Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ψήφισμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο από το πορτογαλικό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Ψήφισμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο από το πορτογαλικό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Σεβασμός στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα
της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με πρωτοβουλία του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΠΚΚ), το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε ψήφισμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο με την ευκαιρία των 60 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πορτογαλική Συνέλευση της Δημοκρατίας εγκρίνοντας το κείμενο που παρουσίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΚΚ, καταδίκασε την κατοχή και τον εποικισμό της Τουρκίας στην Κύπρο, τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές της Τουρκίας σε σχέση με το Βαρώσι. Εξέφρασε επίσης την στήριξή της στην επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετεξέλιξη της σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Παρατίθεται το ψήφισμα:

«Την 1η Οκτωβρίου, η Κύπρος γιόρτασε την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας της.

Από το 1974, η Τουρκία κατέχει παράνομα την Κύπρο. Σειρά Ψηφισμάτων του ΟΗΕ καλούν για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων και την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας προβλέπουν τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ενωμένο κράτος, που να βασίζεται σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, που να διοικείται από κοινού από τις δύο αντίστοιχες κοινότητες, μια λύση που υποστηρίζεται επίσης από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προβαίνει σε ενέργειες που αποσκοπούν στην παράνομη έρευνα για φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα, το Δίκαιο της Θάλασσας. Όσον αφορά την Αμμόχωστο, η Τουρκία απειλεί με μονομερείς ενέργειες που επίσης παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η εμβάθυνση της πολιτικής της κατοχής από την Τουρκία αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης με την ανάπτυξη σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων από αρκετές χώρες της Μεσόγειου, που αποτελεί πρόσθετη απειλή για την ειρήνη και την προοπτική επίτευξης μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου.

Ως εκ τούτου, η Συνέλευση της Δημοκρατίας:

– Ζητεί τον τερματισμό της κατοχής, της διαίρεσης και του εποικισμού μέρους του εδάφους της Κύπρου από την Τουρκία.

– Ζητεί την επανέναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, με την αποκατάσταση της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετεξέλιξη της σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν.

 

Οι Βουλευτές,

Ζοάο Ολιβέιρα, Αντόνιο Φιλίπε, Πάουλα Σάντος, Τζερόνιμο Ντε Σόουζα, Ντουάρτε Άλβες, Άλμα Ριβέιρα, Ντιάνα Φερρέιρα, Μπρούνο Ντίας, Άνα Μεσκίτα, Ζοάο Ντίας»

29/10/2020

PREV

Ανακοίνωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

NEXT

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για Παγκύπρια Μέρα Αγνοουμένων