοχή και παγκόσμια.