Επιστολή ΓΓ ΑΚΕΛ προς Γενικό Εισαγγλέα για διερεύνηση πιθανών αδικήματων στο Συνεργατισμό
Δήλωση Στέφανου Στεφάνου, Εκπρόσωπου Τύπου ΑΚΕΛ για το Συνεργατισμό
Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα επιστολή με την οποία τον παρακαλεί να προχωρήσει σε διερεύνηση για πιθανά αδικήματα που αφορούν τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης και κατάληξης στη συμφωνία πώλησης του Συνεργατισμού σε συγκεκριμένη ιδιωτική τράπεζα, καθώς κι άλλα ζητήματα που αφορούν τη μέχρι σήμερα διαχείριση του Οργανισμού.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της όχι μόνο οδήγησε στο κλείσιμο και το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, αλλά και στην επιβάρυνση της κυπριακής οικονομίας και των φορολογουμένων πολιτών με δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού έχει ξεπουλήσει με επιδότηση τον Συνεργατισμό σε ιδιωτική τράπεζα.
Οι κυβερνώντες προσπαθούν με επικοινωνιακές τακτικές να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία, αλλά η παταγώδης αποτυχία τους και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί αναδεικνύονται από τους στόχους που οι ίδιοι έθεταν όλο το προηγούμενο διάστημα:
- Το 2013 δεσμεύονταν να επιστρέψουν το Συνεργατισμό στους ιδιοκτήτες του, δηλαδή στην κοινωνία. Αυτή τη δέσμευση την επαναλάμβαναν με διάφορους τρόπους μέχρι και πρόσφατα.
- Το 2015 έλεγαν ότι ο ερασιτεχνισμός έδωσε τη θέση του στον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία.
- Στις 7 Μαρτίου του 2018 έλεγαν ότι η Συνεργατική είχε πολύ συγκεκριμένους στόχους ανά τρίμηνο τους οποίους πετύχαινε.
- Στις 20 του ίδιου μήνα είπαν ρητώς ότι ο Συνεργατισμός δεν πωλείται, ενώ οκτώ μέρες αργότερα είπαν ότι υπήρχε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το Συνεργατισμό.
Είναι φανερό με τα όσα έλεγαν, ότι δυο τινά μπορούν να ισχύουν. Είτε απέτυχαν παταγωδώς, είτε συνειδητά έλεγαν ψέματα για να αποκρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις που ήταν το κλείσιμο του Συνεργατισμού και το ξεπούλημα του με επιδότηση. Σε κάθε περίπτωση αυτοί που επιβαρύνονται από την κάκιστη συμφωνία των κυβερνώντων είναι οι φορολογούμενοι πολίτες.
Είναι εξόφθαλμο ότι πέραν από τις πολιτικές ευθύνες που οι πολίτες ήδη χρεώνουν στην κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού για το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί, χρειάζεται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες. Είναι γι’ αυτό που ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ έχει αποστείλει τη σχετική επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα.
Επιστολή Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη
ΘΕΜΑ: Διαδικασία αποξένωσης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) και πιθανά πειθαρχικά ή/και ποινικά αδικήματα
«Οι εξελίξεις σε σχέση με την πορεία του Συνεργατισμού και την κατάληξη σε συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα μάς ωθούν στην αποστολή της παρούσας επιστολής προς εσάς ως τον αρμόδιο θεσμό, με την παράκληση να διερευνηθούν πιθανά αδικήματα που αφορούν καταρχήν τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης και κατάληξης στην παρούσα συμφωνία με τη συγκεκριμένη τράπεζα, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν την μέχρι σήμερα διαχείριση του Οργανισμού.
Οι ανησυχίες μας σε σχέση με την πορεία του Οργανισμού τα τελευταία χρόνια έχουν εκφραστεί σε αναρίθμητες περιπτώσεις δημόσια, ακριβώς διότι εκτιμούμε ότι η συνολική διαχείριση από μέρους της Κυβέρνησης, εφόσον το Κράτος είναι ο βασικός μέτοχος από το 2013 και εντεύθεν, υπήρξε κάκιστη με αποτέλεσμα σήμερα η ΣΚΤ να πωλείται μέσω μιας συμφωνίας η οποία ουδόλως εξυπηρετεί τα συμφέροντα είτε του Οργανισμού, είτε του Κράτους, είτε της Κυπριακής κοινωνίας γενικότερα.
Διαβλέποντας τις εξελίξεις, στις 04 Απριλίου 2018 ως ΑΚΕΛ αποστείλαμε στον Γενικό Ελεγκτή επιστολή με την οποία του ζητούσαμε να διερευνήσει το αδιάβλητο, την αξιοπιστία και τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για αποξένωση της ΣΚΤ. Αφορμή για την επιστολή ήταν μεταξύ άλλων η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας τηλεοπτικά, μεσούσης μάλιστα της διαδικασίας, για το μοντέλο παράδοσης της τράπεζας σε ιδιώτες. Σημειώνουμε ειδικότερα πως όταν έγιναν οι συγκεκριμένες δηλώσεις είχε ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις επενδυτές για εξαγορά της ΣΚΤ ως ενιαία οντότητα. Ως εκ τούτου το βασικό μας αίτημα προς τον Γενικό Ελεγκτή ήταν ακριβώς να ελεγχθεί κατά πόσο υπήρξε μεθόδευση για πώληση του Οργανισμού στη συγκεκριμένη τράπεζα και με το μοντέλο που τελικά κατέληξε ενώ υπήρχαν προτάσεις για συνολική εξαγορά.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη το σύνολο πράξεων, αποφάσεων, αλλά και κατά την άποψη μας παραλείψεων και μεθοδεύσεων από μέρους της Κυβέρνησης σε σχέση με το μέλλον του Συνεργατισμού, εκτιμούμε ότι η κατάληξη σε συμφωνία δεν είναι εξέλιξη που μπορεί να περάσει απαρατήρητη και χωρίς κανένα έλεγχο από τους αρμόδιους θεσμούς ως προς την νομιμότητα, καθώς και τις ευθύνες που πιθανώς βαραίνουν τη διοίκηση του Οργανισμού, αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου για αποφάσεις που έλαβε.
Εκτιμούμε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ημερομηνίας 10/10/2017, περιλαμβάνει σοβαρά ευρήματα, παρατηρήσεις και συμπεράσματα μετά την έρευνα που διεξήγαγε ως αρμόδιος θεσμός και σας καλούμε όπως ερευνήσετε με τη σειρά σας τόσο την Έκθεση και τα όσα διαλαμβάνει, καθώς και το κείμενο της πρόσφατης συμφωνίας με την Ελληνική Τράπεζα και κατά πόσο αυτή εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρονται οι κατά διαστήματα πιστώσεις που χορηγήθηκαν προς τη ΣΚΤ από το Κράτος, με έγκριση της Βουλής βέβαια, η οποία όμως είχε τις ρητές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών από το 2013 ότι το ποσό των €1,5 δις. που θα δινόταν από το Κράτος για στήριξη του Συνεργατισμού θα ήταν υπεραρκετό και ότι με προσεκτική διαχείριση θα διαφυλασσόταν η κρατική επένδυση. Παρά λοιπόν τις τότε διαβεβαιώσεις (02/09/2013), έκτοτε το Κράτος κατέβαλε σε διαφορετικές μορφές πιστώσεις στον Οργανισμό που σήμερα συμποσούνται σε περίπου €4 δις. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό, κατά την άποψη μας, για τη διαχείριση της οποίας τύγχανε ο Οργανισμός και βέβαια τα χρήματα του Κύπριου φορολογουμένου. Ως εκ τούτου κρίνουμε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.
Επιπρόσθετα, είναι άποψη μας ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σοβαρά κενά, αδυναμίες και παραλείψεις στο μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμοζόταν στον Οργανισμό. Διαχείριση της οποίας τα κενά και αδυναμίες είχαν αντίκτυπο και συνέβαλαν στις συνεχείς αποτυχίες υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδιασμών και επίτευξης στόχων που η ίδια η ΣΚΤ έθετε, κάτι που συνέτεινε στη συνεχή μείωση της αξίας του Οργανισμού.
Η Συμφωνία που έχει γίνεται με την Ελληνική Τράπεζα, όπως και άλλα που πιθανώς εσείς θα εντοπίσετε κατά τη διερεύνηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση της ΣΚΤ από τη διεύθυνση, αλλά κυρίως από το ΥΠΟΙΚ και κατά προέκταση την Κυβέρνηση, είναι πιστεύουμε θέματα σοβαρά και ουσιώδη τα οποία δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα και χωρίς έλεγχο. Ως εκ τούτου παρακαλούμε ως ο θεματοφύλακας της νομιμότητας από μέρους της πολιτείας ασκήσετε τον έλεγχο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ώστε να βρεθούν τα αίτια και οι υπαίτιοι που οδήγησαν τον Οργανισμό σε ξεπούλημα με σοβαρές οικονομικές απώλειες για το Κράτος, τους φορολογούμενους και την κοινωνία στο σύνολο της.
Αξιολογούμε θετικά τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας και προσβλέπουμε στη θεσμική σας ενασχόληση με το θέμα.
Με εκτίμηση
Άντρος Κυπριανού
Γενικός Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ»
19/06/2018