ΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Εισαγωγή
Εισαγωγή
Μελετώντας τις διαχρονικές αποφάσεις των Συνεδρίων του ΑΚΕΛ, εύκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος την προσπάθεια προσδιορισμού ενός πιο συγκροτημένου τρόπου δημιουργίας προϋποθέσεων, για πιο ουσιαστική παρέμβαση του Κόμματος στην κοινωνία. Αυτό πλέον αποτελεί αναγκαιότητα, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της κοινωνίας και τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους κινείται, σε συνδυασμό με το ρευστό διεθνές και τοπικό πολιτικό περιβάλλον στο οποίο δρούμε τα τελευταία χρόνια.
Οι δυνατότητες παρέμβασης στην κοινωνία υπάρχουν και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Τα κεφάλαια και υποκεφάλαια τα οποία επιλέγηκαν, ως αναφορά, είναι τα πιο σημαντικά και μέσα από αυτά αναζητήθηκε η ανάδειξη των δυνατοτήτων παρέμβασης του ΑΚΕΛ.
Ως εκ τούτου, θεωρείται ως βασικός άξονας αυτής της αναζήτησης η λειτουργία των ΚΟΒ και των σωμάτων του Κόμματος. Από μόνη της αυτή η λειτουργία, πόσο μάλλον η βελτίωση της, εάν υλοποιηθούν οι προτάσεις που υποβάλλονται, αποτελεί μια άμεση παρέμβαση.
Το κεφάλαιο που αφορά το ιδεολογικό μέτωπο είναι ιδιαίτερης σημασίας, σήμερα, που η απαξίωση για τα πολιτικά κόμματα έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί.
Η Κοινοβουλευτική δράση, η δράση στην Ευρωβουλή, η παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τομείς που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης για καλύτερη και πιο ουσιαστική και αποτελεσματική αξιοποίησή τους.
Η παρουσία του Κόμματος, μέσα από τη δράση και συμμετοχή των ΑΚΕΛιστών σε μαζικούς φορείς και κοινωνικά κινήματα, συνεχίζει να αποτελεί βασική οδό για το άνοιγμα νέων οριζόντων και γέφυρα επαφής με τους πολίτες, έτσι ώστε να κερδίσουμε την ενσυνείδητη εμπιστοσύνη τους.
Η σχέση του ΑΚΕΛ με τις Οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος παραμένει σημαντική. Μέσω αυτής της σχέσης και χωρίς να επηρεάζεται η αυτοτέλεια των Οργανώσεων, το Κόμμα έχει τη δυνατότητα μαζικής πολιτικής και ιδεολογικής δουλειάς, ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους και γενικά όλων των κοινωνικών ομάδων που παλεύουν για τα ιδιαίτερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που τους επηρεάζουν.
Η διαδραστική επικοινωνία του Κόμματος με την κοινωνία αποτελεί το μέσο μεταφοράς του πολιτικού και ιδεολογικού μας στίγματος, θέσεων και προτάσεων. Στοιχεία, που εξ’ ορισμού, απαιτούν να πατάξουν την κοινωνική αδικία, οδεύοντας προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στρατηγικών στόχων του Κόμματος για επίλυση του κυπριακού και σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.